maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

 

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Włoszczyzna + 1 cebula

50 dkg kości wieprzowych od schabu.

10 dkg wędzonego boczku

50 dkg świeżych grzybów

Puszka pomidorów w zalewie

50 dkg ziemniaków

Olej roślinny

Sól, pieprz, kostka rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy.

 

Sposób przyrządzania:

- W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim boczek i cebulę, pokrojone w drobną kostkę.

- Dodaj wcześniej posolone i oprószone pieprzem kości.

- Zalej całość 1-ym litrem wody i gotuj ok. 30 min.

- Wyjmij kości. Oddziel od nich mięso i pokrój na drobne kawałki.

- Do garnka wkładamy z powrotem mięso od kości. Obrane i umyte warzywa, pokrojone w 2-u centymetrowe kawałki oraz drobno pokrojone grzyby.

- Przyprawiamy kostką rosołową, pieprzem, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i listkiem laurowym.

- Gotujemy całość jeszcze ok. 30 min.

   W przepisach przyrządzania zup nie podaję ilości wody, ponieważ gotuję                je w garnku o grubym dnie z małą ilością wody. Gdy potrawa jest prawie gotowa, uzupełniam wodę według uznania. W garnku normalnym podane wyżej składniki powinny być gotowane w ok 2,5 - 3 l.wody.

 

maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

   Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to sycąca potrawa z powodzeniem mogąca zastąpić danie główne naszego obiadu. Polecam ją w szczególności grzybiarzom borykającym się z nadmiarem zebranych grzybów w sezonie grzybobrań.

Obok zdjęcie zastępcze, które będzie zmienione przy pierwszej okazji.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com