Zupa grzybowa ze świeżych grzybów to sycąca potrawa z powodzeniem mogąca zastąpić danie główne naszego obiadu. Polecam ją w szczególności grzybiarzom borykającym się z nadmiarem zebranych grzybów w sezonie grzybobrań.
Obok zdjęcie zastępcze, które będzie zmienione przy pierwszej okazji.
maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
Składniki:
Włoszczyzna + 1 cebula
50 dkg kości wieprzowych od schabu.
10 dkg wędzonego boczku
50 dkg świeżych grzybów
Puszka pomidorów w zalewie
50 dkg ziemniaków
Olej roślinny
Sól, pieprz, kostka rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy.
Sposób przyrządzania:
- W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim boczek i cebulę, pokrojone w drobną kostkę.
- Dodaj wcześniej posolone i oprószone pieprzem kości.
- Zalej całość 1-ym litrem wody i gotuj ok. 30 min.
- Wyjmij kości. Oddziel od nich mięso i pokrój na drobne kawałki.
- Do garnka wkładamy z powrotem mięso od kości. Obrane i umyte warzywa, pokrojone w 2-u centymetrowe kawałki oraz drobno pokrojone grzyby.
- Przyprawiamy kostką rosołową, pieprzem, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i listkiem laurowym.
- Gotujemy całość jeszcze ok. 30 min.
W przepisach przyrządzania zup nie podaję ilości wody, ponieważ gotuję je w garnku o grubym dnie z małą ilością wody. Gdy potrawa jest prawie gotowa, uzupełniam wodę według uznania. W garnku normalnym podane wyżej składniki powinny być gotowane w ok 2,5 - 3 l.wody.
maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113