Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
150 dkg wędzonki (boczku)
Dodatkowo może być też ok. 150 dkg wołowiny (ugotowanej lub upieczonej)
2-ie cebule.
Ziemniaki - ok. 0,5 kg, (jeśli potrawę robimy z wołowiną to 2-3 ziemniaki więcej).
1-no jajko na 1-ną porcję.
Tłuszcz - najlepiej margaryna.
Sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, oregano.
Kostka rosołowa
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebule pokroić w płatki i zeszklić na tłuszczu. Dodać boczek pokrojony w ok. 1 cm plasterki (oraz wołowinę, pokrojoną na drobne kawałki - jeśli mamy jej resztki z poprzedniego obiadu), Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość ok. 20 min (tak długo aż cebula będzie całkiem miękka).
- Pod koniec duszenia przyprawić kawałkiem kostki rosołowej.
- Ziemniaki, jeśli gotujemy w garnku o grubym dnie (bez wody), przyprawić podanymi wyżej przyprawami i ugotować.
- Jeśli ziemniaki gotujemy w garnku zwykłym, to gotujemy je bez przypraw, w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki przekładamy na patelnię i całość dusimy jeszcze ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli dołożyliśmy ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie, to potrawę przyprawiamy podanymi wyżej przyprawami.
Podawać z jajkiem sadzonym (tutaj krótki przepis na jajko sadzone) oraz ze świeżo ukiszonymi ogórkami. Do podanej potrawy można też podać butelkę dobrego piwa.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to potrawa szybka w przyrządzeniu, bardzo smaczna, a do tego bardzo tania. Ziemniaki przyrządzone w ten sposób, należą do tradycyjnych potraw domowej tyrolskiej kuchni, choć zaspokoją również najbardziej wyrafinowane gusta.