Ziemniaki po tyrolsku

to potrawa szybka w przyrządzeniu, bardzo smaczna, a do tego bardzo tania. Ziemniaki przyrządzone w ten sposób, należą do tradycyjnych potraw domowej tyrolskiej kuchni, choć zaspokoją również najbardziej wyrafinowane gusta.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny


Ziemniaki po tyrolsku


















Składniki:

150 dkg wędzonki (boczku)

Dodatkowo może być też ok. 150 dkg wołowiny (ugotowanej lub upieczonej)

2-ie cebule.

Ziemniaki - ok. 0,5 kg, (jeśli potrawę robimy z wołowiną to 2-3 ziemniaki więcej).

1-no jajko na 1-ną porcję.

Tłuszcz - najlepiej margaryna.

Sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, oregano.

Kostka rosołowa


Sposób przyrządzania:

   - Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebule pokroić w płatki i zeszklić na tłuszczu. Dodać boczek pokrojony w ok. 1 cm plasterki (oraz wołowinę, pokrojoną na drobne kawałki - jeśli mamy    jej resztki z poprzedniego obiadu), Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość ok. 20 min    (tak długo aż cebula będzie całkiem miękka). 

   - Pod koniec duszenia przyprawić kawałkiem kostki rosołowej.

   - Ziemniaki, jeśli gotujemy w garnku o grubym dnie (bez wody), przyprawić podanymi wyżej przyprawami i ugotować.

   - Jeśli ziemniaki gotujemy w garnku zwykłym, to gotujemy je bez przypraw, w osolonej wodzie.

   - Ugotowane ziemniaki przekładamy na patelnię i całość dusimy jeszcze ok. 5 minut,          od czasu do czasu mieszając.  Jeśli dołożyliśmy ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie,        to potrawę przyprawiamy podanymi wyżej przyprawami. 




maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113