maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny


Ziemniaki po tyrolsku


















Składniki:

150 dkg wędzonki (boczku)

Dodatkowo może być też ok. 150 dkg wołowiny (ugotowanej lub upieczonej)

2-ie cebule.

Ziemniaki - ok. 0,5 kg, (jeśli potrawę robimy z wołowiną to 2-3 ziemniaki więcej).

1-no jajko na 1-ną porcję.

Tłuszcz - najlepiej margaryna.

Sól, pieprz, kminek mielony, majeranek, oregano.

Kostka rosołowa


Sposób przyrządzania:

   - Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebule pokroić w płatki i zeszklić na tłuszczu. Dodać boczek pokrojony w ok. 1 cm plasterki (oraz wołowinę, pokrojoną na drobne kawałki - jeśli mamy    jej resztki z poprzedniego obiadu), Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość ok. 20 min    (tak długo aż cebula będzie całkiem miękka). 

   - Pod koniec duszenia przyprawić kawałkiem kostki rosołowej.

   - Ziemniaki, jeśli gotujemy w garnku o grubym dnie (bez wody), przyprawić podanymi wyżej przyprawami i ugotować.

   - Jeśli ziemniaki gotujemy w garnku zwykłym, to gotujemy je bez przypraw, w osolonej wodzie.

   - Ugotowane ziemniaki przekładamy na patelnię i całość dusimy jeszcze ok. 5 minut,          od czasu do czasu mieszając.  Jeśli dołożyliśmy ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie,        to potrawę przyprawiamy podanymi wyżej przyprawami. 




maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Ziemniaki po tyrolsku

to potrawa szybka w przyrządzeniu, bardzo smaczna, a do tego bardzo tania. Ziemniaki przyrządzone w ten sposób, należą do tradycyjnych potraw domowej tyrolskiej kuchni, choć zaspokoją również najbardziej wyrafinowane gusta.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com