maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Wywar drobiowo - warzywny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2-ie ćwiartki z kurczaka lub 4 podudzia

Kość wieprzowa od schabu (ok. 15 dkg)

Duża włoszczyzna + 2-ie marchewki + 1-na cebula

Sól, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, kostka rosołowa

 

Sposób przyrządzania:

   - Mięso z kurczaka oraz kość wieprzową umyj i włóż do garnka.

   - Do garnka włóż też obrane i pokrojone w ok.  2-u centymetrowe kawałki marchewki                    i pietruszkę, por pokrojony w cienkie plasterki oraz seler i cebulę w całości.

   - Zalej produkty wodą.  

   W przepisach przyrządzania zup nie podaję ilości wody, ponieważ gotuję je w garnku o grubym dnie z małą ilością wody. Gdy potrawa jest prawie gotowa, uzupełniam wodę według uznania. W garnku normalnym podane wyżej składniki powinny być gotowane w ok. 2,5 - 3 l.wody.

   - Dodaj sól, kilka ziaren pieprzu i gotuj zawartość garnka ok. 30 min.

   - Wyjmij mięso. (Kawałki kurczaka można np. obsmażyć na tłuszczu i podać jako drugie danie.)

   - Kostkę wieprzową obierz dokładnie i rozdrobnione kawałki mięsa włóż z powrotem                do garnka.

   - Uzupełnij wodę, przypraw całość pieprzem mielonym i kostką rosołową. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj wywar jeszcze kilka minut. Pod koniec gotowania, wyjmij cebulę    i seler.

      ● Tak przyrządzony wywar jest ubogim krewnym rosołu drobiowego. Choć może być pierwszym daniem, najczęściej posłuży nam do szybkiego przyrządzania różnych zup, np.:

 

   1, Żurek   Do wywaru dodajemy: wędzony boczek pokrojony w drobne płatki, gotowy żurek śląski kupiony w sklepie i ugotowane ziemniaki. Wszystko razem gotujemy kilka minut                  i okraszamy domowym smalcem. Do każdej porcji na talerzu dodajemy ugotowane na twardo jajko, przekrojone na dwie równe połowy.

   Żurek można podawać z pieczywem. Wtedy nie dodajemy do wywaru ziemniaków.

 

   2. Zupa szczawiowa   Do wywaru dodajemy: umyte i drobno posiekane świeże liście szczawiu. Gotujemy je w wywarze co najmniej 5 minut, po czym dodajemy ugotowany makaron  i całość doprawiamy śmietaną (z mąką?).

 

   3. Zupa pomidorowa   Do wywaru dodajemy: przecier pomidorowy, makaron lub ryż ugotowany na sypko i doprawiamy śmietaną (z mąką?).

 

   Podane tutaj trzy przepisy, są tylko niewielką częścią ogromnej liczby, robionych zup                na wywarze. W sklepach jest niezliczona ilość różnych przecierów i zup błyskawicznych. Dodając je do wywaru, według przepisu na opakowaniu, otrzymamy nową, pełnowartościową zupę.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Wywar mięsno - warzywny to podstawa każdej kuchni. Wywary są praktyczną bazą do tworzenia innych potraw. Najczęściej różnych zup, ale także sosów i dań jednogarnkowych.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com