Wywar mięsno - warzywny to podstawa każdej kuchni. Wywary są praktyczną bazą do tworzenia innych potraw. Najczęściej różnych zup, ale także sosów i dań jednogarnkowych.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
2-ie ćwiartki z kurczaka lub 4 podudzia
Kość wieprzowa od schabu (ok. 15 dkg)
Duża włoszczyzna + 2-ie marchewki + 1-na cebula
Sól, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, kostka rosołowa
Sposób przyrządzania:
- Mięso z kurczaka oraz kość wieprzową umyj i włóż do garnka.
- Do garnka włóż też obrane i pokrojone w ok. 2-u centymetrowe kawałki marchewki i pietruszkę, por pokrojony w cienkie plasterki oraz seler i cebulę w całości.
- Zalej produkty wodą.
W przepisach przyrządzania zup nie podaję ilości wody, ponieważ gotuję je w garnku o grubym dnie z małą ilością wody. Gdy potrawa jest prawie gotowa, uzupełniam wodę według uznania. W garnku normalnym podane wyżej składniki powinny być gotowane w ok. 2,5 - 3 l.wody.
- Dodaj sól, kilka ziaren pieprzu i gotuj zawartość garnka ok. 30 min.
- Wyjmij mięso. (Kawałki kurczaka można np. obsmażyć na tłuszczu i podać jako drugie danie.)
- Kostkę wieprzową obierz dokładnie i rozdrobnione kawałki mięsa włóż z powrotem do garnka.
- Uzupełnij wodę, przypraw całość pieprzem mielonym i kostką rosołową. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj wywar jeszcze kilka minut. Pod koniec gotowania, wyjmij cebulę i seler.
● Tak przyrządzony wywar jest ubogim krewnym rosołu drobiowego. Choć może być pierwszym daniem, najczęściej posłuży nam do szybkiego przyrządzania różnych zup, np.:
1, Żurek Do wywaru dodajemy: wędzony boczek pokrojony w drobne płatki, gotowy żurek śląski kupiony w sklepie i ugotowane ziemniaki. Wszystko razem gotujemy kilka minut i okraszamy domowym smalcem. Do każdej porcji na talerzu dodajemy ugotowane na twardo jajko, przekrojone na dwie równe połowy.
Żurek można podawać z pieczywem. Wtedy nie dodajemy do wywaru ziemniaków.
2. Zupa szczawiowa Do wywaru dodajemy: umyte i drobno posiekane świeże liście szczawiu. Gotujemy je w wywarze co najmniej 5 minut, po czym dodajemy ugotowany makaron i całość doprawiamy śmietaną (z mąką?).
3. Zupa pomidorowa Do wywaru dodajemy: przecier pomidorowy, makaron lub ryż ugotowany na sypko i doprawiamy śmietaną (z mąką?).
Podane tutaj trzy przepisy, są tylko niewielką częścią ogromnej liczby, robionych zup na wywarze. W sklepach jest niezliczona ilość różnych przecierów i zup błyskawicznych. Dodając je do wywaru, według przepisu na opakowaniu, otrzymamy nową, pełnowartościową zupę.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113