Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
2-ie ćwiartki z kurczaka lub 4 podudzia
Kość wieprzowa od schabu (ok. 15 dkg)
Duża włoszczyzna + 2-ie marchewki + 1-na cebula
Sól, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, kostka rosołowa
Sposób przyrządzania:
- Mięso z kurczaka oraz kość wieprzową umyj i włóż do garnka.
- Do garnka włóż też obrane i pokrojone w ok. 2-u centymetrowe kawałki marchewki i pietruszkę, por pokrojony w cienkie plasterki oraz seler i cebulę w całości.
- Zalej produkty wodą.
W przepisach przyrządzania zup nie podaję ilości wody, ponieważ gotuję je w garnku o grubym dnie z małą ilością wody. Gdy potrawa jest prawie gotowa, uzupełniam wodę według uznania. W garnku normalnym podane wyżej składniki powinny być gotowane w ok. 2,5 - 3 l.wody.
- Dodaj sól, kilka ziaren pieprzu i gotuj zawartość garnka ok. 30 min.
- Wyjmij mięso. (Kawałki kurczaka można np. obsmażyć na tłuszczu i podać jako drugie danie.)
- Kostkę wieprzową obierz dokładnie i rozdrobnione kawałki mięsa włóż z powrotem do garnka.
- Uzupełnij wodę, przypraw całość pieprzem mielonym i kostką rosołową. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj wywar jeszcze kilka minut. Pod koniec gotowania, wyjmij cebulę i seler.
● Tak przyrządzony wywar jest ubogim krewnym rosołu drobiowego. Choć może być pierwszym daniem, najczęściej posłuży nam do szybkiego przyrządzania różnych zup, np.:
1, Żurek Do wywaru dodajemy: wędzony boczek pokrojony w drobne płatki, gotowy żurek śląski kupiony w sklepie i ugotowane ziemniaki. Wszystko razem gotujemy kilka minut i okraszamy domowym smalcem. Do każdej porcji na talerzu dodajemy ugotowane na twardo jajko, przekrojone na dwie równe połowy.
Żurek można podawać z pieczywem. Wtedy nie dodajemy do wywaru ziemniaków.
2. Zupa szczawiowa Do wywaru dodajemy: umyte i drobno posiekane świeże liście szczawiu. Gotujemy je w wywarze co najmniej 5 minut, po czym dodajemy ugotowany makaron i całość doprawiamy śmietaną (z mąką?).
3. Zupa pomidorowa Do wywaru dodajemy: przecier pomidorowy, makaron lub ryż ugotowany na sypko i doprawiamy śmietaną (z mąką?).
Podane tutaj trzy przepisy, są tylko niewielką częścią ogromnej liczby, robionych zup na wywarze. W sklepach jest niezliczona ilość różnych przecierów i zup błyskawicznych. Dodając je do wywaru, według przepisu na opakowaniu, otrzymamy nową, pełnowartościową zupę.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Wywar mięsno - warzywny to podstawa każdej kuchni. Wywary są praktyczną bazą do tworzenia innych potraw. Najczęściej różnych zup, ale także sosów i dań jednogarnkowych.