Wołowina w sosie chrzanowym 

to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny i nie tylko. W taki sposób przygotowanej wołowiny nie będziemy się wstydzić, podając ją nawet na najbardziej uroczystym przyjęciu.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Wołowina w sosie chrzanowym

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

80 dkg wołowiny (krzyżowa lub zrazowa)

Chrzan tarty ze słoika

4 marchewki, pietruszka - korzeń, cebula, por, mały seler 

Przyprawy: Pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie

Pieprz, sól

Śmietana, mąka - najlepiej ziemniaczana

 

Sposób przyrządzania:

   - Wołowinę gotować w osolonej wodzie z przyprawami przez 1-ną godzinę.

   - Dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa, cebulę i seler w całości.

   - Gotować całość jeszcze 0,5 godz.

   - Mięso wyjąć, pokroić w plastry i przechowywać w cieple. Część wywaru użyjemy do przyrządzenia sosu,          a resztę np. na pyszną zupę szczawiową z własnoręcznie zerwanego szczawiu.

      Sos

   - Potrzebną ilość czystego wywaru (bez ugotowanych warzyw) wlać do rondelka, dodać chrzan, wymieszać        i chwilę gotować na małym ogniu. Śmietanę z mąką wymieszać i dodać do rondelka, w którym gotujemy sos,        mieszać aż zgęstnieje. Przyprawić pieprzem i solą.

 

   * Mięso podawać z ziemniakami, obficie polanymi sosem oraz ulubioną surówką.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113