to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny i nie tylko. W taki sposób przygotowanej wołowiny nie będziemy się wstydzić, podając ją nawet na najbardziej uroczystym przyjęciu.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Wołowina w sosie chrzanowym
Składniki:
80 dkg wołowiny (krzyżowa lub zrazowa)
Chrzan tarty ze słoika
4 marchewki, pietruszka - korzeń, cebula, por, mały seler
Przyprawy: Pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
Pieprz, sól
Śmietana, mąka - najlepiej ziemniaczana
Sposób przyrządzania:
- Wołowinę gotować w osolonej wodzie z przyprawami przez 1-ną godzinę.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa, cebulę i seler w całości.
- Gotować całość jeszcze 0,5 godz.
- Mięso wyjąć, pokroić w plastry i przechowywać w cieple. Część wywaru użyjemy do przyrządzenia sosu, a resztę np. na pyszną zupę szczawiową z własnoręcznie zerwanego szczawiu.
Sos
- Potrzebną ilość czystego wywaru (bez ugotowanych warzyw) wlać do rondelka, dodać chrzan, wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu. Śmietanę z mąką wymieszać i dodać do rondelka, w którym gotujemy sos, mieszać aż zgęstnieje. Przyprawić pieprzem i solą.
* Mięso podawać z ziemniakami, obficie polanymi sosem oraz ulubioną surówką.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113