Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
60 dkg wołowiny miękkiej
10 dkg wędzonego boczku
2-ie marchewki
Mały seler
1-na czerwona papryka
1-na cebula + ząbek czosnku
0,5 kg ziemniaków
Kostka rosołowa, sol, pieprz, mielona ostra papryka.
Przecier pomidorowy, kminek, listek laurowy, angielskie ziele.
Margaryna.
Sposób przyrządzania:
- W garnku rozgrzej margarynę. Dodaj pokrojony na cienkie płatki boczek, na drobną kostkę cebulę oraz rozciśnięty czosnek. Smaż wszystko powoli, aż cebula zmieni kolor i się zeszkli. Dodaj wtedy mięso pokrojone w 1 cm kawałki i smaż je, przyprawiając pieprzem i kostką rosołową na dużym ogniu tak długo, aż zniknie powstały sos i się zarumieni.
- Do garnka dodaj warzywa: paprykę czerwoną i seler pokrojone w drobną kostkę, a marchew w trochę większą.
- Zalej całość 1 l wody, zagotuj, przypraw dwoma łyżkami przecieru pomidorowego, kilkoma ziarnkami kminku, listkiem laurowym, mieloną ostrą papryką oraz angielskim zielem.
- Przykryj garnek szczelną pokrywką i gotuj ok. 1 godz., aż mięso będzie prawie miękkie.
- Dodaj obrane i pokrojone na niewielkie kawałki ziemniaki i duś potrawę jeszcze ok. 20 min, przyprawiając w miarę potrzeby pieprzem i solą.
Tę potrawę można przyrządzać z większą ilością wody (ok. 2 l) i drobniej pokrojonymi ziemniakami. Będziemy wówczas mieli zupę gulaszową na wołowinie.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to proste, pożywne i smaczne danie na każdą okazję. Nadaje się na wystawny obiad, a także, (może być odgrzewane) można się nim zajadać przy innych okazjach, takich jak, kolacje, biesiady czy inne imprezy.