Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Wołowina duszona z warzywami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

60 dkg wołowiny miękkiej

10 dkg wędzonego boczku

2-ie marchewki

Mały seler

1-na czerwona papryka

1-na cebula + ząbek czosnku

0,5 kg ziemniaków

Kostka rosołowa, sol, pieprz, mielona ostra papryka.

Przecier pomidorowy, kminek, listek laurowy, angielskie ziele.

Margaryna.

 

Sposób przyrządzania:

   - W garnku rozgrzej margarynę. Dodaj pokrojony na cienkie płatki boczek, na drobną kostkę cebulę oraz rozciśnięty czosnek. Smaż wszystko powoli, aż cebula zmieni kolor i się zeszkli. Dodaj wtedy mięso pokrojone w 1 cm kawałki          i smaż je, przyprawiając pieprzem i kostką rosołową na dużym ogniu tak długo, aż zniknie powstały sos i się zarumieni.

   - Do garnka dodaj warzywa: paprykę czerwoną i seler pokrojone w drobną kostkę, a marchew w trochę większą.

   - Zalej całość 1 l wody, zagotuj, przypraw dwoma łyżkami przecieru pomidorowego, kilkoma ziarnkami kminku, listkiem laurowym, mieloną ostrą papryką oraz angielskim zielem. 

   - Przykryj garnek szczelną pokrywką i gotuj ok. 1 godz., aż mięso będzie prawie miękkie.

   - Dodaj obrane i pokrojone na niewielkie kawałki ziemniaki i duś potrawę jeszcze ok. 20 min, przyprawiając w miarę potrzeby pieprzem i solą.

 

  • Tę potrawę można przyrządzać z większą ilością wody (ok. 2 l) i drobniej pokrojonymi ziemniakami. Będziemy wówczas mieli zupę gulaszową na wołowinie.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

Wołowina duszona z warzywami

to proste, pożywne i smaczne danie na każdą okazję. Nadaje się na wystawny obiad, a także, (może być odgrzewane) można się nim zajadać przy innych okazjach, takich jak, kolacje, biesiady czy inne imprezy.