Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Wołowina duszona z grochem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg. wołowiny z kością (najlepiej rostbef)

20 dkg. grochu

6 średniej wielkości ziemniaków

2-ie duże cebule

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, kostka rosołowa, mielona ostra papryka, listek laurowy

Margaryna

 

Sposób przyrządzania:

   (- Groch zalać szklanką wody, kilka godzin przed przyrządzaniem potrawy).

   - W garnku na tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek.

   - Do garnka dodać groch z wodą, w której się moczył, pokrojone na ok. 1-no centymetrowe kawałki mięso oraz kość wraz z przylegającym do niej mięsem.

   - zalać wszystko bulionem z kostki rosołowej, popieprzyć, wrzucić listek laurowy, przykryć garnek pokrywką i gotować ok 1-nej godziny.

   - Odkryć pokrywkę. Wyjąć kość, obrać ją z mięsa i mięso rozdrobnić na kawałki.

   - Do garnka włożyć obrane, pokrojone na kawałki ziemniaki i mięso od kostki.

   - Doprawić wszystko solą, pieprzem, mieloną papryką, przykryć pokrywką i gotować          na małym ogniu jeszcze ok. 0,5 godz.

Do potrawy podawać buraczki z chrzanem lub świeżo ukiszone ogórki

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

Wołowina duszona z grochem

to wysoko kaloryczna, a jednocześnie lekkostrawna potrawa. Łatwa w przyrządzaniu i bardzo praktyczna. Odgrzewana i podawana w następnych dniach (dwóch - trzech), nie traci swych naturalnych walorów smakowych.