Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl * Mój blog >Zrób to sam * Blog kulinarny
70 dkg wołowiny miękkiej
3 cebule, 3 marchewki, 1 mały seler
1-na puszka pomidorów w zalewie + 2 świeże pomidory.
Wołowy bulion z kostki rosołowej
150 ml czerwonego, półsłodkiego wina (lub mniej).
1-na łyżeczka kakaa
Ostra mielona papryka
Tłuszcz
Sól i pieprz.
- Mięso pokroić na ok. dwu centymetrową kostkę, popieprzyć. posolić, po czym odstawić na kilkadziesiąt minut do lodówki.
- W garnku na tłuszczu zeszklić drobno pokrajaną cebulę, dodać mięso
i razem podsmażyć.
- Dodać wino i smażyć mięso jeszcze kilka minut, aż płyn odparuje.
- Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę (około 1 cm) i dodać do mięsa. Do garnka wlewamy też bulion, pomidory z puszki i dodajemy obrane ze skórki pomidory surowe pokrajane na niewielkie kawałki. Potrawę o konsystencji gulaszu dusimy pod szczelną pokrywką.
- Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy kakao i ostrą paprykę. W miarę potrzeby dolewamy wody, doprawiamy pieprzem i solą, po czym jeszcze krótko dusimy.
Podajemy z ryżem i sałatą w śmietanie.
maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
Duszona wołowina z czerwonym winem jest delikatna i aromatyczna. Duszone z warzywami, chude mięso wołowe jest zdrową, bardzo smaczną oraz energetyczną potrawą.