Duszona wołowina z czerwonym winem jest delikatna i aromatyczna. Duszone z warzywami, chude mięso wołowe jest zdrową, bardzo smaczną oraz energetyczną potrawą.

maggallery.pl * Mój blog >Zrób to sam * Blog kulinarny


Wołowina duszona z czerwonym winem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70 dkg wołowiny miękkiej
3 cebule, 3 marchewki, 1 mały seler
1-na puszka pomidorów w zalewie + 2 świeże pomidory.
Wołowy bulion z kostki rosołowej
150 ml czerwonego, półsłodkiego wina (lub mniej).
1-na łyżeczka kakaa 
Ostra mielona papryka
Tłuszcz
Sól i pieprz.

  - Mięso pokroić na ok. dwu centymetrową kostkę, popieprzyć. posolić, po czym odstawić na kilkadziesiąt minut do lodówki.
  - W garnku na tłuszczu zeszklić drobno pokrajaną cebulę, dodać mięso 
i razem podsmażyć.
  - Dodać wino i smażyć mięso jeszcze kilka minut, aż płyn odparuje.

  - Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę (około 1 cm) i dodać do mięsa. Do garnka wlewamy też bulion, pomidory z puszki i dodajemy obrane ze skórki pomidory surowe pokrajane na niewielkie kawałki. Potrawę o konsystencji gulaszu dusimy pod szczelną pokrywką.
  - Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy kakao i ostrą paprykę. W miarę potrzeby dolewamy wody, doprawiamy pieprzem i solą, po czym jeszcze krótko dusimy.
 
    Podajemy z ryżem i sałatą w śmietanie.

 


maggallery.pl  *  Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113