maggallery.pl * Mój blog >Zrób to sam * Blog kulinarny


Wołowina duszona z czerwonym winem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70 dkg wołowiny miękkiej
3 cebule, 3 marchewki, 1 mały seler
1-na puszka pomidorów w zalewie + 2 świeże pomidory.
Wołowy bulion z kostki rosołowej
150 ml czerwonego, półsłodkiego wina (lub mniej).
1-na łyżeczka kakaa 
Ostra mielona papryka
Tłuszcz
Sól i pieprz.

  - Mięso pokroić na ok. dwu centymetrową kostkę, popieprzyć. posolić, po czym odstawić na kilkadziesiąt minut do lodówki.
  - W garnku na tłuszczu zeszklić drobno pokrajaną cebulę, dodać mięso 
i razem podsmażyć.
  - Dodać wino i smażyć mięso jeszcze kilka minut, aż płyn odparuje.

  - Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę (około 1 cm) i dodać do mięsa. Do garnka wlewamy też bulion, pomidory z puszki i dodajemy obrane ze skórki pomidory surowe pokrajane na niewielkie kawałki. Potrawę o konsystencji gulaszu dusimy pod szczelną pokrywką.
  - Kiedy mięso jest już miękkie, dodajemy kakao i ostrą paprykę. W miarę potrzeby dolewamy wody, doprawiamy pieprzem i solą, po czym jeszcze krótko dusimy.
 
    Podajemy z ryżem i sałatą w śmietanie.

 


maggallery.pl  *  Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

   Duszona wołowina z czerwonym winem jest delikatna i aromatyczna. Duszone z warzywami, chude mięso wołowe jest zdrową, bardzo smaczną oraz energetyczną potrawą.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com