maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

Wieprzowina duszona z kluskami śląskimi i kiszoną kapustą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

½ kg karkówki wieprzowej lub żeberek.

½ kg kapusty kiszonej.

½ kg klusek śląskich (mrożonych)

1-no jabłko

1-na cebula

Wędzony boczek (5 dkg)

Sól, pieprz,

Tłuszcz

 

Sposób przyrządzania

- Kapustę włożyć do garnka, poukładać na niej plasterki boczku, a na wierzchu starte na tarce jabłko, podlać wodą i częściowo wszystko ugotować.

- Mięso po porcjować, popieprzyć, posolić.

- Na patelni rozgrzać margarynę i smażyć mięso wraz z cebulą pokrojoną w krążki, aż cebula się zeszkli.

- Do garnka z kapustą przełożyć mięso, wymieszać - przykryć je kapustą i dusić całość pod szczelną pokrywką około 30 min.

- Na wierzchu potrawy, porozkładać kluski, lekko je posolić. Patelnię po smażonym mięsie zalać niewielką ilością wrzątku, wlać roztwór na kluski i dusić wszystko jeszcze ok 20 minut.

 

 

Przygotowując tę potrawę w tradycyjnych garnkach

trzeba uważać, aby jej nie przypalić.

(zamieszać, podlać wodą)

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

   Wieprzowina duszona rozpływająca się w ustach, kluski śląskie i kiszona kapusta - wszystko o jednym smaku duszonego mięsa. Sycące i aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmie 20 min (oczywiście + duszenie)

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com