Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki
½ kg karkówki wieprzowej lub żeberek.
½ kg kapusty kiszonej.
½ kg klusek śląskich (mrożonych)
1-no jabłko
1-na cebula
Wędzony boczek (5 dkg)
Sól, pieprz,
Tłuszcz
Sposób przyrządzania
- Kapustę włożyć do garnka, poukładać na niej plasterki boczku, a na wierzchu starte na tarce jabłko, podlać wodą i częściowo wszystko ugotować.
- Mięso po porcjować, popieprzyć, posolić.
- Na patelni rozgrzać margarynę i smażyć mięso wraz z cebulą pokrojoną w krążki, aż cebula się zeszkli.
- Do garnka z kapustą przełożyć mięso, wymieszać - przykryć je kapustą i dusić całość pod szczelną pokrywką około 30 min.
- Na wierzchu potrawy, porozkładać kluski, lekko je posolić. Patelnię po smażonym mięsie zalać niewielką ilością wrzątku, wlać roztwór na kluski i dusić wszystko jeszcze ok 20 minut.
Przygotowując tę potrawę w tradycyjnych garnkach
trzeba uważać, aby jej nie przypalić.
(zamieszać, podlać wodą)
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Wieprzowina duszona rozpływająca się w ustach, kluski śląskie i kiszona kapusta - wszystko o jednym smaku duszonego mięsa. Sycące i aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmie 20 min (oczywiście + duszenie)