Wieprzowina duszona rozpływająca się w ustach, kluski śląskie i kiszona kapusta - wszystko o jednym smaku duszonego mięsa. Sycące i aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmie 20 min (oczywiście + duszenie)

Wieprzowina duszona z kluskami śląskimi i kiszoną kapustą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

½ kg karkówki wieprzowej lub żeberek.

½ kg kapusty kiszonej.

½ kg klusek śląskich (mrożonych)

1-no jabłko

1-na cebula

Wędzony boczek (5 dkg)

Sól, pieprz,

Tłuszcz

 

Sposób przyrządzania

- Kapustę włożyć do garnka, poukładać na niej plasterki boczku, a na wierzchu starte na tarce jabłko, podlać wodą i częściowo wszystko ugotować.

- Mięso po porcjować, popieprzyć, posolić.

- Na patelni rozgrzać margarynę i smażyć mięso wraz z cebulą pokrojoną w krążki, aż cebula się zeszkli.

- Do garnka z kapustą przełożyć mięso, wymieszać - przykryć je kapustą i dusić całość pod szczelną pokrywką około 30 min.

- Na wierzchu potrawy, porozkładać kluski, lekko je posolić. Patelnię po smażonym mięsie zalać niewielką ilością wrzątku, wlać roztwór na kluski i dusić wszystko jeszcze ok 20 minut.

 

 

Przygotowując tę potrawę w tradycyjnych garnkach

trzeba uważać, aby jej nie przypalić.

(zamieszać, podlać wodą)

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113