Wieprzowina duszona rozpływająca się w ustach, kluski śląskie i kiszona kapusta - wszystko o jednym smaku duszonego mięsa. Sycące i aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmie 20 min (oczywiście + duszenie)
Składniki
½ kg karkówki wieprzowej lub żeberek.
½ kg kapusty kiszonej.
½ kg klusek śląskich (mrożonych)
1-no jabłko
1-na cebula
Wędzony boczek (5 dkg)
Sól, pieprz,
Tłuszcz
Sposób przyrządzania
- Kapustę włożyć do garnka, poukładać na niej plasterki boczku, a na wierzchu starte na tarce jabłko, podlać wodą i częściowo wszystko ugotować.
- Mięso po porcjować, popieprzyć, posolić.
- Na patelni rozgrzać margarynę i smażyć mięso wraz z cebulą pokrojoną w krążki, aż cebula się zeszkli.
- Do garnka z kapustą przełożyć mięso, wymieszać - przykryć je kapustą i dusić całość pod szczelną pokrywką około 30 min.
- Na wierzchu potrawy, porozkładać kluski, lekko je posolić. Patelnię po smażonym mięsie zalać niewielką ilością wrzątku, wlać roztwór na kluski i dusić wszystko jeszcze ok 20 minut.
Przygotowując tę potrawę w tradycyjnych garnkach
trzeba uważać, aby jej nie przypalić.
(zamieszać, podlać wodą)
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113