maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Wieprzowina duszona w warzywach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

70 dkg mięsa - łopatka, karkówka, gulaszowe.

1-na papryka żółta lub czerwona (?)

2-ie średnie cebule

2 - 3 pomidory

Włoszczyzna bez pora

Pieprz, tarta ostra papryka, kostka rosołowa.

Tłuszcz

 

Sposób przyrządzania:

   - cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mięso pokrojone na mniej więcej dwu centymetrowe kawałki i lekko zrumienić, doprawiając pieprzem i kostką rosołową.

   - dolać wody, przykryć pokrywką, dusić na małym ogniu.

   - po 0,5 godz. duszenia, dodać utarte na tarce o grubych oczkach warzywa, zmiksowane pomidory i ostrą paprykę. Dusić całość do miękkości mięsa.

   - Pod koniec duszenia doprawić kostką rosołową i mieloną papryką do smaku.

Podawać z pieczywem

 

II wersja:

wieprzowiny duszonej w warzywach

 

Składniki jak wyżej +

Ziemniaki

 

Sposób przyrządzania:

   - cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mięso pokrojone w 2-u centymetrowe kawałki.

   - zrumienić, doprawiając pieprzem i kostką rosołową.

   - podlać wodą, przykryć szczelną pokrywką i poddusić.

   - po około 0,5 godz. duszenia, dodać warzywa pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory i obrane ziemniaki, pokrojone w większe kawałki.

   - w miarę potrzeby podlać wodą, dodać kawałek  kostki rosołowej, przyprawić mieloną papryką, po czym dusić całość do miękkości produktów.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Wieprzowina duszona w warzywach, to pyszne mięciutkie mięsko z dodatkiem duszonych warzyw. Danie pełne witamin i kalorii tak potrzebnych naszemu organizmowi.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com