maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
70 dkg mięsa - łopatka, karkówka, gulaszowe.
1-na papryka żółta lub czerwona (?)
2-ie średnie cebule
2 - 3 pomidory
Włoszczyzna bez pora
Pieprz, tarta ostra papryka, kostka rosołowa.
Tłuszcz
Sposób przyrządzania:
- cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mięso pokrojone na mniej więcej dwu centymetrowe kawałki i lekko zrumienić, doprawiając pieprzem i kostką rosołową.
- dolać wody, przykryć pokrywką, dusić na małym ogniu.
- po 0,5 godz. duszenia, dodać utarte na tarce o grubych oczkach warzywa, zmiksowane pomidory i ostrą paprykę. Dusić całość do miękkości mięsa.
- Pod koniec duszenia doprawić kostką rosołową i mieloną papryką do smaku.
Podawać z pieczywem
II wersja:
Składniki jak wyżej +
Ziemniaki
Sposób przyrządzania:
- cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mięso pokrojone w 2-u centymetrowe kawałki.
- zrumienić, doprawiając pieprzem i kostką rosołową.
- podlać wodą, przykryć szczelną pokrywką i poddusić.
- po około 0,5 godz. duszenia, dodać warzywa pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory i obrane ziemniaki, pokrojone w większe kawałki.
- w miarę potrzeby podlać wodą, dodać kawałek kostki rosołowej, przyprawić mieloną papryką, po czym dusić całość do miękkości produktów.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Wieprzowina duszona w warzywach, to pyszne mięciutkie mięsko z dodatkiem duszonych warzyw. Danie pełne witamin i kalorii tak potrzebnych naszemu organizmowi.
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu