Wątróbka wieprzowa (duszona z cebulą)

to proste i łatwe w przyrządzeniu danie obiadowe. Jest smaczna i aromatyczna, posiadająca wiele cennych składników odżywczych. Witaminę A i C w ilości większej niż marchew, źródło tych witamin, a także dużo żelaza, tak zalecanego w diecie dla anemików.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Wątróbka wieprzowa duszona z cebulą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Składniki:

50 dkg wątróbki wieprzowej

2-ie duże cebule.                             

Kostka rosołowa + pieprz.       

Mleko, mąka, woda

Tłuszcz (olej + margaryna)

 

Sposób przyrządzenia:

   * Wątróbkę po oczyszczeniu z żyłek i błon, 2-ie godziny przed  właściwą obróbką, kroimy na centymetrowe plastry, zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki.

   - Wątróbkę wyjąć z mleka, opłukać w zimnej wodzie, obsuszyć na durszlaku lub papierowym ręczniku i dokładnie obtoczyć w mące.

   - Na patelni rozgrzać tłuszcz: olej + margaryna, pół na pół i smażyć przygotowane płaty wątróbki. Wątróbka            nie może być usmażona do końca. W zależności od rodzaju patelni smażymy ją od 5-iu do 8-iu minut, do widocznego zarumienienia z obydwu stron.

   - Usmażone płaty wyjmujemy i przechowywujemy w cieple, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną        w płatki.

   - Do usmażonej cebuli dodajemy wątróbkę i pół szklanki wody (jeśli dusimy na zwykłej patelni to więcej wody), przyprawiamy kostką rosołową i pieprzem, po czym pod szczelną pokrywką dusimy przez 15 - 20 minut.

 

   * Podajemy z ziemniaczanym purée i surówką z kiszonej kapusty. 

 

Wątróbka wieprzowa z jabłkiem.

 

Drobniejsze kawałki wątróbki, z których nie uda nam się wykroić plastrów na duszenie, możemy użyć do sporządzenia apetycznej „wątrobianki”.

Sposób przyrządzenia:

   - Wyjęte z mleka kawałki wątroby (ok. 25 dkg) płuczemy w zimnej wodzie i obsuszamy na durszlaku lub papierowym ręczniku, po czym kroimy na mniejsze kawałki.

   - Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej + margarynę) w ilości podwójnej, jaką bralibyśmy do smażenia i obsmażamy w nim wątróbkę ok. 5 min. 

   - Po obsmażeniu wątróbkę wyjmujemy z patelni i miksujemy lub lepiej, mielimy w maszynce, a na tłuszczu              po  smażeniu szklimy drobno pokrojoną cebulę i starte na dużych oczkach tarki jabłko.

   - Do usmażonej cebuli dodajemy zmieloną wątróbkę, przyprawiamy łyżeczką majeranku, solą i pieprzem, podlewamy łyżką lub dwoma wody i dusimy ok. 15 min.

Gotową potrawkę przekładamy do miseczki i po ostygnięciu, wkładamy do lodówki.

    * Taką „wątrobianką” smarujemy chleb z masłem, pamiętając, że nie ma ona konserwantów i nie można przechowywać jej tak długo, jak tej kupionej w sklepie.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113