maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Wątróbka drobiowa duszona we własnym sosie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. z sałatą.

50 dkg wątróbki (na dwie porcje)

1-na spora cebula

Masło, sól, ziemniaki

Pieprz, Vegeta, tłuszcz.

Sałata, śmietana

   - Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę pokrojoną w płatki. Dodaj oczyszczoną

i osuszoną ręcznikiem papierowym wątróbkę. Smaż do odparowania resztek wody, po czym przykryj pokrywką, Pod koniec duszenia przypraw Vegetą i pieprzem.

   - Podawaj z purée ziemniaczanym z masłem oraz sałatą w śmietanie. Wątróbkę można podać z tartą marchewką ze śmietaną.

 

2. z pieczarkami

30 dkg wątróbki

Niecałe 30 dkg pieczarek

1-na średniej wielkości cebula

Pieprz, Vegeta, kawałek kostki rosołowej.

Masło, sól, ziemniaki

   - Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na dużym ogniu drobno pokrojone pieczarki. Przypraw pieprzem i Vegetą, po czym wyjmij je na talerz.

   - Na patelnię dodaj masła i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w płatki. Dodaj oczyszczone    i osuszone wątróbki i smaż je około 3 min.

   - Do wątróbek dodaj pieczarki, kawałek kostki rosołowej do smaku i pieprz. W razie potrzeby podlej wodą i duś wszystko około 10 minut. Gdy pod koniec duszenia jest za dużo rzadkiego sosu, to go odparuj, zdejmując pokrywkę i zwiększając płomień.

- Podawaj z purée ziemniaczanym z masłem i kefirem.

 

3. z duszoną cebulą.

Cebulę i ziemniaki do tego przepisu przyrządzamy w naczyniach Zepter lub podobnych.

50 dkg wątróbki (na dwie porcje)

30 dkg cebuli

Masło, sól, ziemniaki

Pieprz, Vegeta, tłuszcz.

   - Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj razem z obraną cebulą w całości (bez wody)

   - Usmaż wątróbkę w normalnym naczyniu (jak wyżej), przypraw Vegetą i pieprzem.

   - Wyjmij z patelni wątróbkę i przechowuj w cieple. (może być to garnek Zepter z ugotowanymi ziemniakami, z którego wyjęliśmy ugotowaną cebulę).

   - Cebulę pokrój na ćwiartki i duś kilka minut na tłuszczu pozostałym po smażeniu wątróbki.

* podawaj: purée ziemniaczane z masłem, wątróbka, + duszona cebula.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

Wątróbka drobiowa duszona na różne sposoby jest bardzo smaczną potrawą  i  prostą w przyrządzaniu. Poza tym ma wiele zalet dietetycznych  i leczniczych.

Na zdjęciu jest inna wersja wątróbki i przy pierwszej okazji zdjęcie będzie zmienione

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com