Na zdjęciu jest inna wersja wątróbki i przy pierwszej okazji zdjęcie będzie zmienione

Wątróbka drobiowa duszona na różne sposoby jest bardzo smaczną potrawą  i  prostą w przyrządzaniu. Poza tym ma wiele zalet dietetycznych  i leczniczych.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Wątróbka drobiowa duszona we własnym sosie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. z sałatą.

50 dkg wątróbki (na dwie porcje)

1-na spora cebula

Masło, sól, ziemniaki

Pieprz, Vegeta, tłuszcz.

Sałata, śmietana

   - Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę pokrojoną w płatki. Dodaj oczyszczoną

i osuszoną ręcznikiem papierowym wątróbkę. Smaż do odparowania resztek wody, po czym przykryj pokrywką, Pod koniec duszenia przypraw Vegetą i pieprzem.

   - Podawaj z purée ziemniaczanym z masłem oraz sałatą w śmietanie. Wątróbkę można podać z tartą marchewką ze śmietaną.

 

2. z pieczarkami

30 dkg wątróbki

Niecałe 30 dkg pieczarek

1-na średniej wielkości cebula

Pieprz, Vegeta, kawałek kostki rosołowej.

Masło, sól, ziemniaki

   - Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na dużym ogniu drobno pokrojone pieczarki. Przypraw pieprzem i Vegetą, po czym wyjmij je na talerz.

   - Na patelnię dodaj masła i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w płatki. Dodaj oczyszczone    i osuszone wątróbki i smaż je około 3 min.

   - Do wątróbek dodaj pieczarki, kawałek kostki rosołowej do smaku i pieprz. W razie potrzeby podlej wodą i duś wszystko około 10 minut. Gdy pod koniec duszenia jest za dużo rzadkiego sosu, to go odparuj, zdejmując pokrywkę i zwiększając płomień.

- Podawaj z purée ziemniaczanym z masłem i kefirem.

 

3. z duszoną cebulą.

Cebulę i ziemniaki do tego przepisu przyrządzamy w naczyniach Zepter lub podobnych.

50 dkg wątróbki (na dwie porcje)

30 dkg cebuli

Masło, sól, ziemniaki

Pieprz, Vegeta, tłuszcz.

   - Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj razem z obraną cebulą w całości (bez wody)

   - Usmaż wątróbkę w normalnym naczyniu (jak wyżej), przypraw Vegetą i pieprzem.

   - Wyjmij z patelni wątróbkę i przechowuj w cieple. (może być to garnek Zepter z ugotowanymi ziemniakami, z którego wyjęliśmy ugotowaną cebulę).

   - Cebulę pokrój na ćwiartki i duś kilka minut na tłuszczu pozostałym po smażeniu wątróbki.

* podawaj: purée ziemniaczane z masłem, wątróbka, + duszona cebula.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113