Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
1. z sałatą.
50 dkg wątróbki (na dwie porcje)
1-na spora cebula
Masło, sól, ziemniaki
Pieprz, Vegeta, tłuszcz.
Sałata, śmietana
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę pokrojoną w płatki. Dodaj oczyszczoną
i osuszoną ręcznikiem papierowym wątróbkę. Smaż do odparowania resztek wody, po czym przykryj pokrywką, Pod koniec duszenia przypraw Vegetą i pieprzem.
- Podawaj z purée ziemniaczanym z masłem oraz sałatą w śmietanie. Wątróbkę można podać z tartą marchewką ze śmietaną.
2. z pieczarkami
30 dkg wątróbki
Niecałe 30 dkg pieczarek
1-na średniej wielkości cebula
Pieprz, Vegeta, kawałek kostki rosołowej.
Masło, sól, ziemniaki
- Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na dużym ogniu drobno pokrojone pieczarki. Przypraw pieprzem i Vegetą, po czym wyjmij je na talerz.
- Na patelnię dodaj masła i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w płatki. Dodaj oczyszczone i osuszone wątróbki i smaż je około 3 min.
- Do wątróbek dodaj pieczarki, kawałek kostki rosołowej do smaku i pieprz. W razie potrzeby podlej wodą i duś wszystko około 10 minut. Gdy pod koniec duszenia jest za dużo rzadkiego sosu, to go odparuj, zdejmując pokrywkę i zwiększając płomień.
- Podawaj z purée ziemniaczanym z masłem i kefirem.
3. z duszoną cebulą.
Cebulę i ziemniaki do tego przepisu przyrządzamy w naczyniach Zepter lub podobnych.
50 dkg wątróbki (na dwie porcje)
30 dkg cebuli
Masło, sól, ziemniaki
Pieprz, Vegeta, tłuszcz.
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj razem z obraną cebulą w całości (bez wody)
- Usmaż wątróbkę w normalnym naczyniu (jak wyżej), przypraw Vegetą i pieprzem.
- Wyjmij z patelni wątróbkę i przechowuj w cieple. (może być to garnek Zepter z ugotowanymi ziemniakami, z którego wyjęliśmy ugotowaną cebulę).
- Cebulę pokrój na ćwiartki i duś kilka minut na tłuszczu pozostałym po smażeniu wątróbki.
* podawaj: purée ziemniaczane z masłem, wątróbka, + duszona cebula.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Wątróbka drobiowa duszona na różne sposoby jest bardzo smaczną potrawą i prostą w przyrządzaniu. Poza tym ma wiele zalet dietetycznych i leczniczych.
Na zdjęciu jest inna wersja wątróbki i przy pierwszej okazji zdjęcie będzie zmienione