Udka z kurczaka z ziemniakami i mizerią to tani, a jednocześnie bardzo wystawny obiad.
Wersja udek panierowanych, to znakomity pomysł na przepyszne i wytworne danie nawet na najbardziej uroczyste okazje,
Maggallery.pl > Mój blog > Zrób ta sam > Blog kulinarny
Składniki:
4 udka z kurczaka lub dwie duże ćwiartki
Ziemniaki
Tłuszcz (margaryna)
Sól, Przyprawa do kurczaka.
Ogórki na mizerię
Śmietana, pieprz
Sposób przyrządzania:
- Udka (ćwiartki) umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i przyprawą do kurczaka, po czym wstaw do lodówki na 1-ną godzinę.
- Na niewielkiej ilości margaryny obsmaż udka z obydwu stron (najpierw smażymy stronę bez skórki pod pokrywką, tak aby wytworzył się własny sos z mięsa).
- Po opieczeniu duś potrawę we własnym sosie pod szczelną pokrywką, aż do miękkości mięsa.
Podawać z ziemniakami i mizerią z ogórków
II wersja.
Składniki:
Tak jak wyżej +
1-no jajko, mąka, tarta bułka
Tłuszcz do głębokiego smażenia. (przynajmniej kostka margaryny)
Sposób przyrządzania:
- Udka (ćwiartki) umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i przyprawą do kurczaka, po czym wstaw do lodówki na 1-ną godzinę.
- Wyjmij z lodówki. Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej 20 minut.
- W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż udka (ćwiartki) po około 15 minut z obydwóch stron.
Podawaj z ziemniakami i mizerią.
Maggallery.pl > Mój blog > Zrób ta sam > Blog kulinarny
iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113