Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
Maggallery.pl > Mój blog > Zrób ta sam > Blog kulinarny
Składniki:
4 udka z kurczaka lub dwie duże ćwiartki
Ziemniaki
Tłuszcz (margaryna)
Sól, Przyprawa do kurczaka.
Ogórki na mizerię
Śmietana, pieprz
Sposób przyrządzania:
- Udka (ćwiartki) umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i przyprawą do kurczaka, po czym wstaw do lodówki na 1-ną godzinę.
- Na niewielkiej ilości margaryny obsmaż udka z obydwu stron (najpierw smażymy stronę bez skórki pod pokrywką, tak aby wytworzył się własny sos z mięsa).
- Po opieczeniu duś potrawę we własnym sosie pod szczelną pokrywką, aż do miękkości mięsa.
Podawać z ziemniakami i mizerią z ogórków
II wersja.
Składniki:
Tak jak wyżej +
1-no jajko, mąka, tarta bułka
Tłuszcz do głębokiego smażenia. (przynajmniej kostka margaryny)
Sposób przyrządzania:
- Udka (ćwiartki) umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i przyprawą do kurczaka, po czym wstaw do lodówki na 1-ną godzinę.
- Wyjmij z lodówki. Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej 20 minut.
- W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż udka (ćwiartki) po około 15 minut z obydwóch stron.
Podawaj z ziemniakami i mizerią.
Maggallery.pl > Mój blog > Zrób ta sam > Blog kulinarny
Udka z kurczaka z ziemniakami i mizerią to tani, a jednocześnie bardzo wystawny obiad.
Wersja udek panierowanych, to znakomity pomysł na przepyszne i wytworne danie nawet na najbardziej uroczyste okazje,