Udka z kurczaka z ziemniakami i mizerią to tani, a jednocześnie bardzo wystawny obiad.

   Wersja udek panierowanych, to znakomity pomysł na przepyszne i wytworne danie nawet na najbardziej uroczyste okazje,

Maggallery.pl > Mój blog > Zrób ta sam > Blog kulinarny

 

I. Udka z kurczaka z ziemniakami i mizerią

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

4 udka z kurczaka lub dwie duże ćwiartki

Ziemniaki

Tłuszcz (margaryna)

Sól, Przyprawa do kurczaka.

Ogórki na mizerię

Śmietana,  pieprz

 

Sposób przyrządzania:

   - Udka (ćwiartki) umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i przyprawą do kurczaka, po czym wstaw do lodówki na 1-ną godzinę.

   - Na niewielkiej ilości margaryny obsmaż udka z obydwu stron (najpierw smażymy stronę bez skórki pod pokrywką, tak aby wytworzył się własny sos z mięsa).

   - Po opieczeniu duś potrawę we własnym sosie pod szczelną pokrywką, aż do miękkości mięsa.

Podawać z ziemniakami i mizerią z ogórków

 

II wersja.

Panierowane udka z kurczaka z ziemniakami i mizerią

 

Składniki:

Tak jak wyżej +

1-no jajko, mąka, tarta bułka

Tłuszcz do głębokiego smażenia. (przynajmniej kostka margaryny)

Sposób przyrządzania:

   - Udka (ćwiartki) umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i przyprawą do kurczaka, po czym wstaw do lodówki na 1-ną godzinę.

   - Wyjmij z lodówki. Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej 20 minut.

   - W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż udka (ćwiartki) po około 15 minut z obydwóch stron.

Podawaj z ziemniakami i mizerią.

 

Maggallery.pl > Mój blog > Zrób ta sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113