Maggallery.pl > Mój blog > Zrób ta sam > Blog kulinarny

 

I. Udka z kurczaka z ziemniakami i mizerią

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

4 udka z kurczaka lub dwie duże ćwiartki

Ziemniaki

Tłuszcz (margaryna)

Sól, Przyprawa do kurczaka.

Ogórki na mizerię

Śmietana,  pieprz

 

Sposób przyrządzania:

   - Udka (ćwiartki) umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i przyprawą do kurczaka, po czym wstaw do lodówki na 1-ną godzinę.

   - Na niewielkiej ilości margaryny obsmaż udka z obydwu stron (najpierw smażymy stronę bez skórki pod pokrywką, tak aby wytworzył się własny sos z mięsa).

   - Po opieczeniu duś potrawę we własnym sosie pod szczelną pokrywką, aż do miękkości mięsa.

Podawać z ziemniakami i mizerią z ogórków

 

II wersja.

Panierowane udka z kurczaka z ziemniakami i mizerią

 

Składniki:

Tak jak wyżej +

1-no jajko, mąka, tarta bułka

Tłuszcz do głębokiego smażenia. (przynajmniej kostka margaryny)

Sposób przyrządzania:

   - Udka (ćwiartki) umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i przyprawą do kurczaka, po czym wstaw do lodówki na 1-ną godzinę.

   - Wyjmij z lodówki. Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej 20 minut.

   - W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż udka (ćwiartki) po około 15 minut z obydwóch stron.

Podawaj z ziemniakami i mizerią.

 

Maggallery.pl > Mój blog > Zrób ta sam > Blog kulinarny

   Udka z kurczaka z ziemniakami i mizerią to tani, a jednocześnie bardzo wystawny obiad.

   Wersja udek panierowanych, to znakomity pomysł na przepyszne i wytworne danie nawet na najbardziej uroczyste okazje,

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com