Udka z kurczaka w sosie własnym

to proste i szybkie w przyrządzaniu danie obiadowe. Najlepiej smakuje z ryżem, ale można je podawać dla odmiany z kaszą, ziemniakami lub makaronem.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Udka z kurczaka w sosie własnym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

4 podudzia lub 4 pałki z kurczaka

Przecier lub koncentrat pomidorowy

Sos sojowy

1-na cebula

1 ząbek czosnku

1 listek laurowy

Sól, przyprawa do kurczaka, przyprawa curry

Tłuszcz - najlepiej margaryna

 

 

Sposób przyrządzania:

   - Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, osolić, przyprawić przyprawami, po czym odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

   - Na patelni rozgrzej margarynę. Przesmaż kurczaka z pokrojoną w pół plastry cebulą. Przewracaj mięso, aby równomiernie się zezłociło.

   - Dodaj rozciśnięty czosnek, łyżeczkę sosu sojowego, łyżkę przecieru pomidorowego, listek laurowy i niecałą szklankę wody. Wymieszaj wszystko, przykryj szczelną pokrywką i duś ok. 30 min.

   - Zdejmij pokrywkę z patelni i odparuj sos, aby zgęstniał.

 

  • Podawaj z ugotowanym ryżem na sypko.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113