to proste i szybkie w przyrządzaniu danie obiadowe. Najlepiej smakuje z ryżem, ale można je podawać dla odmiany z kaszą, ziemniakami lub makaronem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
4 podudzia lub 4 pałki z kurczaka
Przecier lub koncentrat pomidorowy
Sos sojowy
1-na cebula
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
Sól, przyprawa do kurczaka, przyprawa curry
Tłuszcz - najlepiej margaryna
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, osolić, przyprawić przyprawami, po czym odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
- Na patelni rozgrzej margarynę. Przesmaż kurczaka z pokrojoną w pół plastry cebulą. Przewracaj mięso, aby równomiernie się zezłociło.
- Dodaj rozciśnięty czosnek, łyżeczkę sosu sojowego, łyżkę przecieru pomidorowego, listek laurowy i niecałą szklankę wody. Wymieszaj wszystko, przykryj szczelną pokrywką i duś ok. 30 min.
- Zdejmij pokrywkę z patelni i odparuj sos, aby zgęstniał.
Podawaj z ugotowanym ryżem na sypko.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113