Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Szparagi zapiekane z szynką

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Pęczek świeżych, zielonych szparagów - 50 dkg

20 dkg chudej szynki pokrojonej w cienkie plasterki

Masło + olej dobrego gatunku

Sól, pieprz, cukier

 

Sposób przyrządzania:

   - Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. (Gdy zegniesz łodygę szparaga w łuk, to ona pęknie w miejscu, gdzie zaczyna się część do jedzenia. Przeważnie ⅓  część szparaga, tę od spodu wyrzucamy).

   - Jadalne części opłucz w zimnej wodzie i wstaw do garnka. Najlepiej gdy mamy koszyczek lub specjalny garnek do gotowania szparagów. Normalny garnek dobieramy takiej wielkości, aby główki szparagów opierały się o ściankę garnka i wystawały z gotującej się wody, w której będą zanurzone pozostałe, jadalne części.

Delikatne główki ugotują się na parze.

   - Wlewamy do garnka wodę, solimy ją, dodajemy niecałą łyżeczkę cukru i 2. łyżki oleju. Po zagotowaniu się wody zmniejszamy płomień i gotujemy szparagi pod pokrywką niecałe 10 minut, uważając, aby się nie rozgotowały.

   - Ugotowane szparagi zawijamy w popieprzone plastry szynki. (po 2-3 szparagi)

   - Na patelni rozgrzewamy masło i olej w ilości pół na pół i obsmażamy szynkowe roladki z każdej strony.

 

        * Podajemy z ziemniakami polanymi pozostałym po smażeniu tłuszczem z dodatkiem tartej bułki.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Szparagi zapiekane z szynką

to pyszne, zdrowe i pożywne danie. Tak przyrządzone szparagi to dowód na to, że nawet z dość zwyczajnych składników można wyczarować bardzo wykwintne danie.