to pyszne, zdrowe i pożywne danie. Tak przyrządzone szparagi to dowód na to, że nawet z dość zwyczajnych składników można wyczarować bardzo wykwintne danie.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Szparagi zapiekane z szynką
Składniki:
Pęczek świeżych, zielonych szparagów - 50 dkg
20 dkg chudej szynki pokrojonej w cienkie plasterki
Masło + olej dobrego gatunku
Sól, pieprz, cukier
Sposób przyrządzania:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. (Gdy zegniesz łodygę szparaga w łuk, to ona pęknie w miejscu, gdzie zaczyna się część do jedzenia. Przeważnie ⅓ część szparaga, tę od spodu wyrzucamy).
- Jadalne części opłucz w zimnej wodzie i wstaw do garnka. Najlepiej gdy mamy koszyczek lub specjalny garnek do gotowania szparagów. Normalny garnek dobieramy takiej wielkości, aby główki szparagów opierały się o ściankę garnka i wystawały z gotującej się wody, w której będą zanurzone pozostałe, jadalne części.
Delikatne główki ugotują się na parze.
- Wlewamy do garnka wodę, solimy ją, dodajemy niecałą łyżeczkę cukru i 2. łyżki oleju. Po zagotowaniu się wody zmniejszamy płomień i gotujemy szparagi pod pokrywką niecałe 10 minut, uważając, aby się nie rozgotowały.
- Ugotowane szparagi zawijamy w popieprzone plastry szynki. (po 2-3 szparagi)
- Na patelni rozgrzewamy masło i olej w ilości pół na pół i obsmażamy szynkowe roladki z każdej strony.
* Podajemy z ziemniakami polanymi pozostałym po smażeniu tłuszczem z dodatkiem tartej bułki.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113