maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Spaghetti bolognese

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Klasyczny sos pomidorowy do spagetti

Mięso mielone 30 dkg (najlepiej wołowo-wieprzowe)

Makaron spagetti - dwie porcje.

Tarty ser, najlepiej parmezan.

1-na mała cebula

Pieprz, kostka rosołowa.

Rozmaryn, oregano, natka pietruszki - najlepiej świeże

Margaryna + oliwa

 

Sposób przyrządzania:

   - Przygotuj sos do spagetti wg. przepisu na str. Spagetti - klasyczny przepis.

   - Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem margaryny i dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso i smaż całość, nieustannie mieszając, aby nie zrobiły się grudki.

   - Po kilkunastu minutach smażenia, dodaj przyprawy (z przyprawami należy uważać, aby nie zdominowały sosu spagetti), po czym jeszcze chwilę smaż mięso.

   - Do mięsa dodaj klasyczny sos spagetti oraz 2-3 łyżki wody z gotowanego w tym czasie makaronu.

   - Duś wszystko pod przykrywką ok. 10 min.

   - Odcedź makaron i przełóż na patelnię z sosem. Wymieszaj wszystko razem i gorące wykładaj na talerze, lub gorący makaron wyłóż na talerze i obłóż sosem, a każdy osobiście wymiesza sobie spagetti na talerzu.

   - Ser podaj w oddzielnej miseczce,  każdy weźmie tyle, ile chce.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

   Spaghetti bolognese 

to smaczne i syte danie nie tylko obiadowe. Jest lekkostrawne. Wygląda apetycznie i może samo wystarczyć za całe kolacyjne menu.        Z dodatkiem butelki dobrego wina, można je podawać nawet wybrednym i wymagającym gościnom.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com