z serem parmezanem w wersji klasycznej, to najprostsza do przygotowania potrawa z makaronu. Jest smaczna, lekkostrawna, doskonała wtedy, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu, a jesteśmy bardzo głodni.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
Makaron spagetti 2-ie porcje.
1-na cebula
½ kg świeżych pomidorów obranych ze skórki. Najlepiej z odmiany o podłużnych owocach, zawierających soczysty miąższ i mało pestek albo puszka pomidorów w zalewie.
Przecier pomidorowy
Tarty ser, najlepiej parmezan.
Gałązka świeżej bazylii (jeśli nie mamy to łyżeczka suszonej).
Olej + margaryna
Sól, pieprz, przyprawa do spagetti.
Sposób przyrządzania:
- W rondlu rozgrzej olej z margaryną (pół na pół), dodaj drobno posiekaną bazylię i cebulę. Duś aż cebula stanie się przeźroczysta. Dodaj rozgniecione widelcem pomidory i przecier pomidorowy wg. uznania. Duś całość na maleńkim ogniu ok. 0,5 godz. aż masa stanie się gęsta i utraci smak surowizny. Dopraw do smaku pieprzem, solą i przyprawą do spagetti.
1. Odsączony makaron można wrzucić do sosu, dodać tarty ser (mniej więcej garść), dokładnie całość wymieszać i nakładać na talerze.
2. Odsączony makaron nadłożyć na talerze, z wierzchu polać go sosem, a tarty ser podajemy w oddzielnym naczyniu przypominającym cukierniczkę. Każdy stołownik sam sobie posypie nim potrawę i wymiesza spagetti na talerzu.
Taki klasyczny sos pomidorowy, można zastosować do wielu rodzajów spagetti. Można przygotować go też więcej, (na zapas) i kilka dni przechowywać w lodówce. Zmieniając do niego dodatki, czy makaron, mamy każdego dnia zupełnie inne danie.
Spagetti z tuńczykiem.
Do podgrzanego sosu, dodajemy rozgniecionego widelcem tuńczyka z puszki. Dobrze wymieszać i chwilę gotować. Na koniec dodać gorący makaron, tarty ser i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Spagetti z serem i śmietaną.
Do podgrzanego sosu dodać niewielkie opakowanie gęstej śmietany. Wymieszać podgrzewając, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać makaron np. rurki, ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać, po czym podawać, lub makaron wyłożyć na talerze i polać sosem, a każdy stołownik dołoży sobie sera i wymiesza spagetti.
Jest wiele innych smacznych i łatwych w przyrządzaniu spagetti, których podstawą jest klasyczny sos pomidorowy: spagetti z boczkiem, grzybami, kiełbasą, różnymi serami, czy owocami morza.
Robi się je podobnie do podanych tutaj wyżej dwóch przepisów, a każdy kucharz czy kucharka po kilku próbach odkryje swoje ulubione.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113