z serem parmezanem w wersji klasycznej, to najprostsza do przygotowania potrawa z makaronu. Jest smaczna, lekkostrawna, doskonała wtedy, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu, a jesteśmy bardzo głodni.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
Makaron spagetti 2-ie porcje.
1-na cebula
½ kg świeżych pomidorów obranych ze skórki. Najlepiej z odmiany o podłużnych owocach, zawierających soczysty miąższ i mało pestek albo puszka pomidorów w zalewie.
Przecier pomidorowy
Tarty ser, najlepiej parmezan.
Gałązka świeżej bazylii (jeśli nie mamy to łyżeczka suszonej).
Olej + margaryna
Sól, pieprz, przyprawa do spagetti.
Sposób przyrządzania:
- W rondlu rozgrzej olej z margaryną (pół na pół), dodaj drobno posiekaną bazylię i cebulę. Duś aż cebula stanie się przeźroczysta. Dodaj rozgniecione widelcem pomidory i przecier pomidorowy wg. uznania. Duś całość na maleńkim ogniu ok. 0,5 godz. aż masa stanie się gęsta i utraci smak surowizny. Dopraw do smaku pieprzem, solą i przyprawą do spagetti.
1. Odsączony makaron można wrzucić do sosu, dodać tarty ser (mniej więcej garść), dokładnie całość wymieszać i nakładać na talerze.
2. Odsączony makaron nadłożyć na talerze, z wierzchu polać go sosem, a tarty ser podajemy w oddzielnym naczyniu przypominającym cukierniczkę. Każdy stołownik sam sobie posypie nim potrawę i wymiesza spagetti na talerzu.
Taki klasyczny sos pomidorowy, można zastosować do wielu rodzajów spagetti. Można przygotować go też więcej, (na zapas) i kilka dni przechowywać w lodówce. Zmieniając do niego dodatki, czy makaron, mamy każdego dnia zupełnie inne danie.
Spagetti z tuńczykiem.
Do podgrzanego sosu, dodajemy rozgniecionego widelcem tuńczyka z puszki. Dobrze wymieszać i chwilę gotować. Na koniec dodać gorący makaron, tarty ser i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Spagetti z serem i śmietaną.
Do podgrzanego sosu dodać niewielkie opakowanie gęstej śmietany. Wymieszać podgrzewając, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać makaron np. rurki, ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać, po czym podawać, lub makaron wyłożyć na talerze i polać sosem, a każdy stołownik dołoży sobie sera i wymiesza spagetti.
Jest wiele innych smacznych i łatwych w przyrządzaniu spagetti, których podstawą jest klasyczny sos pomidorowy: spagetti z boczkiem, grzybami, kiełbasą, różnymi serami, czy owocami morza.
Robi się je podobnie do podanych tutaj wyżej dwóch przepisów, a każdy kucharz czy kucharka po kilku próbach odkryje swoje ulubione.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113