Spagetti

z serem parmezanem w wersji klasycznej, to najprostsza do przygotowania potrawa z makaronu. Jest smaczna, lekkostrawna, doskonała wtedy, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu, a jesteśmy bardzo głodni.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Spagetti - klasyczny przepis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Makaron spagetti  2-ie porcje.

1-na cebula

½ kg świeżych pomidorów obranych ze skórki. Najlepiej z odmiany o podłużnych owocach, zawierających soczysty miąższ i mało pestek albo puszka pomidorów  w zalewie.

Przecier pomidorowy

Tarty ser, najlepiej parmezan.

Gałązka świeżej bazylii (jeśli nie mamy to łyżeczka suszonej).

Olej + margaryna

Sól, pieprz, przyprawa do spagetti.

 

Sposób przyrządzania:

   - W rondlu rozgrzej olej z margaryną (pół na pół), dodaj drobno posiekaną bazylię i cebulę. Duś aż cebula stanie się przeźroczysta. Dodaj rozgniecione widelcem pomidory i przecier pomidorowy wg. uznania. Duś całość                na maleńkim ogniu ok. 0,5 godz. aż masa stanie się gęsta i utraci smak surowizny. Dopraw do smaku pieprzem,        solą i przyprawą do spagetti.

   1. Odsączony makaron można wrzucić do sosu, dodać tarty ser (mniej więcej garść), dokładnie całość wymieszać    i nakładać na talerze.

   2. Odsączony makaron nadłożyć na talerze, z wierzchu polać go sosem, a tarty ser podajemy w oddzielnym naczyniu przypominającym cukierniczkę. Każdy stołownik sam sobie posypie nim potrawę i wymiesza spagetti      na talerzu.

 

   Taki klasyczny sos pomidorowy, można zastosować do wielu rodzajów spagetti. Można przygotować go też więcej, (na zapas) i kilka dni przechowywać w lodówce. Zmieniając do niego dodatki, czy makaron, mamy każdego dnia zupełnie inne danie.

Spagetti z tuńczykiem.

   Do podgrzanego sosu, dodajemy rozgniecionego widelcem tuńczyka z puszki. Dobrze wymieszać i chwilę gotować. Na koniec dodać gorący makaron, tarty ser i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.

 

Spagetti z serem i śmietaną.

   Do podgrzanego sosu dodać niewielkie opakowanie gęstej śmietany. Wymieszać podgrzewając, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać makaron np. rurki, ser i jeszcze raz dokładnie wymieszać, po czym podawać, lub makaron wyłożyć na talerze i polać sosem, a każdy stołownik dołoży sobie sera i wymiesza spagetti.

 

   Jest wiele innych smacznych i łatwych w przyrządzaniu spagetti, których podstawą jest klasyczny sos pomidorowy: spagetti z boczkiem, grzybami, kiełbasą, różnymi serami, czy owocami morza.

   Robi się je podobnie do podanych tutaj wyżej dwóch przepisów, a każdy kucharz czy kucharka po kilku próbach odkryje swoje ulubione.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113