Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
70 dkg filetów rybnych mrożonych lub 50 dkg świeżych.
Olej do smażenia
Ziemniaki + łyżka masła + szczypiorek lub koperek
1-no jajko, mąka, tarta bułka
½ cytryny, sól, Przyprawa do ryb(?)
Sposób przyrządzania:
Smażenie filetów z ryby świeżej jest o wiele prostsze, Rybę myjemy i postępujemy dalej tak samo jak z rozmrożonymi filetami.
- Przygotowując mrożone filety do smażenia, można skorzystać z mojego sposobu.
~ Na spód miski (średnica spodu 20 cm) kładę okrągłą tarkę o trochę większej średnicy, na której układam filety. Po rozmrożeniu każdego fileta ściskam pomiędzy dwoma deskami kuchennymi nad zlewozmywakiem, pozbywając się wody z ich środka.
- Odciśnięte z wody i wysuszone papierowym ręcznikiem filety, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, ewentualnie Przyprawą do ryb.
- Następnie obtaczamy dokładnie wszystkie w mące, po czym panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
- W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane puree
~ Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na gładkie puree z dodatkiem masła. Przechowywać w cieple.
- Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem kawałka margaryny (po stopieniu się margaryny olej nadaje się do smażenia), smażyć filety około 4 minuty na średnim ogniu. Gdy brzegi filetów zaczynają się rumienić, przy pomocy łopatki do obracania i widelca przewracamy je ostrożnie na drugą stronę i smażymy znowu około 4 minuty.
- Na talerz wykładamy puree, (które można posypać posiekanym szczypiorkiem lub zieloną pietruszką), ciepłe filety oraz konserwowy groszek z marchewką wcześniej podgrzany z odrobiną kostki rosołowej i margaryny.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to bardzo ważny składnik naszego jadłospisu. Jest to bardzo smaczne i pożywne danie z powodzeniem zastępujące tradycyjne mięsne posiłki. a mające mnóstwo odmiennych zalet: dania z ryb pomagają dbać o serce, wzmacniają odporność naszego organizmu, będąc zarazem lekkostrawnym i nietuczącym posiłkiem.