maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Smażone filety rybne z ziemniaczanym puree

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

70 dkg filetów rybnych mrożonych lub 50 dkg świeżych.

Olej do smażenia

Ziemniaki + łyżka masła + szczypiorek lub koperek

1-no jajko, mąka, tarta bułka

½ cytryny, sól, Przyprawa do ryb(?)

 

Sposób przyrządzania:

   Smażenie filetów z ryby świeżej jest o wiele prostsze, Rybę myjemy i postępujemy dalej      tak samo jak z rozmrożonymi filetami.

   - Przygotowując mrożone filety do smażenia, można skorzystać z mojego sposobu.

     ~ Na spód miski (średnica spodu 20 cm.) kładę okrągłą tarkę o trochę większej średnicy, na której układam filety. Po rozmrożeniu, każdego fileta ściskam pomiędzy dwoma deskami kuchennymi nad zlewozmywakiem, pozbywając się wody z ich środka.

   - Odciśnięte z wody i wysuszone papierowym ręcznikiem filety, przyprawiamy sokiem          z cytryny, solą, ewentualnie Przyprawą do ryb.

   - Następnie obtaczamy dokładnie wszystkie w mące, po czym panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.

   - W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane puree

     ~ Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na gładkie puree                    z dodatkiem masła. Przechowywać w cieple.

   - Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem kawałka margaryny (po stopieniu się margaryny olej nadaje się do smażenia) smażyć filety około 4 minuty na średnim ogniu. Gdy brzegi filetów zaczynają się rumienić, przy pomocy łopatki do obracania i widelca przewracamy je ostrożnie na drugą stronę i smażymy jeszcze około dwóch minut.

   - Na talerz wykładamy puree, które można posypać posiekanym szczypiorkiem lub zieloną pietruszką, ciepłe filety oraz konserwowy groszek z marchewką wcześniej podgrzany                z odrobiną kostki rosołowej.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Smażone filety rybne to bardzo ważny składnik naszego codziennego jadłospisu. Jest to bardzo smaczne i pożywne danie z powodzeniem zastępujące tradycyjne mięsne posiłki. a mające mnóstwo odmiennych zalet: dania z ryb pomagają dbać o serce, wzmacniają odporność naszego organizmu, będąc zarazem lekkostrawnym i nietuczącym posiłkiem.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com