Smażone filety rybne

to bardzo ważny składnik naszego jadłospisu. Jest to bardzo smaczne i pożywne danie z powodzeniem zastępujące tradycyjne mięsne posiłki. a mające mnóstwo odmiennych zalet: dania z ryb pomagają dbać o serce, wzmacniają odporność naszego organizmu, będąc zarazem lekkostrawnym i nietuczącym posiłkiem.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Smażone filety rybne z ziemniaczanym puree

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

70 dkg filetów rybnych mrożonych lub 50 dkg świeżych.

Olej do smażenia

Ziemniaki + łyżka masła + szczypiorek lub koperek

1-no jajko, mąka, tarta bułka

½ cytryny, sól, Przyprawa do ryb(?)

 

Sposób przyrządzania:

   Smażenie filetów z ryby świeżej jest o wiele prostsze, Rybę myjemy i postępujemy dalej      tak samo jak z rozmrożonymi filetami.

   - Przygotowując mrożone filety do smażenia, można skorzystać z mojego sposobu.

     ~ Na spód miski (średnica spodu 20 cm) kładę okrągłą tarkę o trochę większej średnicy, na której układam filety. Po rozmrożeniu każdego fileta ściskam pomiędzy dwoma deskami kuchennymi nad zlewozmywakiem, pozbywając się wody z ich środka.

   - Odciśnięte z wody i wysuszone papierowym ręcznikiem filety, przyprawiamy sokiem          z cytryny, solą, ewentualnie Przyprawą do ryb.

   - Następnie obtaczamy dokładnie wszystkie w mące, po czym panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.

   - W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane puree

     ~ Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na gładkie puree                    z dodatkiem masła. Przechowywać w cieple.

   - Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem kawałka margaryny (po stopieniu się margaryny olej nadaje się do smażenia), smażyć filety około 4 minuty na średnim ogniu. Gdy brzegi filetów zaczynają się rumienić, przy pomocy łopatki do obracania i widelca przewracamy je ostrożnie na drugą stronę i smażymy znowu około 4 minuty.

   - Na talerz wykładamy puree, (które można posypać posiekanym szczypiorkiem lub zieloną pietruszką), ciepłe filety oraz konserwowy groszek z marchewką wcześniej podgrzany            z odrobiną kostki rosołowej i margaryny.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113