maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny


Smażone filety rybne z koperkowym puree




















Składniki na dwie porcje:

60 dkg. mrożonych filetów (panga, mintaj, inne).

30 dkg. pieczarek.

Ziemniaki + pęczek młodego koperku.

1-no jajko, mąka, tarta bułka.

Cytryna + Przyprawa do ryb.

Sól, pieprz, przyprawa Kucharek.

Śmietana kremówka.

Tłuszcz: olej + masło.


Sposób przyrządzania:

   - Filety przygotuj do smażenia. Można skorzystać z mojego sposobu, podanego na stronie: Smażone filety rybne z ziemniaczanym purée.

   - Odciśnięte z nadmiaru wody filety, posolić, skropić sokiem z cytryny i delikatnie  oprószyć przyprawą do ryb.

   - Panierować filety w mące, jajku, i tartej bułce, po czym włożyć do lodówki na ok. 15 min.

   - Na patelni rozgrzać olej z kawałkiem masła. Smażyć filety ok. 4 min z jednej strony.  Gdy brzegi zaczynają się rumienić, przy pomocy łopatki do obracania i widelca przewracamy filety na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. dwóch minut, po czym wyjmujemy je z patelni    i przechowujemy w cieple.

   - Na patelnię, do oleju po smażonych filetach dodajemy masło i umyte pieczarki, pokrojone na niewielkie kawałki. Pod koniec smażenia przyprawiamy pieczarki przyprawą Kucharek oraz pieprzem.

   - 3 łyżki śmietany rozrobić z trzema łyżkami wody i wlać na patelnię z usmażonymi pieczarkami. Mieszając, pogotować całość chwilę, aż sos zgęstnieje.

   - W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane purée.

      ~ Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na purée z dodatkiem masła i poszatkowanego koperku.

  • Na talerz wykładamy koperkowe purée, ciepłe filety i smażone pieczarki w śmietanowym sosie.


maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Smażone filety rybne z koperkowym purée

to smaczny i dietetyczny obiad. Przygotowanie takich filetów jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a posiłek przypadnie do smaku wszystkim stołownikom, bo ryby to samo zdrowie.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com