Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki na dwie porcje:
60 dkg. mrożonych filetów (panga, mintaj, inne).
30 dkg. pieczarek.
Ziemniaki + pęczek młodego koperku.
1-no jajko, mąka, tarta bułka.
Cytryna + Przyprawa do ryb.
Sól, pieprz, przyprawa Kucharek.
Śmietana kremówka.
Tłuszcz: olej + masło.
Sposób przyrządzania:
- Filety przygotuj do smażenia. Można skorzystać z mojego sposobu, podanego na stronie: Smażone filety rybne z ziemniaczanym purée.
- Odciśnięte z nadmiaru wody filety, posolić, skropić sokiem z cytryny i delikatnie oprószyć przyprawą do ryb.
- Panierować filety w mące, jajku, i tartej bułce, po czym włożyć do lodówki na ok. 15 min.
- Na patelni rozgrzać olej z kawałkiem masła. Smażyć filety ok. 4 min z jednej strony. Gdy brzegi zaczynają się rumienić, przy pomocy łopatki do obracania i widelca przewracamy filety na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. czterech minut, po czym wyjmujemy je z patelni i przechowujemy w cieple.
- Na patelnię, do oleju po smażonych filetach dodajemy masło i umyte pieczarki, pokrojone na niewielkie kawałki. Pod koniec smażenia przyprawiamy pieczarki przyprawą Kucharek oraz pieprzem.
- 3 łyżki śmietany rozrobić z trzema łyżkami wody i wlać na patelnię z usmażonymi pieczarkami. Mieszając, pogotować całość chwilę, aż sos zgęstnieje.
- W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane purée.
~ Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na purée z dodatkiem masła i poszatkowanego koperku.
Na talerz wykładamy koperkowe purée, ciepłe filety i smażone pieczarki w śmietanowym sosie.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to smaczny i dietetyczny obiad. Przygotowanie takich filetów jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a posiłek przypadnie do smaku wszystkim stołownikom, bo ryby to samo zdrowie.