Smażone filety rybne z koperkowym purée

to smaczny i dietetyczny obiad. Przygotowanie takich filetów jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a posiłek przypadnie do smaku wszystkim stołownikom, bo ryby to samo zdrowie.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Smażone filety rybne z koperkowym puree

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na dwie porcje:

60 dkg. mrożonych filetów (panga, mintaj, inne).

30 dkg. pieczarek.

Ziemniaki + pęczek młodego koperku.

1-no jajko, mąka, tarta bułka.

Cytryna + Przyprawa do ryb.

Sól, pieprz, przyprawa Kucharek.

Śmietana kremówka.

Tłuszcz: olej + masło.

 

Sposób przyrządzania:

   - Filety przygotuj do smażenia. Można skorzystać z mojego sposobu, podanego na stronie: Smażone filety rybne z ziemniaczanym purée.

   - Odciśnięte z nadmiaru wody filety, posolić, skropić sokiem z cytryny i delikatnie  oprószyć przyprawą do ryb.

   - Panierować filety w mące, jajku, i tartej bułce, po czym włożyć do lodówki na ok. 15 min.

   - Na patelni rozgrzać olej z kawałkiem masła. Smażyć filety ok. 4 min z jednej strony.  Gdy brzegi zaczynają się rumienić, przy pomocy łopatki do obracania i widelca przewracamy filety na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. czterech minut, po czym wyjmujemy je z patelni  i przechowujemy w cieple.

   - Na patelnię, do oleju po smażonych filetach dodajemy masło i umyte pieczarki, pokrojone na niewielkie kawałki. Pod koniec smażenia przyprawiamy pieczarki przyprawą Kucharek oraz pieprzem.

   - 3 łyżki śmietany rozrobić z trzema łyżkami wody i wlać na patelnię z usmażonymi pieczarkami. Mieszając, pogotować całość chwilę, aż sos zgęstnieje.

   - W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane purée.

      ~ Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Utłuc na purée z dodatkiem masła i poszatkowanego koperku.

  • Na talerz wykładamy koperkowe purée, ciepłe filety i smażone pieczarki w śmietanowym sosie.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113