Ryż z jabłkami to bardzo smaczne, lekkostrawne danie na kolację lub śniadanie. Taki ryż można także podać na obiad jako danie główne, pomnażając produkty podane w przepisie.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
(lub ze śliwkami suszonymi)
Składniki:
1-na szklanka ryżu
0,5 l mleka
3 duże jabłka (lub 15 dag suszonych śliwek)
1-no jajko
½ szklanki cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie)
2 łyżki masła
cynamon(?)
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotować na sypko na mleku z dodatkiem 1-ej łyżki masła (najlepiej w garnku o grubym dnie)
- Jajko, cukier i pozostałe masło utrzeć na jednolitą masę.
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach, (Jeśli śliwki - to należy je wcześniej namoczyć, wypestkować i drobno pokroić)
- Do ugotowanego ryżu dodać jabłka (lub śliwki) i utartą masę z cukru masła i jajka. Dokładnie wszystko wymieszać.
- 1. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 70◇ C
- 2. Potrawę od początku można robić w garnku o grubym dnie. Po ugotowaniu ryżu dodajemy do niego jabłka (lub śliwki) oraz utartą masę, dokładnie wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła.
- Po wyłożeniu na talerze potrawę można posypać cynamonem.
● Do ryżu z jabłkami podajemy kompot z jabłek (można dodatkowo jedzonko obłożyć jabłkami z kompotu).
● Do ryżu ze śliwkami podajemy kompot z suszonych śliwek.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113