Ryż z jabłkami to bardzo smaczne, lekkostrawne danie na kolację lub śniadanie. Taki ryż można  także podać na obiad jako danie główne, pomnażając  produkty podane w przepisie.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Ryż z jabłkami

(lub ze śliwkami suszonymi)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1-na szklanka ryżu

0,5 l mleka

3 duże jabłka (lub 15 dag suszonych śliwek)

1-no jajko

½ szklanki cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie)

2 łyżki masła

cynamon(?)

 

Sposób przyrządzania:

   - Ryż ugotować na sypko na mleku z dodatkiem 1-ej łyżki masła (najlepiej w garnku o grubym dnie)

   - Jajko, cukier i pozostałe masło utrzeć na jednolitą masę.

   - Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach,      (Jeśli śliwki - to należy je wcześniej namoczyć, wypestkować i drobno pokroić)

   - Do ugotowanego ryżu dodać jabłka (lub śliwki) i utartą masę z cukru masła                               i jajka. Dokładnie wszystko wymieszać.

   - 1. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku ok. 20 minut                          w temperaturze 70◇ C

   - 2. Potrawę od początku można robić w garnku o grubym dnie. Po ugotowaniu ryżu dodajemy do niego jabłka (lub śliwki) oraz utartą masę, dokładnie wszystko mieszamy                i podgrzewamy na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się                nie przypaliła.

   - Po wyłożeniu na talerze potrawę można posypać cynamonem.

 

   ● Do ryżu z jabłkami podajemy kompot z jabłek (można dodatkowo jedzonko obłożyć jabłkami z kompotu).

   ● Do ryżu ze śliwkami podajemy kompot z suszonych śliwek.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113