Ryż z jabłkami to bardzo smaczne, lekkostrawne danie na kolację lub śniadanie. Taki ryż można także podać na obiad jako danie główne, pomnażając produkty podane w przepisie.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
(lub ze śliwkami suszonymi)
Składniki:
1-na szklanka ryżu
0,5 l mleka
3 duże jabłka (lub 15 dag suszonych śliwek)
1-no jajko
½ szklanki cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie)
2 łyżki masła
cynamon(?)
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotować na sypko na mleku z dodatkiem 1-ej łyżki masła (najlepiej w garnku o grubym dnie)
- Jajko, cukier i pozostałe masło utrzeć na jednolitą masę.
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach, (Jeśli śliwki - to należy je wcześniej namoczyć, wypestkować i drobno pokroić)
- Do ugotowanego ryżu dodać jabłka (lub śliwki) i utartą masę z cukru masła i jajka. Dokładnie wszystko wymieszać.
- 1. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 70◇ C
- 2. Potrawę od początku można robić w garnku o grubym dnie. Po ugotowaniu ryżu dodajemy do niego jabłka (lub śliwki) oraz utartą masę, dokładnie wszystko mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła.
- Po wyłożeniu na talerze potrawę można posypać cynamonem.
● Do ryżu z jabłkami podajemy kompot z jabłek (można dodatkowo jedzonko obłożyć jabłkami z kompotu).
● Do ryżu ze śliwkami podajemy kompot z suszonych śliwek.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113