Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
1 kg mrożonych filetów rybnych (panga, mintaj, inne ryby morskie oprócz śledzi)
3 duże marchewki
2-ie duże cebule
Nieduży seler
Spora pietruszka
Koncentrat lub przecier pomidorowy
Cytryna
Kostka rosołowa, sól, pieprz, sproszkowana papryka - ostra.
Olej dobrego gatunku (może być Kujawski)
Sposób przyrządzania:
- Filety rozmrozić, po czym przygotować do smażenia. Posolić i skropić sokiem z cytryny. (Nie panierować)
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć w nim filety, na dość dużym ogniu nie używając pokrywki.
- Wyjąć filety na talerz. Po porcjować je na nieduże kawałki.
- Na patelnię dolać oleju i zeszklić obraną i pokrojoną w cienkie piórka cebulę.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, po czym pokroić w patyczki grube ok. 0,5 cm i długie ok. 5 cm.
- Gdy smażona pod pokrywką cebula stanie się przezroczysta, dodać warzywa oraz 3 łyżki przecieru pomidorowego. Podlać wodą po rozmrożonych filetach i dusić wszystko pod szczelną pokrywką ok. 20 min.
Dusząc warzywa na zwykłej patelni, uważać, aby się nie przypaliły.
- W trakcie duszenia doprawić warzywa kostką rosołową, pieprzem i mieloną papryką.
- Dodać rybę, ostrożnie całość wymieszać, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 10 min (na zwykłej patelni uważając, żeby potrawa się nie przypaliła).
Tak przyrządzoną rybę można podawać z pieczywem na ciepło, choć zazwyczaj podaje się ją na zimno.
Ja po przyrządzeniu, jeszcze ciepłą, wkładam do pojemnika po Rybie po grecku kupionej w sklepie. W tym szczelnie zamykanym pudełku przechowywana w lodówce nadaje się do spożycia przez 3 - 4 dni. Pozostałość potrawy wykładam na talerz i podaję z lodówki następnego dnia.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Ryba po grecku, której bardziej prawidłową nazwą byłaby ,,Ryba po polsku", oprócz tego, że jest wyjątkowo smaczną potrawą, to jeszcze jakby nawiązywała do biblijnej opowieści: jak to kilkoma mizernymi rybnymi filetami, można nakarmić sporą ilość zgłodniałych stołowników.