maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Ryba po grecku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg mrożonych filetów rybnych (panga, mintaj, inne ryby morskie oprócz śledzi)

3 duże marchewki

2-ie duże cebule

Nieduży seler 

Spora pietruszka

Koncentrat lub przecier pomidorowy

Cytryna

Kostka rosołowa, sól, pieprz, sproszkowana papryka - ostra.

Olej dobrego gatunku (może być Kujawski)

 

Sposób przyrządzania:

   - Filety rozmrozić, po czym przygotować do smażenia. Posolić i skropić sokiem                       z cytryny. (Nie panierować)

   - Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć w nim filety, na dość dużym ogniu nie używając pokrywki.

   - Wyjąć filety na talerz. Po porcjować je na nieduże kawałki.

   - Na patelnię dolać oleju i zeszklić obraną i pokrojoną w cienkie piórka cebulę.

   - Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, po czym pokroić w patyczki grube                   ok. 0,5 cm i długie ok. 5 cm.

   - Gdy smażona pod pokrywką cebula stanie się przezroczysta, dodać warzywa oraz                3 łyżki przecieru pomidorowego. Podlać wodą po rozmrożonych filetach i dusić wszystko pod szczelną pokrywką ok. 20 min.

Dusząc warzywa na zwykłej patelni, uważać, aby się nie przypaliły.

   - W trakcie duszenia doprawić warzywa kostką rosołową, pieprzem i mieloną papryką.

   - Dodać rybę, ostrożnie całość wymieszać, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 10 min        (na zwykłej patelni uważając, żeby potrawa się nie przypaliła).

 

  • Tak przyrządzoną rybę można podawać z pieczywem na ciepło, choć zazwyczaj podaje się  ją na zimno.

      Ja po przyrządzeniu, jeszcze ciepłą, wkładam do pojemnika po Rybie po grecku kupionej w sklepie. W tym szczelnie zamykanym pudełku przechowywana w lodówce nadaje się do spożycia przez 3 - 4 dni. Pozostałość potrawy wykładam na talerz i podaję z lodówki następnego dnia.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Ryba po grecku, której bardziej prawidłową nazwą byłaby ,,Ryba po polsku", oprócz tego, że jest wyjątkowo smaczną potrawą, to jeszcze jakby nawiązywała do biblijnej opowieści: jak to kilkoma mizernymi rybnymi filetami, można nakarmić sporą ilość zgłodniałych  stołowników.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com