Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
½ dużego, tłustego kurczaka lub kury
Włoszczyzna lub: 4 marchewki, 1 mały por, 1 mały seler z liśćmi, pietruszka.
1-na duża cebula
1-na mała rzepa + pęczek szczypiorku
Sól, pieprz mielony, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego.
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyć, obrać ze skóry i wszelkiego tłuszczu, po czym pokroić na 3-4 porcje.
(Tłuszcz i skórę włożyć do rondelka. Podczas gdy rosół będzie się gotował, można zrobić z tego pyszny smalec drobiowy).
- Warzywa obrać, umyć i pokroić w 1,5 cm kawałki. Cebulę i seler pozostawić w całości, a pietruszkę przekroić wzdłuż na dwie połowy.
- Do garnka włożyć warzywa i porcje kurczaka. Zalać wszystko wodą. Przyprawić pieprzem i solą. Wrzucić ziarna ziela angielskiego oraz listek laurowy. Doprowadzić całość do wrzenia, po czym odszumować. (zebrać i wyrzucić wytrącone z mięsa białko i tłuste kawałki).
- Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod szczelną pokrywką ok 3o min.
- Wyjąć porcje kurczaka, oddzielić od kości mięso i ponownie włożyć mięso do garnka.
- Dodać drobno pokrojony szczypiorek oraz kilkanaście listków selera. Uzupełnić wodę, po czym gotować całość jeszcze ok. 30 min.
Im rosół będzie gotowany na mniejszym ogniu, tym będzie bardziej klarowny.
W przepisach przyrządzania zup nie podaję ilości wody, ponieważ gotuję je w garnku o grubym dnie z małą ilością wody. Gdy potrawa jest prawie gotowa, uzupełniam wodę według uznania. W garnku normalnym podane wyżej składniki powinny być gotowane w ok. 2,5 - 3 l.wody
- Pod koniec gotowania wyjąć (wyrzucić) cebulę, pietruszkę i seler. Doprawić jeszcze raz potrawę pieprzem i solą.
● Rosół oczywiście podajemy z makaronem.
Idealnie byłoby, po skończeniu gotowania, schłodzić go i włożyć do lodówki, a podawać na drugi dzień, po ponownym zagotowaniu.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Rosół drobiowy to prosta i popularna potrawa, a jednocześnie klasyka wśród zup, bez której trudno wyobrazić sobie nasze niedzielne obiady.