maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Rosół drobiowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

½ dużego, tłustego kurczaka lub kury

Włoszczyzna lub: 4 marchewki, 1 mały por, 1 mały seler z liśćmi, pietruszka.

1-na duża cebula

1-na mała rzepa + pęczek szczypiorku

Sól, pieprz mielony, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego.

 

Sposób przyrządzania:

   - Kurczaka umyć, obrać ze skóry i wszelkiego tłuszczu, po czym pokroić na 3-4 porcje.

(Tłuszcz i skórę włożyć do rondelka. Podczas gdy rosół będzie się gotował, można zrobić z tego pyszny smalec drobiowy).

   - Warzywa obrać, umyć i pokroić w 1,5 cm kawałki. Cebulę i seler pozostawić w całości,            a pietruszkę przekroić wzdłuż na dwie połowy.

   - Do garnka włożyć warzywa i porcje kurczaka. Zalać wszystko wodą. Przyprawić pieprzem      i solą. Wrzucić ziarna ziela angielskiego oraz listek laurowy. Doprowadzić całość do wrzenia,    po czym odszumować. (zebrać i wyrzucić wytrącone z mięsa białko i tłuste kawałki).

   - Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod szczelną pokrywką ok 3o min.

   - Wyjąć porcje kurczaka, oddzielić od kości mięso i ponownie włożyć mięso do garnka.

   - Dodać drobno pokrojony szczypiorek oraz kilkanaście listków selera. Uzupełnić wodę,        po czym gotować całość jeszcze ok. 30 min.

Im rosół będzie gotowany na mniejszym ogniu, tym będzie bardziej klarowny.

   W przepisach przyrządzania zup nie podaję ilości wody, ponieważ gotuję                je w garnku o grubym dnie z małą ilością wody. Gdy potrawa jest prawie gotowa, uzupełniam wodę według uznania. W garnku normalnym podane wyżej składniki powinny być gotowane w ok. 2,5 - 3 l.wody

   - Pod koniec gotowania wyjąć (wyrzucić) cebulę, pietruszkę i seler. Doprawić jeszcze raz potrawę pieprzem i solą.

 

   ●  Rosół oczywiście podajemy z makaronem.

        Idealnie byłoby, po skończeniu gotowania, schłodzić go i włożyć do lodówki, a podawać    na drugi dzień, po ponownym zagotowaniu.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Rosół drobiowy to prosta i popularna potrawa, a jednocześnie klasyka wśród zup, bez której trudno wyobrazić sobie nasze niedzielne obiady.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com