Rolady wołowe

to najsmaczniejsze danie wymyślone z wołowiny.

   Jest niezliczona ilość przepisów tej smacznej potrawy, ale najsmaczniejsze rolady, to rolady przygotowane w klasyczny, tradycyjny sposób.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 Rolady wołowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Wołowina ok. 70 dkg - 6 plastrów

   Najlepiej, jeśli kupimy plastry na rolady, przygotowane w swoim, ulubionym  sklepie mięsnym.

Jeśli sami przygotowujemy wołowinę, to pamiętajmy, aby mięso pokroić w poprzek włókien. Plastry o grubości ok 1 cm najpierw rozbijamy ciężkim nożem pod różnymi  kątami (im więcej zrobimy nacięć, tym lepiej). Potem rozbijamy je tłuczkiem.

5 dkg słoniny

2 ogórki konserwowe

1-na spora cebula

2- 3 suszone grzybki

Musztarda

Margaryna

Sól, pieprz, Vegeta, kostka rosołowa

 

Sposób przyrządzania:

   - Plastry mięsa posolić i popieprzyć z obu stron. Posmarować musztardą z jednej strony.

   - Do miseczki włożyć drobno pokrojoną cebulę, słoninę, ogórki, po czym dokładnie wymieszać.

   - Na każdy plaster nałożyć tyle przygotowanej mieszanki, aby udało nam się z mięsa uformować rolady.

   - Zrolowane mięso dokładnie owijamy białą nitką, pozostawiając ok. 20-centymetrowy wolny koniec nitki.

   - W garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim rolady z każdej strony.

   - Zalać roladki szklanką wody. Dodać kawałek kostki rosołowej, pokruszone grzybki oraz pokrojone ogórki, słoninę i cebulę. (nadzienie rolad, jeśli nam zostało).

   - Przykryć pokrywką i dusić, aż mięso będzie miękkie.

   - Pod koniec duszenia wyjąć na talerz rolady i odwinąć z nich nitki (im dłuższe końce nitki zostawiliśmy nie zrolowane, tym łatwiej będzie nam je odnaleźć).

   - Zagęścić sos mąką (łyżkę mąki rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody), włożyć rolady      z powrotem do garnka, dolać wody?, przyprawić Vegetą i pieprzem, po czym potrawę jeszcze krótko zagotować.

 

   ● Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, cebuli, marchewki i jabłka.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113