maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 Rolady wołowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Wołowina ok. 70 dkg - 6 plastrów

   Najlepiej, jeśli kupimy plastry na rolady, przygotowane w swoim, ulubionym  sklepie mięsnym.

Jeśli sami przygotowujemy wołowinę, to pamiętajmy, aby mięso pokroić w poprzek włókien. Plastry o grubości ok 1 cm najpierw rozbijamy ciężkim nożem pod różnymi  kątami (im więcej zrobimy nacięć, tym lepiej). Potem rozbijamy je tłuczkiem.

5 dkg słoniny

2 ogórki konserwowe

1-na spora cebula

2- 3 suszone grzybki

Musztarda

Margaryna

Sól, pieprz, Vegeta, kostka rosołowa

 

Sposób przyrządzania:

   - Plastry mięsa posolić i popieprzyć z obu stron. Posmarować musztardą z jednej strony.

   - Do miseczki włożyć drobno pokrojoną cebulę, słoninę, ogórki, po czym dokładnie wymieszać.

   - Na każdy plaster nałożyć tyle przygotowanej mieszanki, aby udało nam się z mięsa uformować rolady.

   - Zrolowane mięso dokładnie owijamy białą nitką, pozostawiając ok. 20-centymetrowy wolny koniec nitki.

   - W garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim rolady z każdej strony.

   - Zalać roladki szklanką wody. Dodać kawałek kostki rosołowej, pokruszone grzybki oraz pokrojone ogórki, słoninę i cebulę. (nadzienie rolad, jeśli nam zostało).

   - Przykryć pokrywką i dusić, aż mięso będzie miękkie.

   - Pod koniec duszenia wyjąć na talerz rolady i odwinąć z nich nitki (im dłuższe końce nitki zostawiliśmy nie zrolowane, tym łatwiej będzie nam je odnaleźć).

   - Zagęścić sos mąką (łyżkę mąki rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody), włożyć rolady      z powrotem do garnka, dolać wody?, przyprawić Vegetą i pieprzem, po czym potrawę jeszcze krótko zagotować.

 

   ● Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, cebuli, marchewki i jabłka.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Rolady wołowe

to najsmaczniejsze danie wymyślone z wołowiny.

   Jest niezliczona ilość przepisów tej smacznej potrawy, ale najsmaczniejsze rolady, to rolady przygotowane w klasyczny, tradycyjny sposób.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com