to najsmaczniejsze danie wymyślone z wołowiny.
Jest niezliczona ilość przepisów tej smacznej potrawy, ale najsmaczniejsze rolady, to rolady przygotowane w klasyczny, tradycyjny sposób.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
Wołowina ok. 70 dkg - 6 plastrów
Najlepiej, jeśli kupimy plastry na rolady, przygotowane w swoim, ulubionym sklepie mięsnym.
Jeśli sami przygotowujemy wołowinę, to pamiętajmy, aby mięso pokroić w poprzek włókien. Plastry o grubości ok 1 cm najpierw rozbijamy ciężkim nożem pod różnymi kątami (im więcej zrobimy nacięć, tym lepiej). Potem rozbijamy je tłuczkiem.
5 dkg słoniny
2 ogórki konserwowe
1-na spora cebula
2- 3 suszone grzybki
Musztarda
Margaryna
Sól, pieprz, Vegeta, kostka rosołowa
Sposób przyrządzania:
- Plastry mięsa posolić i popieprzyć z obu stron. Posmarować musztardą z jednej strony.
- Do miseczki włożyć drobno pokrojoną cebulę, słoninę, ogórki, po czym dokładnie wymieszać.
- Na każdy plaster nałożyć tyle przygotowanej mieszanki, aby udało nam się z mięsa uformować rolady.
- Zrolowane mięso dokładnie owijamy białą nitką, pozostawiając ok. 20-centymetrowy wolny koniec nitki.
- W garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim rolady z każdej strony.
- Zalać roladki szklanką wody. Dodać kawałek kostki rosołowej, pokruszone grzybki oraz pokrojone ogórki, słoninę i cebulę. (nadzienie rolad, jeśli nam zostało).
- Przykryć pokrywką i dusić, aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec duszenia wyjąć na talerz rolady i odwinąć z nich nitki (im dłuższe końce nitki zostawiliśmy nie zrolowane, tym łatwiej będzie nam je odnaleźć).
- Zagęścić sos mąką (łyżkę mąki rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody), włożyć rolady z powrotem do garnka, dolać wody?, przyprawić Vegetą i pieprzem, po czym potrawę jeszcze krótko zagotować.
● Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, cebuli, marchewki i jabłka.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113