Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
Wołowina ok. 70 dkg - 6 plastrów
Najlepiej, jeśli kupimy plastry na rolady, przygotowane w swoim, ulubionym sklepie mięsnym.
Jeśli sami przygotowujemy wołowinę, to pamiętajmy, aby mięso pokroić w poprzek włókien. Plastry o grubości ok 1 cm najpierw rozbijamy ciężkim nożem pod różnymi kątami (im więcej zrobimy nacięć, tym lepiej). Potem rozbijamy je tłuczkiem.
5 dkg słoniny
2 ogórki konserwowe
1-na spora cebula
2- 3 suszone grzybki
Musztarda
Margaryna
Sól, pieprz, Vegeta, kostka rosołowa
Sposób przyrządzania:
- Plastry mięsa posolić i popieprzyć z obu stron. Posmarować musztardą z jednej strony.
- Do miseczki włożyć drobno pokrojoną cebulę, słoninę, ogórki, po czym dokładnie wymieszać.
- Na każdy plaster nałożyć tyle przygotowanej mieszanki, aby udało nam się z mięsa uformować rolady.
- Zrolowane mięso dokładnie owijamy białą nitką, pozostawiając ok. 20-centymetrowy wolny koniec nitki.
- W garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim rolady z każdej strony.
- Zalać roladki szklanką wody. Dodać kawałek kostki rosołowej, pokruszone grzybki oraz pokrojone ogórki, słoninę i cebulę. (nadzienie rolad, jeśli nam zostało).
- Przykryć pokrywką i dusić, aż mięso będzie miękkie.
- Pod koniec duszenia wyjąć na talerz rolady i odwinąć z nich nitki (im dłuższe końce nitki zostawiliśmy nie zrolowane, tym łatwiej będzie nam je odnaleźć).
- Zagęścić sos mąką (łyżkę mąki rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody), włożyć rolady z powrotem do garnka, dolać wody?, przyprawić Vegetą i pieprzem, po czym potrawę jeszcze krótko zagotować.
● Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, cebuli, marchewki i jabłka.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to najsmaczniejsze danie wymyślone z wołowiny.
Jest niezliczona ilość przepisów tej smacznej potrawy, ale najsmaczniejsze rolady, to rolady przygotowane w klasyczny, tradycyjny sposób.