maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Pulpety w sosie koperkowym

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

30 dkg wieprzowego mięsa mielonego

¾ szklanki ryżu

Masło

1-na cebula,

1-no jajko,

sól, pieprz, kostka rosołowa.

 

Składniki na sos:

Mąka, śmietana, pęczek młodego koperku, sól, pieprz.

 

Sposób przyrządzania:

   - Ryż ugotować na sypko, cebulę zeszklić na maśle.- Wszystko wymieszać z mięsem i jajkiem, doprawić pieprzem i solą.

   - Uformować średniej wielkości pulpety i włożyć do garnka z gotującym się bulionem. (Wywar powinien pokrywać wszystkie pulpety)

   - Gotować 15 min, po czym wyjąć pulpety na talerz.

 

Sos:

Do garnka z wywarem (po gotowanych pulpetach) dodać poszatkowany koperek i śmietanę z rozprowadzoną w niej mąką. Wymieszać i zagotować, przyprawić pieprzem i solą.

Włożyć do sosu pulpety i gotować na małym ogniu potrawę około 10 min, po doprowadzeniu do wrzenia.

 

* Wykładać pulpety na talerze i podawać obficie polane sosem.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

Pulpety z mięsa mielonego z ryżem w sosie koperkowym to lekkostrawne, bardzo smaczne danie obiadowe, mogące odmienić nasz codzienny mięsny jadłospis.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com