Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
30 dkg wieprzowego mięsa mielonego
¾ szklanki ryżu
Masło
1-na cebula,
1-no jajko,
sól, pieprz, kostka rosołowa.
Składniki na sos:
Mąka, śmietana, pęczek młodego koperku, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotować na sypko, cebulę zeszklić na maśle.- Wszystko wymieszać z mięsem i jajkiem, doprawić pieprzem i solą.
- Uformować średniej wielkości pulpety i włożyć do garnka z gotującym się bulionem. (Wywar powinien pokrywać wszystkie pulpety)
- Gotować 15 min, po czym wyjąć pulpety na talerz.
Sos:
Do garnka z wywarem (po gotowanych pulpetach) dodać poszatkowany koperek i śmietanę z rozprowadzoną w niej mąką. Wymieszać i zagotować, przyprawić pieprzem i solą.
Włożyć do sosu pulpety i gotować na małym ogniu potrawę około 10 min, po doprowadzeniu do wrzenia.
* Wykładać pulpety na talerze i podawać obficie polane sosem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Pulpety z mięsa mielonego z ryżem w sosie koperkowym to lekkostrawne, bardzo smaczne danie obiadowe, mogące odmienić nasz codzienny mięsny jadłospis.