Pulpety z mięsa mielonego z ryżem w sosie koperkowym to lekkostrawne, bardzo smaczne danie obiadowe, mogące odmienić nasz codzienny mięsny jadłospis.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Pulpety w sosie koperkowym

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

30 dkg wieprzowego mięsa mielonego

¾ szklanki ryżu

Masło

1-na cebula,

1-no jajko,

sól, pieprz, kostka rosołowa.

 

Składniki na sos:

Mąka, śmietana, pęczek młodego koperku, sól, pieprz.

 

Sposób przyrządzania:

   - Ryż ugotować na sypko, cebulę zeszklić na maśle.- Wszystko wymieszać z mięsem i jajkiem, doprawić pieprzem i solą.

   - Uformować średniej wielkości pulpety i włożyć do garnka z gotującym się bulionem. (Wywar powinien pokrywać wszystkie pulpety)

   - Gotować 15 min, po czym wyjąć pulpety na talerz.

 

Sos:

Do garnka z wywarem (po gotowanych pulpetach) dodać poszatkowany koperek i śmietanę z rozprowadzoną w niej mąką. Wymieszać i zagotować, przyprawić pieprzem i solą.

Włożyć do sosu pulpety i gotować na małym ogniu potrawę około 10 min, po doprowadzeniu do wrzenia.

 

* Wykładać pulpety na talerze i podawać obficie polane sosem.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113