maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Placki ziemniaczane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków. (Najlepsze są stare, niezbyt wodniste).

2-ie duże cebule. (Najlepiej czerwone).

3 jajka.

Mąka pszenna.

Sól, pieprz.

Szczypta ostrej papryki.

Szczypta proszku do pieczenia.

Olej + margaryna.

 

Sposób przyrządzania:

   - Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru utworzonego w nich płynu.

   - Obrane cebule, także zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.

   - Do masy dodać pozostałe składniki (jajka,  2-ie łyżki mąki), przyprawić do smaku                      i dokładnie wymieszać. Niektórzy lubią placki bardziej pikantne, inni mniej ostre. Można też nie dodawać proszku do pieczenia, jeśli nie chcemy, aby placki były pulchne.

   - Na patelni rozgrzać tłuszcz (50 na 50 olej i margarynę) i nakładać ok. 2-ie łyżki masy            na jednego placka. Po uformowaniu pieczemy placki z obydwu stron na złoty kolor. (Jeśli pieczenie przebiega zbyt długo, do masy dodać mąki).

 

  • Gotowe placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów, np.; z sosem grzybowym, gulaszem czy same z herbatą. Ja polecam placki posypane cukrem pudrem wraz ze świeżą wiejską śmietaną podaną w sporej sosjerce.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

Placki  ziemniaczane

to prosta potrawa przygotowywana w zasadzie z samych ziemniaków, ale z pewnością jest chlubą polskiej kuchni. Można je podawać na każdą okazję z wykwintnym obiadem włącznie. Zaspokoją gusta Włochów i Francuzów. Zajadać się będą nimi Amerykanie i inni cudzoziemcy, a także nasi najbliżsi stołownicy.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com