Placki  ziemniaczane

to prosta potrawa przygotowywana w zasadzie z samych ziemniaków, ale z pewnością jest chlubą polskiej kuchni. Można je podawać na każdą okazję z wykwintnym obiadem włącznie. Zaspokoją gusta Włochów i Francuzów. Zajadać się będą nimi Amerykanie i inni cudzoziemcy, a także nasi najbliżsi stołownicy.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Placki ziemniaczane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg ziemniaków. (Najlepsze są stare, niezbyt wodniste).

2-ie duże cebule. (Najlepiej czerwone).

3 jajka.

Mąka pszenna.

Sól, pieprz.

Szczypta ostrej papryki.

Szczypta proszku do pieczenia.

Olej + margaryna.

 

Sposób przyrządzania:

   - Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru utworzonego w nich płynu.

   - Obrane cebule, także zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.

   - Do masy dodać pozostałe składniki (jajka,  2-ie łyżki mąki), przyprawić do smaku                      i dokładnie wymieszać. Niektórzy lubią placki bardziej pikantne, inni mniej ostre. Można też nie dodawać proszku do pieczenia, jeśli nie chcemy, aby placki były pulchne.

   - Na patelni rozgrzać tłuszcz (50 na 50 olej i margarynę) i nakładać ok. 2-ie łyżki masy            na jednego placka. Po uformowaniu pieczemy placki z obydwu stron na złoty kolor. (Jeśli pieczenie przebiega zbyt długo, do masy dodać mąki).

 

  • Gotowe placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów, np.; z sosem grzybowym, gulaszem czy same z herbatą. Ja polecam placki posypane cukrem pudrem wraz ze świeżą wiejską śmietaną podaną w sporej sosjerce.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113