Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
1 kg ziemniaków. (Najlepsze są stare, niezbyt wodniste).
2-ie duże cebule. (Najlepiej czerwone).
3 jajka.
Mąka pszenna.
Sól, pieprz.
Szczypta ostrej papryki.
Szczypta proszku do pieczenia.
Olej + margaryna.
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obrać, utrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru utworzonego w nich płynu.
- Obrane cebule, także zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków.
- Do masy dodać pozostałe składniki (jajka, 2-ie łyżki mąki), przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Niektórzy lubią placki bardziej pikantne, inni mniej ostre. Można też nie dodawać proszku do pieczenia, jeśli nie chcemy, aby placki były pulchne.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz (50 na 50 olej i margarynę) i nakładać ok. 2-ie łyżki masy na jednego placka. Po uformowaniu pieczemy placki z obydwu stron na złoty kolor. (Jeśli pieczenie przebiega zbyt długo, do masy dodać mąki).
Gotowe placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów, np.; z sosem grzybowym, gulaszem czy same z herbatą. Ja polecam placki posypane cukrem pudrem wraz ze świeżą wiejską śmietaną podaną w sporej sosjerce.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to prosta potrawa przygotowywana w zasadzie z samych ziemniaków, ale z pewnością jest chlubą polskiej kuchni. Można je podawać na każdą okazję z wykwintnym obiadem włącznie. Zaspokoją gusta Włochów i Francuzów. Zajadać się będą nimi Amerykanie i inni cudzoziemcy, a także nasi najbliżsi stołownicy.