Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl * BLOG>ZRÓB TO SAM * Blog kulinarny
Składniki:
1 kg młodej wołowiny w kawałku
10 dkg słoniny
2-ie cebule
2 suszone grzyby
Ziemniaki
Sól, kostka rosołowa, pieprz, tłuszcz, przyprawy.
Sposób przyrządzania:
- Mięso umieścić w niedużej miseczce, zalać zalewą octu z wodą (1 część octu do 4 części wody), popieprzyć, dodać listek laurowy, obłożyć cebulą pokrojoną w krążki i włożyć do lodówki.
- Na drugi dzień wyjąć z zalewy, osuszyć, naszpikować osoloną i popieprzoną słoniną. Opiec ze wszystkich stron na tłuszczu, po czym wyjąć z garnka.
- Na pozostałym w garnku tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Można też dodać pokrojoną w drobną kostkę słoninę, jeśli nam została. Włożyć z powrotem mięso, zalać bulionem z kostki, popieprzyć, ewentualnie dosolić, dodać pokrojone na drobne kawałki suszone grzyby i dusić około 1 godz.
- Gdy mięso nie będzie jeszcze całkowicie miękkie, dodać ziemniaki (obrane i umyte) pokrojone na dość duże kawałki. Ilość ziemniaków jest uzależniona od ilości osób, dla których jest przygotowana potrawa (najlepiej jest policzyć wkładane do garnka ziemniaki).
- Dusić ponownie całość jeszcze około 0,5 godz. na małym ogniu, tak aby ziemniaki się nie rozpadły. W miarę potrzeby dosolić i dopieprzyć oraz przyprawić według uznania.
- Gdy potrawa jest gotowa, wyjąć mięso i odciąć ostrym nożem tyle sztuk wołowiny ile potrzebujemy (wołowinę zawsze kroimy w poprzek włókien!), oraz wyjąć wszystkie ziemniaki, (tyle ile włożyliśmy) i utrzymywać w cieple.
- Pozostały w garnku sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i zagotowujemy.
- Na talerzach układamy sztuki mięsa, obkładamy ziemniakami, po czym polewamy obficie sosem.
Do potrawy podajemy surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki, oraz startego na dużych oczkach tarki jabłka i marchewki.
Pozostałą część pieczeni możemy wykorzystać następnego dnia w następujący sposób:
I. - Przygotować dość gęste ciasto naleśnikowe.
- Mięso pokroić na cienkie plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzać łyżkę margaryny, wlać połowę ciasta i układać na niej płatki mięsa. Przykryć mięso drugą połową ciasta (potrawa powinna mieć grubość około 1 cm) i smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać z surówką z kiszonej kapusty jak wyżej.
lub
II. - Pokrajać mięso w kawałki (zapałki). Wymieszać z pozostałym po duszeniu sosem, mocno podgrzać i podawać z makaronem spaghetti, oraz surówką z kiszonej kapusty.
maggallery.pl * Mój blog >ZRÓB TO SAM * Blog kulinarny
Pieczeń wołowa to pyszne, soczyste i kruche mięso. Potrawa ekonomiczna pod każdym względem i łatwa w przygotowaniu.