maggallery.pl * BLOG>ZRÓB TO SAM * Blog kulinarny

Pieczeń wołowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg młodej wołowiny w kawałku

10 dkg słoniny

2-ie cebule

2 suszone grzyby

Ziemniaki

Sól, kostka rosołowa, pieprz, tłuszcz, przyprawy.

Sposób przyrządzania:

   - Mięso umieścić w niedużej miseczce, zalać zalewą octu z wodą (1 część octu do 4 części wody), popieprzyć, dodać listek laurowy, obłożyć cebulą pokrojoną w krążki i włożyć do lodówki.

   - Na drugi dzień wyjąć z zalewy, osuszyć, naszpikować osoloną i popieprzoną słoniną. Opiec ze wszystkich stron na tłuszczu, po czym wyjąć z garnka.

   - Na pozostałym w garnku tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Można też dodać pokrojoną w drobną kostkę słoninę, jeśli nam została. Włożyć z powrotem mięso, zalać bulionem z kostki, popieprzyć, ewentualnie dosolić, dodać pokrojone na drobne kawałki suszone grzyby i dusić około 1 godz.

   - Gdy mięso nie będzie jeszcze całkowicie miękkie, dodać ziemniaki (obrane i umyte) pokrojone na dość duże kawałki. Ilość ziemniaków jest uzależniona od ilości osób, dla których jest przygotowana potrawa (najlepiej jest policzyć wkładane do garnka ziemniaki).

   - Dusić ponownie całość jeszcze około 0,5 godz. na małym ogniu, tak aby ziemniaki się nie rozpadły. W miarę potrzeby dosolić i dopieprzyć oraz przyprawić według uznania.

   - Gdy potrawa jest gotowa, wyjąć mięso i odciąć ostrym nożem tyle sztuk wołowiny ile potrzebujemy (wołowinę zawsze kroimy w poprzek włókien!), oraz wyjąć wszystkie ziemniaki, (tyle ile włożyliśmy)                      i utrzymywać w cieple.

   - Pozostały w garnku sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i zagotowujemy.

   - Na talerzach układamy sztuki mięsa, obkładamy ziemniakami, po czym polewamy obficie sosem.   

 

   Do potrawy podajemy surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki, oraz startego na dużych oczkach tarki jabłka i marchewki.

 

                         Pozostałą część pieczeni możemy wykorzystać następnego dnia           w następujący sposób:

   I. - Przygotować dość gęste ciasto naleśnikowe.

       - Mięso pokroić na cienkie plasterki.

       - Na dużej patelni rozgrzać łyżkę margaryny, wlać połowę ciasta i układać na niej płatki mięsa. Przykryć mięso drugą połową ciasta (potrawa powinna mieć grubość około 1 cm) i smażyć z obu stron na rumiano.

                     Podawać z surówką z kiszonej kapusty jak wyżej.

lub

   II. - Pokrajać mięso w kawałki (zapałki). Wymieszać z pozostałym po duszeniu sosem, mocno podgrzać            i podawać z makaronem spaghetti, oraz surówką z kiszonej kapusty.

 

 

maggallery.pl * Mój blog >ZRÓB TO SAM * Blog kulinarny

Pieczeń wołowa to pyszne, soczyste i kruche mięso.   Potrawa ekonomiczna pod     każdym względem i łatwa     w przygotowaniu.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com