Pieczeń wołowa to pyszne, soczyste i kruche mięso.   Potrawa ekonomiczna pod     każdym względem i łatwa     w przygotowaniu.

maggallery.pl * BLOG>ZRÓB TO SAM * Blog kulinarny

Pieczeń wołowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg młodej wołowiny w kawałku

10 dkg słoniny

2-ie cebule

2 suszone grzyby

Ziemniaki

Sól, kostka rosołowa, pieprz, tłuszcz, przyprawy.

Sposób przyrządzania:

   - Mięso umieścić w niedużej miseczce, zalać zalewą octu z wodą (1 część octu do 4 części wody), popieprzyć, dodać listek laurowy, obłożyć cebulą pokrojoną w krążki i włożyć do lodówki.

   - Na drugi dzień wyjąć z zalewy, osuszyć, naszpikować osoloną i popieprzoną słoniną. Opiec ze wszystkich stron na tłuszczu, po czym wyjąć z garnka.

   - Na pozostałym w garnku tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Można też dodać pokrojoną w drobną kostkę słoninę, jeśli nam została. Włożyć z powrotem mięso, zalać bulionem z kostki, popieprzyć, ewentualnie dosolić, dodać pokrojone na drobne kawałki suszone grzyby i dusić około 1 godz.

   - Gdy mięso nie będzie jeszcze całkowicie miękkie, dodać ziemniaki (obrane i umyte) pokrojone na dość duże kawałki. Ilość ziemniaków jest uzależniona od ilości osób, dla których jest przygotowana potrawa (najlepiej jest policzyć wkładane do garnka ziemniaki).

   - Dusić ponownie całość jeszcze około 0,5 godz. na małym ogniu, tak aby ziemniaki się nie rozpadły. W miarę potrzeby dosolić i dopieprzyć oraz przyprawić według uznania.

   - Gdy potrawa jest gotowa, wyjąć mięso i odciąć ostrym nożem tyle sztuk wołowiny ile potrzebujemy (wołowinę zawsze kroimy w poprzek włókien!), oraz wyjąć wszystkie ziemniaki, (tyle ile włożyliśmy)                      i utrzymywać w cieple.

   - Pozostały w garnku sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i zagotowujemy.

   - Na talerzach układamy sztuki mięsa, obkładamy ziemniakami, po czym polewamy obficie sosem.   

 

   Do potrawy podajemy surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki, oraz startego na dużych oczkach tarki jabłka i marchewki.

 

                         Pozostałą część pieczeni możemy wykorzystać następnego dnia           w następujący sposób:

   I. - Przygotować dość gęste ciasto naleśnikowe.

       - Mięso pokroić na cienkie plasterki.

       - Na dużej patelni rozgrzać łyżkę margaryny, wlać połowę ciasta i układać na niej płatki mięsa. Przykryć mięso drugą połową ciasta (potrawa powinna mieć grubość około 1 cm) i smażyć z obu stron na rumiano.

                     Podawać z surówką z kiszonej kapusty jak wyżej.

lub

   II. - Pokrajać mięso w kawałki (zapałki). Wymieszać z pozostałym po duszeniu sosem, mocno podgrzać            i podawać z makaronem spaghetti, oraz surówką z kiszonej kapusty.

 

 

maggallery.pl * Mój blog >ZRÓB TO SAM * Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113