maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Pasty do chleba i kanapek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasta z wędzonej makreli

 

     1-na średniej wielkości makrela; 1-na duża cebula; Przecier pomidorowy; Margaryna do smarowania lub masło roślinne

   - Rybę obrać ze skóry i ości

   - W głębokim talerzu rozetrzeć rybę twardym widelcem wraz z drobno pokrojoną cebulą, dwoma łyżeczkami margaryny i łyżeczką przecieru pomidorowego.

   - Pastę włożyć do lodówki na kilka godzin przed spożywaniem.

 

Twarożek rybny

 

     ¼ kg. twarożku; Konserwa rybna w oleju (obojętnie jaka ryba); Sól, pieprz; Zielony pęczek szczypiorku.

   - Twarożek rozetrzeć wraz z rybą i posiekanym szczypiorkiem z odrobiną oleju z konserwy.

   - Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Pasta pasztetowa

 

     20 dkg pasztetówki; 10 dkg margaryny do smażenia; 2-ie duże cebule; Pęczek zielonej pietruszki; Sól, pieprz.

   - Jak najdrobniej pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu.

   - Ostudzić patelnię z cebulą. Dodać obraną ze skórki pasztetową i rozetrzeć wraz z ostudzoną cebulą.

   - Wymieszać z posiekaną zieleniną, popieprzyć i posolić do smaku.

 

Pasta jajeczna

 

     4 jajka ugotowane na twardo; 1-na mała cebulka; 1-na łyżka przecieru pomidorowego;        2-ie łyżki gęstej śmietany; Sól

   - Do obranych jajek dodać jak najdrobniej pokrojoną cebulkę i resztę przypraw.

   - Wszystko dobrze rozetrzeć przy pomocy łyżki i widelca.

 

Pasta jajeczno-śledziowa

 

     4 jajka na twardo; 10- 15 dkg margaryny do smarowania lub masła roślinnego; 1-na cebula; 1 śledź bez skóry z oleju (mogą być 2-3 płaty śledziowe w oleju); Pęczek zielonej pietruszki; Sól, papryka mielona - ostra

   - Do obranych jajek dodać wymienione przyprawy i rozetrzeć wszystko.

   - Do roztartych składników dodajemy drobno posiekanego śledzia i jeszcze raz rozcieramy wszystko.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Pasty śniadaniowe są najwygodniejszym dodatkiem   do kanapek. Do tego są na ogół niedrogie, a bardzo treściwe i bogate w kalorie.

   Do kanapek z pastą śniadaniową można dodać sezonowy dodatek witaminowy np. liść sałaty, pokrojone w talarki rzodkiewki, a może pomidora lub ogórka, który ubogaci          i urozmaici nasze śniadanie czy kolację.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com