to prosta potrawa jarzynowo - ryżowa. Danie skutecznie zapychające, doskonale łagodzące uczucie głodu, mogące nam dokuczać szczególnie przed wypłatą.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki
25 dkg mięsa wieprzowego lub mniej (może być mielone)
4 papryki czerwone
½ szklanki ryżu
2 pomidory + 1-na łyżka przecieru pomidorowego
1-na średnia cebula, nieduży por, pęczek zielonej natki pietruszki
Sól, pieprz, Vegeta lub inna przyprawa
Margaryna
Sposób przyrządzania
- Ryż posolić i ugotować na sypko.
- Mięso pokroić na drobne kawałki (oczywiście mielonego nie kroimy), doprawić pieprzem, Vegetą i podsmażyć na margarynie z drobno pokrojoną cebulą, oraz porem pokrojonym na cienkie krążki.
- Wymieszać mięso z ryżem, dodając drobno posiekaną natkę pietruszki.
- Strąki papryki nadziać farszem wcześniej wycinając w nich otwory w miejscu łodygi i czyszcząc je dokładnie z nasion w garnku napełnionym wodą.
- Naczynie po smażonym mięsie zalać ciepłą wodą, w której rozcieńczamy przecier pomidorowy i zmiksowane pomidory.
- W garnku poustawiać paprykę ciasno obok siebie czubkami do dołu i zalać nadziane strąki przygotowanym roztworem, doprawionym Vegetą i pieprzem.
- Dusić na małym ogniu pod szczelną pokrywką ok. 40 min. Najlepiej jest ugotować (udusić) potrawę w garnku z pokrywką szybkowar ową, jeśli takiego nie mamy, to dusimy w zwykłym ok. 20 min, po czym strąki obracamy czubkami do góry i dusimy pozostałe 20 minut.
* Podawać z ziemniakami lub pieczywem posmarowanym masłem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113