Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Papryka nadziewana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

25 dkg mięsa wieprzowego lub mniej (może być mielone)

4 papryki czerwone

½ szklanki ryżu

2 pomidory + 1-na łyżka przecieru pomidorowego

1-na średnia cebula, nieduży por, pęczek zielonej natki pietruszki

Sól, pieprz, Vegeta lub inna przyprawa

Margaryna

 

Sposób przyrządzania

   - Ryż posolić i ugotować na sypko.

   - Mięso pokroić na drobne kawałki (oczywiście mielonego nie kroimy), doprawić pieprzem,  Vegetą i podsmażyć na margarynie z drobno pokrojoną cebulą, oraz porem pokrojonym na cienkie krążki.

   - Wymieszać mięso z ryżem, dodając drobno posiekaną natkę pietruszki. 

   - Strąki papryki nadziać farszem wcześniej wycinając w nich otwory  w miejscu łodygi i czyszcząc je dokładnie        z nasion w garnku napełnionym  wodą.

   - Naczynie po smażonym mięsie zalać ciepłą wodą, w której rozcieńczamy przecier pomidorowy i zmiksowane pomidory. 

   - W garnku poustawiać paprykę ciasno obok siebie czubkami do dołu i zalać nadziane strąki przygotowanym roztworem, doprawionym  Vegetą i pieprzem.

   - Dusić na małym ogniu pod szczelną pokrywką ok. 40 min. Najlepiej jest ugotować (udusić) potrawę w garnku      z pokrywką szybkowar ową, jeśli takiego nie mamy, to dusimy w zwykłym ok. 20 min, po czym strąki obracamy czubkami do góry i dusimy pozostałe 20 minut.

   * Podawać z ziemniakami lub pieczywem posmarowanym masłem.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Papryka nadziewana

to prosta potrawa jarzynowo - ryżowa. Danie skutecznie zapychające, doskonale łagodzące uczucie głodu, mogące nam dokuczać szczególnie przed wypłatą.