maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Omlet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

3 jajka

1-na łyżka mleka lub zimnej wody

1-na łyżka masła

1-na łyżka oleju

Sól, pieprz

   Sposób przyrządzania

   - Jaja rozmieszaj w miseczce, dodaj olej, mleko lub wodę, oraz sól i pieprz do smaku.

   - Na patelni rozgrzej masło (nie rumieniąc). Wlej jajka, (nie mieszając), podgrzewaj na dość mocnym ogniu.

   - Gdy spód jest usmażony i jajka się ,,zetną” na wierzchu, podważając brzegi omletu szerokim nożem, przy pomocy łopatki do odwracania ostrożnie odwróć omlet na drugą stronę.

   - Gdy druga strona omletu jest usmażona, na połowie omletu połóż nadzienie i przykryj        je drugą połową, po czym przełóż omlet przy pomocy łopatki na talerz.

   ● W zasadzie omlet smażymy bez przykrywki, ale w przypadku gdy spód jest już prawie usmażony, a na wierzchu nadal mamy płynne jajka, można omlet na chwilę przykryć pokrywką.

 

Nadzienia do omletów

 

    I. Papryka i czerwona fasola

Puszka konserwowej czerwonej fasolki (⅓ szklanki na jeden omlet)

1-na mała papryka czerwona (lub połowa papryki normalnej wielkości)

1-na świeża papryczka chili (jeśli nie ma, musi wystarczyć pół łyżeczki mielonej)

1-na mała cebula

Kawałek kostki rosołowej

 

   - W rondelku rozgrzać tłuszcz, dodać drobno pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę pokrojoną w słupki i papryczkę chili w zapałki ( lub pół łyżeczki mielonej).

   - Po ,,zeszkleniu” się produktów, dodać fasolkę i podgrzać wszystko.

 

    II. Zielony groszek

   - Groszek wyjąć z puszki, dobrze podgrzać z roztopionym masłem - posolić do smaku.

 

    III. Pieczarki

   - Pieczarki starannie umyć i obrać (jeśli młode i białe nie obierać).

   - Pokrajać w cienkie krążki.

   - Smażyć na dość silnym ogniu, aż się zrumienią. Popieprzyć i posolić.

 

    IV. Wątróbki drobiowe

   - 15 dkg. wątróbek umyć, oczyścić z żyłek, pokroić.

   - Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić niedużą cebulę pokrojoną w cienkie krążki.

   - Wyjąć cebulę na talerz.

   - Na patelnię dodać trochę tłuszczu, wątróbki i smażyć na mocnym ogniu około 5 min. intensywnie mieszając. Osolić, popieprzyć, dodać cebulę i jeszcze krótko całość podsmażyć.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Omlet to szybkie, smaczne i pożywne danie, a niezliczona ilość nadziań, którymi możemy urozmaicić te roztrzepane jajka, czyni tę potrawę uniwersalną.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com