Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
3 jajka
1-na łyżka mleka lub zimnej wody
1-na łyżka masła
1-na łyżka oleju
Sól, pieprz
Sposób przyrządzania
- Jaja rozmieszaj w miseczce, dodaj olej, mleko lub wodę, oraz sól i pieprz do smaku.
- Na patelni rozgrzej masło (nie rumieniąc). Wlej jajka, (nie mieszając), podgrzewaj na dość mocnym ogniu.
- Gdy spód jest usmażony i jajka się ,,zetną” na wierzchu, podważając brzegi omletu szerokim nożem, przy pomocy łopatki do odwracania ostrożnie odwróć omlet na drugą stronę.
- Gdy druga strona omletu jest usmażona, na połowie omletu połóż nadzienie i przykryj je drugą połową, po czym przełóż omlet przy pomocy łopatki na talerz.
● W zasadzie omlet smażymy bez przykrywki, ale w przypadku gdy spód jest już prawie usmażony, a na wierzchu nadal mamy płynne jajka, można omlet na chwilę przykryć pokrywką.
I. Papryka i czerwona fasola
Puszka konserwowej czerwonej fasolki (⅓ szklanki na jeden omlet)
1-na mała papryka czerwona (lub połowa papryki normalnej wielkości)
1-na świeża papryczka chili (jeśli nie ma, musi wystarczyć pół łyżeczki mielonej)
1-na mała cebula
Kawałek kostki rosołowej
- W rondelku rozgrzać tłuszcz, dodać drobno pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę pokrojoną w słupki i papryczkę chili w zapałki ( lub pół łyżeczki mielonej).
- Po ,,zeszkleniu” się produktów, dodać fasolkę i podgrzać wszystko.
II. Zielony groszek
- Groszek wyjąć z puszki, dobrze podgrzać z roztopionym masłem - posolić do smaku.
III. Pieczarki
- Pieczarki starannie umyć i obrać (jeśli młode i białe nie obierać).
- Pokrajać w cienkie krążki.
- Smażyć na dość silnym ogniu, aż się zrumienią. Popieprzyć i posolić.
IV. Wątróbki drobiowe
- 15 dkg. wątróbek umyć, oczyścić z żyłek, pokroić.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić niedużą cebulę pokrojoną w cienkie krążki.
- Wyjąć cebulę na talerz.
- Na patelnię dodać trochę tłuszczu, wątróbki i smażyć na mocnym ogniu około 5 min. intensywnie mieszając. Osolić, popieprzyć, dodać cebulę i jeszcze krótko całość podsmażyć.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Omlet to szybkie, smaczne i pożywne danie, a niezliczona ilość nadziań, którymi możemy urozmaicić te roztrzepane jajka, czyni tę potrawę uniwersalną.