Omlet to szybkie, smaczne i pożywne danie, a niezliczona ilość nadziań, którymi możemy urozmaicić te roztrzepane jajka, czyni tę potrawę uniwersalną.

 maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Omlet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

3 jajka

1-na łyżka mleka lub zimnej wody

1-na łyżka masła

1-na łyżka oleju

Sól, pieprz

   Sposób przyrządzania

   - Jaja rozmieszaj w miseczce, dodaj olej, mleko lub wodę, oraz sól i pieprz do smaku.

   - Na patelni rozgrzej masło (nie rumieniąc). Wlej jajka, (nie mieszając), podgrzewaj na dość mocnym ogniu.

   - Gdy spód jest usmażony i jajka się ,,zetną” na wierzchu, podważając brzegi omletu szerokim nożem, przy pomocy łopatki do odwracania ostrożnie odwróć omlet na drugą stronę.

   - Gdy druga strona omletu jest usmażona, na połowie omletu połóż nadzienie i przykryj        je drugą połową, po czym przełóż omlet przy pomocy łopatki na talerz.

   ● W zasadzie omlet smażymy bez przykrywki, ale w przypadku gdy spód jest już prawie usmażony, a na wierzchu nadal mamy płynne jajka, można omlet na chwilę przykryć pokrywką.

 

Nadzienia do omletów

 

    I. Papryka i czerwona fasola

Puszka konserwowej czerwonej fasolki (⅓ szklanki na jeden omlet)

1-na mała papryka czerwona (lub połowa papryki normalnej wielkości)

1-na świeża papryczka chili (jeśli nie ma, musi wystarczyć pół łyżeczki mielonej)

1-na mała cebula

Kawałek kostki rosołowej

 

   - W rondelku rozgrzać tłuszcz, dodać drobno pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę pokrojoną w słupki i papryczkę chili w zapałki ( lub pół łyżeczki mielonej).

   - Po ,,zeszkleniu” się produktów, dodać fasolkę i podgrzać wszystko.

 

    II. Zielony groszek

   - Groszek wyjąć z puszki, dobrze podgrzać z roztopionym masłem - posolić do smaku.

 

    III. Pieczarki

   - Pieczarki starannie umyć i obrać (jeśli młode i białe nie obierać).

   - Pokrajać w cienkie krążki.

   - Smażyć na dość silnym ogniu, aż się zrumienią. Popieprzyć i posolić.

 

    IV. Wątróbki drobiowe

   - 15 dkg. wątróbek umyć, oczyścić z żyłek, pokroić.

   - Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić niedużą cebulę pokrojoną w cienkie krążki.

   - Wyjąć cebulę na talerz.

   - Na patelnię dodać trochę tłuszczu, wątróbki i smażyć na mocnym ogniu około 5 min. intensywnie mieszając. Osolić, popieprzyć, dodać cebulę i jeszcze krótko całość podsmażyć.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113