maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Nerki wieprzowe duszone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg nerek wieprzowych.

10 dkg słoniny.

1-na spora cebula.

Mały kieliszek alkoholu (Brandy lub Calvadosu).

Pieprz, sól, kostka rosołowa.

3 ziarenka ziela angielskiego, kawałek listka laurowego.

Mąka.

 

Sposób przyrządzania:

   - Przy pomocy bardzo ostrego noża nerki przekroić na dwie płaskie połowy i usunąć z nich żyłki i białe ślady tłuszczu.

   - Oczyszczone połówki wymoczyć przez kilkadziesiąt minut w zimnej wodzie, zmieniając wodę kilkakrotnie, po czym pokroić w poprzek na 0,5 cm paski i jeszcze raz wypłukać.

   - W garnku stopić drobno pokrojoną słoninę i na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

   - Do garnka dodać nerki, trochę wody, kostkę rosołową, pieprz, wyżej wymienione przyprawy oraz kieliszek alkoholu.

   - Dusić całość ok.1-nej godziny, zdejmując kilkakrotnie pokrywkę.

   - Pod koniec duszenia rozrobić w niewielkiej ilości wody 1-2 łyżki mąki i dodać do potrawy, wymieszać, chwilę jeszcze pogotować, w miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem.

 

  •   Podawać z pieczywem.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Nerki wieprzowe duszone

to pyszne, sycące danie nie tylko obiadowe. Nerki nie dość, że są źródłem bardzo dużej ilości witamin, wysokowartościowego białka oraz wartości energetycznej przewyższającej wszystkie znane nam rodzaje mięs, to posiadają jeszcze jedna wielką zaletę - są bardzo tanie. 

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com