Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
1 kg nerek wieprzowych.
10 dkg słoniny.
1-na spora cebula.
Mały kieliszek alkoholu (Brandy lub Calvadosu).
Pieprz, sól, kostka rosołowa.
3 ziarenka ziela angielskiego, kawałek listka laurowego.
Mąka.
Sposób przyrządzania:
- Przy pomocy bardzo ostrego noża nerki przekroić na dwie płaskie połowy i usunąć z nich żyłki i białe ślady tłuszczu.
- Oczyszczone połówki wymoczyć przez kilkadziesiąt minut w zimnej wodzie, zmieniając wodę kilkakrotnie, po czym pokroić w poprzek na 0,5 cm paski i jeszcze raz wypłukać.
- W garnku stopić drobno pokrojoną słoninę i na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Do garnka dodać nerki, trochę wody, kostkę rosołową, pieprz, wyżej wymienione przyprawy oraz kieliszek alkoholu.
- Dusić całość ok.1-nej godziny, zdejmując kilkakrotnie pokrywkę.
- Pod koniec duszenia rozrobić w niewielkiej ilości wody 1-2 łyżki mąki i dodać do potrawy, wymieszać, chwilę jeszcze pogotować, w miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to pyszne, sycące danie nie tylko obiadowe. Nerki nie dość, że są źródłem bardzo dużej ilości witamin, wysokowartościowego białka oraz wartości energetycznej przewyższającej wszystkie znane nam rodzaje mięs, to posiadają jeszcze jedna wielką zaletę - są bardzo tanie.