Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
0,75 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki wody
1 - jajko
Sól, tłuszcz.
Sposób przyrządzania
- Do miseczki wsyp mąkę, dodaj jajko, wlej mleko z wodą.
- Dokładnie wymieszaj i posól.
- Wlewać masę na gorącą patelnię posmarowaną tłuszczem, poruszając patelnią w taki sposób, aby ciasto pokryło patelnię cienką warstwą.
- Smaż na małym ogniu naleśniki z obu stron do uzyskania złotego koloru.
I. Farsz z twarożku
1/5 kg świeżego niekwaśnego twarogu (może być serek homogenizowany).
1-no żółtko
1-na duża łyżka cukru
Cukier waniliowy
- Ser rozetrzyj dokładnie z żółtkiem i cukrem, dodaj cukier waniliowy w ilości jak uważasz
i wymieszaj.
II. Farsz pasztetowy
20 dkg pasztetowej
1-na średnia cebula, kilka pieczarek
Sól, pieprz, zielona natka pietruszki, łyżka margaryny
- Drobno pokrojone pieczarki i cebulę włożyć na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć.
- Dodać pokrojoną na plastry, obraną ze skórki pasztetową i smażyć wszystko razem dokładnie rozcierając na gładką masę.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wody.
III. Nadzienie z jabłek
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
- Rozgotować pod przykryciem w rondelku, podlewając wodą. Przetrzeć przez sitko.
- Przecier połączyć z cukrem i cukrem waniliowym (ilość według uznania).
- podgrzać, dodając łyżeczkę masła.
W ten sam sposób można przyrządzać inne nadzienia owocowe, np. ze śliwek. Można też używać do nadziewania naleśników różnych dżemów, powideł czy marmolady.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Naleśniki z ulubionym farszem to danie, które można przygotować i podać na każdy posiłek: obiad, kolację lub niedzielne śniadanie.