maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Naleśniki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

0,75  szklanki mąki

0,5  szklanki mleka, 0,5  szklanki wody

1 - jajko

Sól, tłuszcz.

   Sposób przyrządzania

   - Do miseczki wsyp mąkę, dodaj jajko, wlej mleko z wodą.

   - Dokładnie wymieszaj i posól.

   - Wlewać masę na gorącą patelnię posmarowaną tłuszczem, poruszając patelnią w taki sposób, aby ciasto pokryło patelnię cienką warstwą.

   - Smaż na małym ogniu naleśniki z obu stron do uzyskania złotego koloru.

 

Farsze naleśnikowe

 

I. Farsz z twarożku

 

1/5 kg świeżego niekwaśnego twarogu (może być serek homogenizowany).

1-no żółtko

1-na duża łyżka cukru

Cukier waniliowy

 

   - Ser rozetrzyj dokładnie z żółtkiem i cukrem, dodaj cukier waniliowy w ilości jak uważasz

i wymieszaj.

 

II. Farsz pasztetowy

 

20 dkg pasztetowej

1-na średnia cebula, kilka pieczarek

Sól, pieprz, zielona natka pietruszki, łyżka margaryny

 

   - Drobno pokrojone pieczarki i cebulę włożyć na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć.

   - Dodać pokrojoną na plastry, obraną ze skórki pasztetową i smażyć wszystko razem dokładnie rozcierając na gładką masę.

   - Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wody.

 

III. Nadzienie z jabłek

   - Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.

   - Rozgotować pod przykryciem w rondelku, podlewając wodą. Przetrzeć przez sitko.

   - Przecier połączyć z cukrem i cukrem waniliowym (ilość według uznania).

   - podgrzać, dodając łyżeczkę masła.

 

W ten sam sposób można przyrządzać inne nadzienia owocowe, np. ze śliwek. Można też używać do nadziewania naleśników różnych dżemów, powideł czy marmolady.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Naleśniki z ulubionym farszem to danie, które można przygotować i podać na każdy posiłek: obiad, kolację lub niedzielne śniadanie.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com