Naleśniki z ulubionym farszem to danie, które można przygotować i podać na każdy posiłek: obiad, kolację lub niedzielne śniadanie.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Naleśniki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

0,75  szklanki mąki

0,5  szklanki mleka, 0,5  szklanki wody

1 - jajko

Sól, tłuszcz.

   Sposób przyrządzania

   - Do miseczki wsyp mąkę, dodaj jajko, wlej mleko z wodą.

   - Dokładnie wymieszaj i posól.

   - Wlewać masę na gorącą patelnię posmarowaną tłuszczem, poruszając patelnią w taki sposób, aby ciasto pokryło patelnię cienką warstwą.

   - Smaż na małym ogniu naleśniki z obu stron do uzyskania złotego koloru.

 

Farsze naleśnikowe

 

I. Farsz z twarożku

 

1/5 kg świeżego niekwaśnego twarogu (może być serek homogenizowany).

1-no żółtko

1-na duża łyżka cukru

Cukier waniliowy

 

   - Ser rozetrzyj dokładnie z żółtkiem i cukrem, dodaj cukier waniliowy w ilości jak uważasz

i wymieszaj.

 

II. Farsz pasztetowy

 

20 dkg pasztetowej

1-na średnia cebula, kilka pieczarek

Sól, pieprz, zielona natka pietruszki, łyżka margaryny

 

   - Drobno pokrojone pieczarki i cebulę włożyć na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć.

   - Dodać pokrojoną na plastry, obraną ze skórki pasztetową i smażyć wszystko razem dokładnie rozcierając na gładką masę.

   - Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wody.

 

III. Nadzienie z jabłek

   - Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.

   - Rozgotować pod przykryciem w rondelku, podlewając wodą. Przetrzeć przez sitko.

   - Przecier połączyć z cukrem i cukrem waniliowym (ilość według uznania).

   - podgrzać, dodając łyżeczkę masła.

 

W ten sam sposób można przyrządzać inne nadzienia owocowe, np. ze śliwek. Można też używać do nadziewania naleśników różnych dżemów, powideł czy marmolady.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113