maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Mięso duszone z warzywami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

60 dkg mięsa.

Wieprzowina, wołowina lub drób: filety albo mięso z podudzi obrane od kostki. Za każdym razem dobierając inny rodzaj mięsa, otrzymamy podobną potrawę, ale o innym smaku          i wartościach odżywczych.

2-ie cebule

1-na żółta lub czerwona papryka

Mrożony bukiet warzyw lub opakowanie mrożonej zupy jarzynowej.

3 pomidory lub mały przecier pomidorowy

Kostka rosołowa

Sól, pieprz, ostra papryka mielona

Margaryna

Świeża natka pietruszki

 

Sposób przyrządzania:

   - W garnku na tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso pokrojone              w ok. 2-u centymetrowe kawałki.

   - Smażyć mięso kilka minut na dużym ogniu, mieszając, aż przestanie intensywnie parować.

   - W trakcie smażenia przyprawić mięso solą i pieprzem.

   - Zmniejszyć płomień, dodać do mięsa oczyszczoną i pokrojoną w 0,5 cm paseczki paprykę oraz przecier pomidorowy lub obrane ze skórki, rozgniecione pomidory.

   - Podlać całość niewielką ilością wody, przykryć garnek szczelną pokrywką i dusić potrawę ok 0,5 godziny.

   - Dodać mrożone warzywa i rosół z kostki.

   - Dusić potrawę dalej, tak długo, jak zaleca producent mrożonych warzyw.

   - Pod koniec duszenia doprawić ostrą papryką i pieprzem, ewentualnie solą                      oraz posiekaną natką pietruszki.

 

   ● Podawać z pieczywem

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Mięso duszone z warzywami,

to rozpływające się w ustach mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw, które powinny stać się podstawą naszej diety.

   Mięso duszone z warzywami to bardzo proste w przyrządzeniu danie jednogarnkowe, idealne na obiad dla całej rodziny.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com