Miażdżyca i dieta na nadciśnienie

 

   Miażdżyca - jest to stwardnienie naczyń doprowadzających krew do mięśni, poprzez odkładanie się substancji tłuszczowych na wewnętrznych powierzchniach ścian tętnic.  

   Te złogi lub płytki tłuszczowe składają się głównie z cholesterolu, tłuszczo podobnej substancji krążącej wraz z krwią w naszym organizmie. Cholesterolu - substancji niezbędnej dla wielu funkcji życiowych naszego organizmu, np. takich jak: budowa błon komórkowych czy wytwarzanie niektórych hormonów.

   Naturalny powód miażdżycy to proces starzenia się organizmu i większość ekspertów uważa miażdżycę tętnic za chorobę nieuleczalną. Mimo to, stosując odpowiednią dietę i odpowiedni styl życia, możemy mieć wpływ na proces jej powstawania i postępowania. 

 

    W tym artykule zajmiemy się dietą dla ludzi z wysokim ciśnieniem, a o wpływie odpowiedniego stylu życia na miażdżycę, napiszę w następnym artykule. 

 

   Jednym z wielu nienaturalnych stanów nasilających rozwój miażdżycy jest nieleczone nadciśnienie tętnicze, a jednym ze sposobów jego leczenia jest dieta. 

   Dla ludzi borykających się z nadciśnieniem zaleca się dietę małosolną, ubogą w cholesterol            i tłuszcze, bogatą zaś w białko roślinne, włókna i skrobię.

   W praktyce oznacza to rezygnację z wielu ulubionych produktów i potraw oraz  przestawienie się na produkty nieprzynoszące szkody choremu organizmowi.  

   * Mięso

    Należy zrezygnować z mięsa ,,czerwonego”, do którego należy wołowina i wieprzowina z powodu wysokiej zawartości w tych mięsach tłuszczu podwyższającego cholesterol, a wybierać mięso ,,białe“, do którego należy: mięso kurczaka i różnego drobiu, cielęcina oraz mięso królików, owiec  i podobnych zwierząt. 

   Takie mięsa można jeść na zmianę, każdego dnia tygodnia, lub urozmaicać jadłospis  zamiennikami mięsa, jak np. kostki czy kotlety sojowe. 

   * Pieczywo

   Zaleca się pieczywo raczej ciemne, np. chleb razowy.

   Nie wskazane jest spożywanie w dużych ilościach pieczywa żytniego - białego. 

   * Jajka 

   Bez większej szkody dla naszych tętnic można zjeść 3 -4 sztuki w ciągu tygodnia, wliczając            w to jajka będące składnikami panierki, makaronów i ciast.

   * Nabiał 

   Zalecane jest mleko chude (zawartość tłuszczu 0,5% - 2%), kefiry, jogurty, owczy ser, serki homogenizowane i chude twarogi.

   Zabronione natomiast jest mleko pełne (zawartość tłuszczu 3,2 % i więcej), serki topione i ser żółty. 

   * Konserwy  

   Zalecana jest cielęcina i inne konserwy z małą zawartością tłuszczu, np. szynka (ale nie mielona) oraz konserwy rybne, z których nie należy spożywać znajdującego się w nich oleju. 

   Zabronione są wszelkie konserwy mięsa mielonego oraz tłuste pasztety.

 

    W tym wszystkim, czyli odżywianiu - diecie mającej na celu wyleczenie naszego nadciśnienia, potrzebny jest przede wszystkim zdrowy rozsądek i wiedza. Treści, które pozwolą nam wytrwać    w leczeniu, może nawet kilka lat, jeśli zajdzie taka potrzeba. 

    Trudno sobie odmówić przez tak długi okres np. ulubionych ogórków kiszonych czy kapusty. Produktów zabronionych z powodu zawartej w nich dużej ilości soli. Wyjściem będzie ukiszenie samemu ogórków z taką znikomą ilością soli, która pozwoli na ich ukiszenie, choć na parę dni. (ogórki małosolne po ukiszeniu szybko gniją), czy kupno w sprawdzonym, prywatnym warzywniaku kapusty, bez odrobiny soku, w którym to soli jest najwięcej. Nie uśmierci nas też kromka czy dwie białego chleba, posmarowana domowym smalcem, obłożona cebulką, doprawiona pieprzem i solą, jeśli w następnych dniach wrócimy do kanapek z razowego pieczywa, posmarowanych masłem i serkiem homogenizowanym czy dżemem. 

   Są to tylko trzy przykłady sposobów w żywieniu się dietą na nadciśnienie tętnicze. Najważniejsze, aby chory z postępującą miażdżycą czuł i rozumiał sygnały wysyłane przez organizm i mierząc codziennie ciśnienie, wiedział, które produkty i potrawy mu szkodzą, a które pomagają.  

   Chciałbym jeszcze podać dwa przykładowe dzienne jadłospisy diety niskocholesterolowej,            w których pozwoliłem sobie umieścić kilka przepisów potraw z mojego bloga kulinarnego

 

   Dzień pierwszy 

 * Śniadanie 

    - Owsianka owocowa 

 * Drugie śniadanie   

    - Parówki drobiowe z musztardą 

    - Chleb razowy posmarowany masłem 

    - Kawa zbożowa 

 * Obiad 

    - Filety rybne z młodymi warzywami

 * Podwieczorek 

    - Placek kruchy z kruszonką (Jabłecznik) 

    - Kompot z jabłek 

    Dla ,,prawdziwych facetów” butelka piwa i krakersy bez soli.   

* Kolacja 

    - Chleb razowy posmarowany masłem i rozrobionym w niewielkiej ilości śmietany chudym twarogiem  

    - Sałatka ze Świerzych pomidorów, ogórka i rzodkiewek, do której dodajemy 4 - 5 liści sałaty            - Owocowa herbata np. z kwiatostanu głogu

 

     Przykładowo inny dzień tygodnia 

 * Śniadanie 

    - Owsianka czekoladowa 

* Drugie śniadanie 

   - Kanapki z chleba Graham posmarowane masłem i pastą śniadaniową 

   - Ogórek kiszony, pomidor i 4 - 5 liści sałaty 

   - Kawa zbożowa   

* Obiad 

   - Barszcz ukraiński z kromką ciemnego pieczywa    

* Podwieczorek 

   - Jagodzianki

   - Kompot z suszonych owoców 

   Dla ,,prawdziwych facetów” butelka piwa i krakersy bez soli     

* Kolacja 

   - Śledź w pomidorach z puszki z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli.

   - Chleb razowy posmarowany masłem 

   - Ziołowa herbata np. Rumianek 

 

Smacznego

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog medyczny

 

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113