Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
Miażdżyca - jest to stwardnienie naczyń doprowadzających krew do mięśni, poprzez odkładanie się substancji tłuszczowych na wewnętrznych powierzchniach ścian tętnic.
Te złogi lub płytki tłuszczowe składają się głównie z cholesterolu, tłuszczo podobnej substancji krążącej wraz z krwią w naszym organizmie. Cholesterolu - substancji niezbędnej dla wielu funkcji życiowych naszego organizmu, np. takich jak: budowa błon komórkowych czy wytwarzanie niektórych hormonów.
Naturalny powód miażdżycy to proces starzenia się organizmu i większość ekspertów uważa miażdżycę tętnic za chorobę nieuleczalną. Mimo to, stosując odpowiednią dietę i odpowiedni styl życia, możemy mieć wpływ na proces jej powstawania i postępowania.
W tym artykule zajmiemy się dietą dla ludzi z wysokim ciśnieniem, a o wpływie odpowiedniego stylu życia na miażdżycę, napiszę w następnym artykule.
Jednym z wielu nienaturalnych stanów nasilających rozwój miażdżycy jest nieleczone nadciśnienie tętnicze, a jednym ze sposobów jego leczenia jest dieta.
Dla ludzi borykających się z nadciśnieniem zaleca się dietę małosolną, ubogą w cholesterol i tłuszcze, bogatą zaś w białko roślinne, włókna i skrobię.
W praktyce oznacza to rezygnację z wielu ulubionych produktów i potraw oraz przestawienie się na produkty nieprzynoszące szkody choremu organizmowi.
* Mięso
Należy zrezygnować z mięsa ,,czerwonego”, do którego należy wołowina i wieprzowina z powodu wysokiej zawartości w tych mięsach tłuszczu podwyższającego cholesterol, a wybierać mięso ,,białe“, do którego należy: mięso kurczaka i różnego drobiu, cielęcina oraz mięso królików, owiec i podobnych zwierząt.
Takie mięsa można jeść na zmianę, każdego dnia tygodnia, lub urozmaicać jadłospis zamiennikami mięsa, jak np. kostki czy kotlety sojowe.
* Pieczywo
Zaleca się pieczywo raczej ciemne, np. chleb razowy.
Nie wskazane jest spożywanie w dużych ilościach pieczywa żytniego - białego.
* Jajka
Bez większej szkody dla naszych tętnic można zjeść 3 -4 sztuki w ciągu tygodnia, wliczając w to jajka będące składnikami panierki, makaronów i ciast.
* Nabiał
Zalecane jest mleko chude (zawartość tłuszczu 0,5% - 2%), kefiry, jogurty, owczy ser, serki homogenizowane i chude twarogi.
Zabronione natomiast jest mleko pełne (zawartość tłuszczu 3,2 % i więcej), serki topione i ser żółty.
* Konserwy
Zalecana jest cielęcina i inne konserwy z małą zawartością tłuszczu, np. szynka (ale nie mielona) oraz konserwy rybne, z których nie należy spożywać znajdującego się w nich oleju.
Zabronione są wszelkie konserwy mięsa mielonego oraz tłuste pasztety.
W tym wszystkim, czyli odżywianiu - diecie mającej na celu wyleczenie naszego nadciśnienia, potrzebny jest przede wszystkim zdrowy rozsądek i wiedza. Treści, które pozwolą nam wytrwać w leczeniu, może nawet kilka lat, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Trudno sobie odmówić przez tak długi okres np. ulubionych ogórków kiszonych czy kapusty. Produktów zabronionych z powodu zawartej w nich dużej ilości soli. Wyjściem będzie ukiszenie samemu ogórków z taką znikomą ilością soli, która pozwoli na ich ukiszenie, choć na parę dni. (ogórki małosolne po ukiszeniu szybko gniją), czy kupno w sprawdzonym, prywatnym warzywniaku kapusty, bez odrobiny soku, w którym to soli jest najwięcej. Nie uśmierci nas też kromka czy dwie białego chleba, posmarowana domowym smalcem, obłożona cebulką, doprawiona pieprzem i solą, jeśli w następnych dniach wrócimy do kanapek z razowego pieczywa, posmarowanych masłem i serkiem homogenizowanym czy dżemem.
Są to tylko trzy przykłady sposobów w żywieniu się dietą na nadciśnienie tętnicze. Najważniejsze, aby chory z postępującą miażdżycą czuł i rozumiał sygnały wysyłane przez organizm i mierząc codziennie ciśnienie, wiedział, które produkty i potrawy mu szkodzą, a które pomagają.
Chciałbym jeszcze podać dwa przykładowe dzienne jadłospisy diety niskocholesterolowej, w których pozwoliłem sobie umieścić kilka przepisów potraw z mojego bloga kulinarnego:
Dzień pierwszy
* Śniadanie
- Owsianka owocowa
* Drugie śniadanie
- Parówki drobiowe z musztardą
- Chleb razowy posmarowany masłem
- Kawa zbożowa
* Obiad
- Filety rybne z młodymi warzywami
* Podwieczorek
- Placek kruchy z kruszonką (Jabłecznik)
- Kompot z jabłek
Dla ,,prawdziwych facetów” butelka piwa i krakersy bez soli.
* Kolacja
- Chleb razowy posmarowany masłem i rozrobionym w niewielkiej ilości śmietany chudym twarogiem
- Sałatka ze Świerzych pomidorów, ogórka i rzodkiewek, do której dodajemy 4 - 5 liści sałaty - Owocowa herbata np. z kwiatostanu głogu
Przykładowo inny dzień tygodnia
* Śniadanie
- Owsianka czekoladowa
* Drugie śniadanie
- Kanapki z chleba Graham posmarowane masłem i pastą śniadaniową
- Ogórek kiszony, pomidor i 4 - 5 liści sałaty
- Kawa zbożowa
* Obiad
- Barszcz ukraiński z kromką ciemnego pieczywa
* Podwieczorek
- Jagodzianki
- Kompot z suszonych owoców
Dla ,,prawdziwych facetów” butelka piwa i krakersy bez soli
* Kolacja
- Śledź w pomidorach z puszki z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli.
- Chleb razowy posmarowany masłem
- Ziołowa herbata np. Rumianek
Smacznego
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog medyczny