Miażdżyca i dieta na nadciśnienie

 

   Miażdżyca - jest to stwardnienie naczyń doprowadzających krew do mięśni, poprzez odkładanie się substancji tłuszczowych na wewnętrznych powierzchniach ścian tętnic.  

   Te złogi lub płytki tłuszczowe składają się głównie z cholesterolu, tłuszczo podobnej substancji krążącej wraz z krwią w naszym organizmie. Cholesterolu - substancji niezbędnej dla wielu funkcji życiowych naszego organizmu, np. takich jak: budowa błon komórkowych czy wytwarzanie niektórych hormonów.

   Naturalny powód miażdżycy to proces starzenia się organizmu i większość ekspertów uważa miażdżycę tętnic za chorobę nieuleczalną. Mimo to, stosując odpowiednią dietę i odpowiedni styl życia, możemy mieć wpływ na proces jej powstawania i postępowania. 

 

    W tym artykule zajmiemy się dietą dla ludzi z wysokim ciśnieniem, a o wpływie odpowiedniego stylu życia na miażdżycę, napiszę w następnym artykule. 

 

   Jednym z wielu nienaturalnych stanów nasilających rozwój miażdżycy jest nieleczone nadciśnienie tętnicze, a jednym ze sposobów jego leczenia jest dieta. 

   Dla ludzi borykających się z nadciśnieniem zaleca się dietę małosolną, ubogą w cholesterol            i tłuszcze, bogatą zaś w białko roślinne, włókna i skrobię.

   W praktyce oznacza to rezygnację z wielu ulubionych produktów i potraw oraz  przestawienie się na produkty nieprzynoszące szkody choremu organizmowi.  

   * Mięso

    Należy zrezygnować z mięsa ,,czerwonego”, do którego należy wołowina i wieprzowina z powodu wysokiej zawartości w tych mięsach tłuszczu podwyższającego cholesterol, a wybierać mięso ,,białe“, do którego należy: mięso kurczaka i różnego drobiu, cielęcina oraz mięso królików, owiec  i podobnych zwierząt. 

   Takie mięsa można jeść na zmianę, każdego dnia tygodnia, lub urozmaicać jadłospis  zamiennikami mięsa, jak np. kostki czy kotlety sojowe. 

   * Pieczywo

   Zaleca się pieczywo raczej ciemne, np. chleb razowy.

   Nie wskazane jest spożywanie w dużych ilościach pieczywa żytniego - białego. 

   * Jajka 

   Bez większej szkody dla naszych tętnic można zjeść 3 -4 sztuki w ciągu tygodnia, wliczając            w to jajka będące składnikami panierki, makaronów i ciast.

   * Nabiał 

   Zalecane jest mleko chude (zawartość tłuszczu 0,5% - 2%), kefiry, jogurty, owczy ser, serki homogenizowane i chude twarogi.

   Zabronione natomiast jest mleko pełne (zawartość tłuszczu 3,2 % i więcej), serki topione i ser żółty. 

   * Konserwy  

   Zalecana jest cielęcina i inne konserwy z małą zawartością tłuszczu, np. szynka (ale nie mielona) oraz konserwy rybne, z których nie należy spożywać znajdującego się w nich oleju. 

   Zabronione są wszelkie konserwy mięsa mielonego oraz tłuste pasztety.

 

    W tym wszystkim, czyli odżywianiu - diecie mającej na celu wyleczenie naszego nadciśnienia, potrzebny jest przede wszystkim zdrowy rozsądek i wiedza. Treści, które pozwolą nam wytrwać    w leczeniu, może nawet kilka lat, jeśli zajdzie taka potrzeba. 

    Trudno sobie odmówić przez tak długi okres np. ulubionych ogórków kiszonych czy kapusty. Produktów zabronionych z powodu zawartej w nich dużej ilości soli. Wyjściem będzie ukiszenie samemu ogórków z taką znikomą ilością soli, która pozwoli na ich ukiszenie, choć na parę dni. (ogórki małosolne po ukiszeniu szybko gniją), czy kupno w sprawdzonym, prywatnym warzywniaku kapusty, bez odrobiny soku, w którym to soli jest najwięcej. Nie uśmierci nas też kromka czy dwie białego chleba, posmarowana domowym smalcem, obłożona cebulką, doprawiona pieprzem i solą, jeśli w następnych dniach wrócimy do kanapek z razowego pieczywa, posmarowanych masłem i serkiem homogenizowanym czy dżemem. 

   Są to tylko trzy przykłady sposobów w żywieniu się dietą na nadciśnienie tętnicze. Najważniejsze, aby chory z postępującą miażdżycą czuł i rozumiał sygnały wysyłane przez organizm i mierząc codziennie ciśnienie, wiedział, które produkty i potrawy mu szkodzą, a które pomagają.  

   Chciałbym jeszcze podać dwa przykładowe dzienne jadłospisy diety niskocholesterolowej,            w których pozwoliłem sobie umieścić kilka przepisów potraw z mojego bloga kulinarnego

 

   Dzień pierwszy 

 * Śniadanie 

    - Owsianka owocowa 

 * Drugie śniadanie   

    - Parówki drobiowe z musztardą 

    - Chleb razowy posmarowany masłem 

    - Kawa zbożowa 

 * Obiad 

    - Filety rybne z młodymi warzywami

 * Podwieczorek 

    - Placek kruchy z kruszonką (Jabłecznik) 

    - Kompot z jabłek 

    Dla ,,prawdziwych facetów” butelka piwa i krakersy bez soli.   

* Kolacja 

    - Chleb razowy posmarowany masłem i rozrobionym w niewielkiej ilości śmietany chudym twarogiem  

    - Sałatka ze Świerzych pomidorów, ogórka i rzodkiewek, do której dodajemy 4 - 5 liści sałaty            - Owocowa herbata np. z kwiatostanu głogu

 

     Przykładowo inny dzień tygodnia 

 * Śniadanie 

    - Owsianka czekoladowa 

* Drugie śniadanie 

   - Kanapki z chleba Graham posmarowane masłem i pastą śniadaniową 

   - Ogórek kiszony, pomidor i 4 - 5 liści sałaty 

   - Kawa zbożowa   

* Obiad 

   - Barszcz ukraiński z kromką ciemnego pieczywa    

* Podwieczorek 

   - Jagodzianki

   - Kompot z suszonych owoców 

   Dla ,,prawdziwych facetów” butelka piwa i krakersy bez soli     

* Kolacja 

   - Śledź w pomidorach z puszki z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli.

   - Chleb razowy posmarowany masłem 

   - Ziołowa herbata np. Rumianek 

 

Smacznego

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog medyczny

 

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com