maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

Kwaśnica podhalańska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2-ie peklowane golonki (razem ok 70 dkg)

1 kg kiszonej kapusty

1-na duża cebula + ząbek czosnku

Margaryna + mąka

Sól, pieprz, papryka mielona (ostra), liść laurowy(?)

   Nie podaję tutaj więcej przypraw, ponieważ podstawą tej potrawy jest kiszona kapusta.          Nie może, to być, paczkowana kapusta z marketu, lecz kiszona domowym sposobem                  z wszystkimi niezbędnymi przyprawami.

 

Sposób przyrządzania:

   - Golonki ugotować częściowo w 1-nym litrze posolonej wody z dodatkiem mielonego pieprzu. (Można dodać liść laurowy) Gotujemy ok jednej godziny.

   - Do gotujących się golonek dodajemy kapustę, posiekany ząbek czosnku i wszystko gotujemy dalej do miękkości produktów.

   - Wyjąć z garnka golonki, oddzielić mięso od kości, po porcjować i włożyć z powrotem.

   - Zaprawić potrawę zasmażką z cebuli, margaryny i mąki.

   - Dolać według uznania wody i przyprawić pieprzem i solą?. Dodać paprykę mieloną.

   - Krótko całość zagotować.

Podawać z pieczywem. 

 

Kwaśnicę można przyrządzić także z ziemniakami. 

Około 0,5 godz. przed ukończeniem gotowania potrawy, dodajemy po prostu odpowiednią ilość ziemniaków.

 

 

 

Kapuśniak z wkładką

Jest to podobna potrawa, przygotowywana prawie w identyczny sposób.

 

 

Składniki:

70 dkg żeberek wieprzowych (mogą być surowe lub wędzone - według własnego smaku)

1 kg kapusty kiszonej

10 dkg wędzonego boczku

2-ie duże cebule

½ kg ziemniaków

Margaryna, sól, pieprz, papryka ostra mielona.

 

Sposób przyrządzania:

   - Żeberka opłukać, podzielić na porcje i ugotować częściowo w 1-nym litrze wody.

   - Do garnka z żeberkami, dać kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę i wszystko ugotować do miękkości

   - Zaprawić zasmażką z cebuli, margaryny, boczku pokrojonego w płatki i mąki.

   - Dolać według uznania wody, przyprawić pieprzem, papryką, solą? i zagotować.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

   Kwaśnica podhalańska to tradycyjne danie kuchni góralskiej.

Nie jest to zwykła zupa z kiszonej kapusty, ale wysokokaloryczna potrawa z pysznym gotowanym mięsem golonki lub żeberek.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com