Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
Składniki:
2-ie peklowane golonki (razem ok 70 dkg)
1 kg kiszonej kapusty
1-na duża cebula + ząbek czosnku
Margaryna + mąka
Sól, pieprz, papryka mielona (ostra), liść laurowy(?)
Nie podaję tutaj więcej przypraw, ponieważ podstawą tej potrawy jest kiszona kapusta. Nie może to być, paczkowana kapusta z marketu, lecz kiszona domowym sposobem z wszystkimi niezbędnymi przyprawami.
Sposób przyrządzania:
- Golonki ugotować częściowo w 1-nym litrze posolonej wody z dodatkiem mielonego pieprzu. (Można dodać liść laurowy) Gotujemy ok jednej godziny.
- Do gotujących się golonek dodajemy kapustę, posiekany ząbek czosnku i wszystko gotujemy dalej do miękkości produktów.
- Wyjąć z garnka golonki, oddzielić mięso od kości, po porcjować i włożyć z powrotem.
- Zaprawić potrawę zasmażką z cebuli, margaryny i mąki.
- Dolać według uznania wody i przyprawić pieprzem i solą?. Dodać paprykę mieloną.
- Krótko całość zagotować.
Podawać z pieczywem.
Kwaśnicę można przyrządzić także z ziemniakami.
Około 0,5 godz. przed ukończeniem gotowania potrawy, dodajemy po prostu odpowiednią ilość ziemniaków.
Jest to podobna potrawa, przygotowywana prawie w identyczny sposób.
Składniki:
70 dkg żeberek wieprzowych (mogą być surowe lub wędzone - według własnego smaku)
1 kg kapusty kiszonej
10 dkg wędzonego boczku
2-ie duże cebule
½ kg ziemniaków
Margaryna, sól, pieprz, papryka ostra mielona.
Sposób przyrządzania:
- Żeberka opłukać, podzielić na porcje i ugotować częściowo w 1-nym litrze wody.
- Do garnka z żeberkami, dodać kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę i wszystko ugotować do miękkości
- Zaprawić zasmażką z cebuli, margaryny, boczku pokrojonego w płatki i mąki.
- Dolać według uznania wody, przyprawić pieprzem, papryką, solą(?) i zagotować.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to tradycyjne danie kuchni góralskiej.
Nie jest to zwykła zupa z kiszonej kapusty, ale wysokokaloryczna potrawa z pysznym gotowanym mięsem golonki lub żeberek.