Kwaśnica podhalańska

to tradycyjne danie kuchni góralskiej.

Nie jest to zwykła zupa z kiszonej kapusty, ale wysokokaloryczna potrawa z pysznym gotowanym mięsem golonki lub żeberek.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Kwaśnica podhalańska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2-ie peklowane golonki (razem ok 70 dkg)

1 kg kiszonej kapusty

1-na duża cebula + ząbek czosnku

Margaryna + mąka

Sól, pieprz, papryka mielona (ostra), liść laurowy(?)

   Nie podaję tutaj więcej przypraw, ponieważ podstawą tej potrawy jest kiszona kapusta.          Nie może to być, paczkowana kapusta z marketu, lecz kiszona domowym sposobem                  z wszystkimi niezbędnymi przyprawami.

 

Sposób przyrządzania:

   - Golonki ugotować częściowo w 1-nym litrze posolonej wody z dodatkiem mielonego pieprzu. (Można dodać liść laurowy) Gotujemy ok jednej godziny.

   - Do gotujących się golonek dodajemy kapustę, posiekany ząbek czosnku i wszystko gotujemy dalej do miękkości produktów.

   - Wyjąć z garnka golonki, oddzielić mięso od kości, po porcjować i włożyć z powrotem.

   - Zaprawić potrawę zasmażką z cebuli, margaryny i mąki.

   - Dolać według uznania wody i przyprawić pieprzem i solą?. Dodać paprykę mieloną.

   - Krótko całość zagotować.

Podawać z pieczywem. 

 

Kwaśnicę można przyrządzić także z ziemniakami. 

Około 0,5 godz. przed ukończeniem gotowania potrawy, dodajemy po prostu odpowiednią ilość ziemniaków.

 

 

 

Kapuśniak z wkładką

Jest to podobna potrawa, przygotowywana prawie w identyczny sposób.

 

 

Składniki:

70 dkg żeberek wieprzowych (mogą być surowe lub wędzone - według własnego smaku)

1 kg kapusty kiszonej

10 dkg wędzonego boczku

2-ie duże cebule

½ kg ziemniaków

Margaryna, sól, pieprz, papryka ostra mielona.

 

Sposób przyrządzania:

   - Żeberka opłukać, podzielić na porcje i ugotować częściowo w 1-nym litrze wody.

   - Do garnka z żeberkami, dodać kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę i wszystko ugotować do miękkości

   - Zaprawić zasmażką z cebuli, margaryny, boczku pokrojonego w płatki i mąki.

   - Dolać według uznania wody, przyprawić pieprzem, papryką, solą(?) i zagotować.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113