,,Kurczak po myśliwsku"
Kawałek kurczaka przyrządzonego według tego przepisu, z niewielką ilością czerwonego, wytrawnego wina będzie smakować jak kuropatwa lub jak głuszec.
maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
Składniki
2 podudzia z kurczaka lub udka
3 nieduże pomidory
2-ie marchewki
2-ie nieduże cebule
1 bardzo mały seler
6 średnich ziemniaków
½ szklanki (lub mniej) wytrawnego wina
Rosół z kostki
Przyprawa do kurczaka
Sól, pieprz, tłuszcz (najlepiej margaryna).
Sposób przyrzadzania
- Udka umyj, osusz na papierowym ręczniku, posól, natrzyj przyprawą do kurczaka i wstaw na 0,5 godz. do lodówki.
- Na patelni rozgrzej margarynę i obsmaż mięso na tłuszczu.
- W garnku Zepter zeszklij cebule, pokrojone w kostkę, dodaj drobno pokrajane warzywa (ziemniaki i marchewkę grubiej), podgrzewaj, a gdy stracą smak surowizny, dodaj wino. Przypraw solą(?) i pieprzem.
- Smaż warzywa chwilę, aż wino odparuje.
- Do garnka dodaj obsmażone udka kurczaka, (możesz dodać także tłuszcz z patelni po ich smażeniu) zalej rosołem z kostki.
- Zamknij garnek pokrywką Syncro-clik i uduś całość.
(Ja w mojej kuchni używam naczyń Zepter, ale tą, jak i inne potrawy
z moich przepisów przygotowywałem w różnych garnkach.
Nie ma żadnej różnicy, zwiększy się tylko czas
sporządzania potrawy, jeśli nie użyjemy szybkowaru)
maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113