maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

 

Kurczak po myśliwsku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

2 podudzia z kurczaka lub udka

3 nieduże pomidory

2-ie marchewki

2-ie nieduże cebule

1 bardzo mały seler

6 średnich ziemniaków

½ szklanki (lub mniej) wytrawnego wina

Rosół z kostki

Przyprawa do kurczaka

Sól, pieprz, tłuszcz (najlepiej margaryna).

 

 

Sposób przyrzadzania

- Udka umyj, osusz na papierowym ręczniku, posól, natrzyj przyprawą do kurczaka i wstaw na 0,5 godz. do lodówki.

- Na patelni rozgrzej margarynę i obsmaż mięso na tłuszczu.

- W garnku Zepter zeszklij cebule, pokrojone w kostkę, dodaj drobno pokrajane warzywa (ziemniaki i marchewkę grubiej), podgrzewaj, a gdy stracą smak surowizny, dodaj wino.  Przypraw solą(?) i pieprzem.

- Smaż warzywa chwilę, aż wino odparuje.

- Do garnka dodaj obsmażone udka kurczaka, (możesz dodać także tłuszcz z patelni po ich smażeniu) zalej rosołem z kostki.

 - Zamknij garnek pokrywką Syncro-clik i uduś całość.

 

 

(Ja w mojej kuchni używam naczyń Zepter, ale tą, jak i inne potrawy

z moich przepisów przygotowywałem w różnych garnkach.

Nie ma żadnej różnicy, zwiększy się tylko czas

sporządzania potrawy, jeśli nie użyjemy szybkowaru)

 

 

maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

  ,,Kurczak po myśliwsku"   

Kawałek kurczaka przyrządzonego według tego przepisu, z niewielką ilością  czerwonego, wytrawnego wina będzie smakować jak kuropatwa lub jak głuszec.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com