,,Kurczak po myśliwsku"
Kawałek kurczaka przyrządzonego według tego przepisu, z niewielką ilością czerwonego, wytrawnego wina będzie smakować jak kuropatwa lub jak głuszec.
maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
Składniki
2 podudzia z kurczaka lub udka
3 nieduże pomidory
2-ie marchewki
2-ie nieduże cebule
1 bardzo mały seler
6 średnich ziemniaków
½ szklanki (lub mniej) wytrawnego wina
Rosół z kostki
Przyprawa do kurczaka
Sól, pieprz, tłuszcz (najlepiej margaryna).
Sposób przyrzadzania
- Udka umyj, osusz na papierowym ręczniku, posól, natrzyj przyprawą do kurczaka i wstaw na 0,5 godz. do lodówki.
- Na patelni rozgrzej margarynę i obsmaż mięso na tłuszczu.
- W garnku Zepter zeszklij cebule, pokrojone w kostkę, dodaj drobno pokrajane warzywa (ziemniaki i marchewkę grubiej), podgrzewaj, a gdy stracą smak surowizny, dodaj wino. Przypraw solą(?) i pieprzem.
- Smaż warzywa chwilę, aż wino odparuje.
- Do garnka dodaj obsmażone udka kurczaka, (możesz dodać także tłuszcz z patelni po ich smażeniu) zalej rosołem z kostki.
- Zamknij garnek pokrywką Syncro-clik i uduś całość.
(Ja w mojej kuchni używam naczyń Zepter, ale tą, jak i inne potrawy
z moich przepisów przygotowywałem w różnych garnkach.
Nie ma żadnej różnicy, zwiększy się tylko czas
sporządzania potrawy, jeśli nie użyjemy szybkowaru)
maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113