maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

 

Kurczak po myśliwsku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 ćwiartki z kurczaka lub 4 podudzia

2 pomidory

2-ie marchewki

2-ie cebule

1 bardzo mały seler

½ szklanki (lub mniej) wytrawnego wina

Rosół z kostki

Przyprawa do kurczaka

Sól, pieprz, tłuszcz (najlepiej margaryna).

6 średnich ziemniaków

 

 

- Ćwiartki umyj, osusz na papierowym ręczniku, posól, natrzyj przyprawą do kurczaka i wstaw na 0,5 godz. do lodówki.

- Na patelni rozgrzej margarynę i obsmaż mięso na tłuszczu.

- W garnku Zepter zeszklij cebule, pokrojone w kostkę, dodaj drobno pokrajane warzywa (ziemniaki i marchewkę grubiej), a gdy stracą smak surowizny, dodaj wino.  Przypraw solą(?) i pieprzem.

- Smaż warzywa chwilę, aż wino odparuje.

- Do garnka dodaj obsmażone ćwiartki kurczaka, (możesz dodać także tłuszcz z patelni po ich smażeniu) zalej rosołem z kostki.

 - Zamknij garnek pokrywką Syncro-Clik i uduś całość.

 

 

(Ja w mojej kuchni używam naczyń Zepter, ale tą, jak i inne potrawy

z moich przepisów przygotowywałem w różnych garnkach.

Nie ma żadnej różnicy, zwiększy się tylko czas

sporządzania potrawy, jeśli nie użyjemy szybkowaru)

 

 

 

maggallery.pl * Blog > Zrób to sam * Blog kulinarny

   Przyrządzenie tak zwanego ,,kurczaka po myśliwsku"      z niewielką ilością  czerwonego, wytrawnego wina sprawi, że  nasz codzienny kurczak będzie smakować jak kuropatwa lub jak głuszec.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com