Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
50 dkg wieprzowego mięsa mielonego
Pozostałe dodatki jak do kotletów mielonych - ale bez cebuli
6 cienkich plastrów boczku
8-10 suszonych grzybków
Musztarda, Vegeta, pieprz, kostka rosołowa
Mąka
Tłuszcz do smażenia (najlepiej Margaryna)
Sposób przyrządzania:
- Grzyby wypłukać, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której były moczone. (po ugotowaniu powinna zostać nam szklanka płynu)
- Przyprawione Vegetą i pieprzem mięso z dodatkami, wyrobić jak na mielone. Uformować z mięsa 6 placków o średnicy około 10 cm i grubości 0,5 cm.
- Na talerz nasypać mąki. Kłaść na nią mięsne placki; na każdy placek położyć posmarowany musztardą plasterek boczku i formować zrazy (umieszczając boczek w środku). Obtoczyć zrazy w mące.
- Na patelni rozgrzać margarynę i obsmażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor.
- Zalać roztworem po gotowanych grzybach i dodać drobno pokrojone lub zmiksowane grzyby. Dodać według potrzeby kawałek kostki rosołowej.
- Dusić wszystko około 30 min.
- Gdy potrawa jest gotowa, a mamy zbyt dużo wodnistego sosu, możemy sos zaprawić zasmażką z mąki i tłuszczu.
* Podawać z kaszą oraz buraczkami z chrzanem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Kotlety mielone w sosie grzybowym podawane z kaszą i buraczkami z chrzanem, są bardzo smaczną, pożywną i wyjątkowo uwielbianą potrawą nie tylko przez naszych seniorów.