maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny 

 

Kotlety mielone w sosie grzybowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

50 dkg wieprzowego mięsa mielonego

Pozostałe dodatki jak do kotletów mielonych - ale bez cebuli

6 cienkich plastrów boczku

8-10 suszonych grzybków

Musztarda, Vegeta, pieprz, kostka rosołowa

Mąka

Tłuszcz do smażenia (najlepiej Margaryna)

 

Sposób przyrządzania:

   - Grzyby wypłukać, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której były moczone. (po ugotowaniu powinna zostać nam szklanka płynu)

   - Przyprawione Vegetą i pieprzem mięso z dodatkami, wyrobić jak na mielone. Uformować z mięsa 6 placków o średnicy około 10 cm i grubości 0,5 cm.

   - Na talerz nasypać mąki. Kłaść na nią mięsne placki; na każdy placek położyć posmarowany  musztardą plasterek boczku i formować zrazy (umieszczając boczek                w środku). Obtoczyć zrazy w mące. 

   - Na patelni rozgrzać margarynę i obsmażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor.

   - Zalać roztworem po gotowanych grzybach i dodać drobno pokrojone lub zmiksowane grzyby. Dodać według potrzeby kawałek kostki rosołowej.

   - Dusić wszystko około 30 min.

   - Gdy potrawa jest gotowa, a mamy zbyt dużo wodnistego sosu, możemy sos zaprawić zasmażką z mąki i tłuszczu.

 

* Podawać z kaszą oraz buraczkami z chrzanem.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Kotlety mielone w sosie grzybowym podawane z kaszą i buraczkami z chrzanem, są bardzo smaczną, pożywną i wyjątkowo uwielbianą potrawą nie tylko przez naszych seniorów.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com