Kotlety mielone w sosie grzybowym podawane z kaszą i buraczkami z chrzanem, są bardzo smaczną, pożywną i wyjątkowo uwielbianą potrawą nie tylko przez naszych seniorów.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
50 dkg wieprzowego mięsa mielonego
Pozostałe dodatki jak do kotletów mielonych - ale bez cebuli
6 cienkich plastrów boczku
8-10 suszonych grzybków
Musztarda, Vegeta, pieprz, kostka rosołowa
Mąka
Tłuszcz do smażenia (najlepiej Margaryna)
Sposób przyrządzania:
- Grzyby wypłukać, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której były moczone. (po ugotowaniu powinna zostać nam szklanka płynu)
- Przyprawione Vegetą i pieprzem mięso z dodatkami, wyrobić jak na mielone. Uformować z mięsa 6 placków o średnicy około 10 cm i grubości 0,5 cm.
- Na talerz nasypać mąki. Kłaść na nią mięsne placki; na każdy placek położyć posmarowany musztardą plasterek boczku i formować zrazy (umieszczając boczek w środku). Obtoczyć zrazy w mące.
- Na patelni rozgrzać margarynę i obsmażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor.
- Zalać roztworem po gotowanych grzybach i dodać drobno pokrojone lub zmiksowane grzyby. Dodać według potrzeby kawałek kostki rosołowej.
- Dusić wszystko około 30 min.
- Gdy potrawa jest gotowa, a mamy zbyt dużo wodnistego sosu, możemy sos zaprawić zasmażką z mąki i tłuszczu.
* Podawać z kaszą oraz buraczkami z chrzanem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113