maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Kotlety mielone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

Czerstwa bułka (poznańska lub 2-ie kajzerki). Można także wykorzystać sporą kromkę                                                                                                      czerstwego chleba z dobrej piekarni.

1-no jajko

1-na spora cebula

Przyprawa Kucharek lub Vegeta, pieprz

Mąka do obtaczania

Tłuszcz do smażenia (najlepiej Margaryna)

 

Sposób przyrządzania:

   - Czerstwe pieczywo namocz w wodzie z dodatkiem mleka.

   - Na patelni zeszklij, drobno pokrojoną cebulę.

   - W misce dokładnie wymieszaj: przyprawione Vegetą i pieprzem mięso, odciśnięte z wody    i przetarte przez duże oczka tarki pieczywo, jajko oraz zeszkloną cebulę wraz z tłuszczem,        w którym się smażyła.

   - Po wyrobieniu mielonej masy, uformuj 6 kulek (podczas formowania kotletów, można moczyć palce w zimnej wodzie. Zapobiegnie to klejeniu się mięsnej masy do rąk) i obtocz je    w mące, lekko spłaszczając, nadając kotletom właściwy wygląd.

   1 - Ułóż kotlety na rozgrzanej patelni o grubym dnie, przykryj pokrywką i smaż z obu stron na małym ogniu ok. 0,5 godziny. Jeśli kotlety podczas smażenia ,,puszczą” niewiele tłuszczu dodaj Margaryny.

   2 - Na patelni zwykłej rozgrzej 3 łyżki tłuszczu, poukładaj kotlety i smaż je pod pokrywką  na niedużym ogniu także ok. 0,5 godziny.

   - Odkryj pokrywkę i smaż kotlety jeszcze po ok. 5 min z każdej strony.

 

   ● Do kotletów mielonych, które zazwyczaj podajemy z ziemniakami, pasują wszystkie znane nam dodatki. Mogą to być: buraczki z chrzanem, ogórki kiszone lub konserwowe, starta marchewka ze śmietaną, różne surówki ...

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Kotlety mielone to klasyka obiadowego drugiego dania.

   Każdy kucharz i kucharka ma swój przepis z wieloma wymyślnymi przyprawami, ale chyba najbardziej  smakują i nigdy nie mamy dość, zwyczajnych ,,mielonych" zrobionych według prostego, tradycyjnego przepisu.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com