Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
Czerstwa bułka (poznańska lub 2-ie kajzerki). Można także wykorzystać sporą kromkę czerstwego chleba z dobrej piekarni.
1-no jajko
1-na spora cebula
Przyprawa Kucharek lub Vegeta, pieprz
Mąka do obtaczania
Tłuszcz do smażenia (najlepiej Margaryna)
Sposób przyrządzania:
- Czerstwe pieczywo namocz w wodzie z dodatkiem mleka.
- Na patelni zeszklij, drobno pokrojoną cebulę.
- W misce dokładnie wymieszaj: przyprawione Vegetą i pieprzem mięso, odciśnięte z wody i przetarte przez duże oczka tarki pieczywo, jajko oraz zeszkloną cebulę wraz z tłuszczem, w którym się smażyła.
- Po wyrobieniu mielonej masy, uformuj 6 kulek (podczas formowania kotletów, można moczyć palce w zimnej wodzie. Zapobiegnie to klejeniu się mięsnej masy do rąk) i obtocz je w mące, lekko spłaszczając, nadając kotletom właściwy wygląd.
1 - Ułóż kotlety na rozgrzanej patelni o grubym dnie, przykryj pokrywką i smaż z obu stron na małym ogniu ok. 0,5 godziny. Jeśli kotlety podczas smażenia ,,puszczą” niewiele tłuszczu dodaj Margaryny.
2 - Na patelni zwykłej rozgrzej 3 łyżki tłuszczu, poukładaj kotlety i smaż je pod pokrywką na niedużym ogniu także ok. 0,5 godziny.
- Odkryj pokrywkę i smaż kotlety jeszcze po ok. 5 min z każdej strony.
● Do kotletów mielonych, które zazwyczaj podajemy z ziemniakami, pasują wszystkie znane nam dodatki. Mogą to być: buraczki z chrzanem, ogórki kiszone lub konserwowe, starta marchewka ze śmietaną, różne surówki ...
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Kotlety mielone to klasyka obiadowego drugiego dania.
Każdy kucharz i kucharka ma swój przepis z wieloma wymyślnymi przyprawami, ale chyba najbardziej smakują i nigdy nie mamy dość, zwyczajnych ,,mielonych" zrobionych według prostego, tradycyjnego przepisu.