Kotlety mielone to klasyka obiadowego drugiego dania.

   Każdy kucharz i kucharka ma swój przepis z wieloma wymyślnymi przyprawami, ale chyba najbardziej  smakują i nigdy nie mamy dość, zwyczajnych ,,mielonych" zrobionych według prostego, tradycyjnego przepisu.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Kotlety mielone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

Czerstwa bułka (poznańska lub 2-ie kajzerki). Można także wykorzystać sporą kromkę                                                                                                      czerstwego chleba z dobrej piekarni.

1-no jajko

1-na spora cebula

Przyprawa Kucharek lub Vegeta, pieprz

Mąka do obtaczania

Tłuszcz do smażenia (najlepiej Margaryna)

 

Sposób przyrządzania:

   - Czerstwe pieczywo namocz w wodzie z dodatkiem mleka.

   - Na patelni zeszklij, drobno pokrojoną cebulę.

   - W misce dokładnie wymieszaj: przyprawione Vegetą i pieprzem mięso, odciśnięte z wody    i przetarte przez duże oczka tarki pieczywo, jajko oraz zeszkloną cebulę wraz z tłuszczem,        w którym się smażyła.

   - Po wyrobieniu mielonej masy, uformuj 6 kulek (podczas formowania kotletów, można moczyć palce w zimnej wodzie. Zapobiegnie to klejeniu się mięsnej masy do rąk) i obtocz je    w mące, lekko spłaszczając, nadając kotletom właściwy wygląd.

   1 - Ułóż kotlety na rozgrzanej patelni o grubym dnie, przykryj pokrywką i smaż z obu stron na małym ogniu ok. 0,5 godziny. Jeśli kotlety podczas smażenia ,,puszczą” niewiele tłuszczu dodaj Margaryny.

   2 - Na patelni zwykłej rozgrzej 3 łyżki tłuszczu, poukładaj kotlety i smaż je pod pokrywką  na niedużym ogniu także ok. 0,5 godziny.

   - Odkryj pokrywkę i smaż kotlety jeszcze po ok. 5 min z każdej strony.

 

   ● Do kotletów mielonych, które zazwyczaj podajemy z ziemniakami, pasują wszystkie znane nam dodatki. Mogą to być: buraczki z chrzanem, ogórki kiszone lub konserwowe, starta marchewka ze śmietaną, różne surówki ...

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113