Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
1-no jajko
Czerstwy chleb lub bułka
1-na większa i 1-na mniejsza cebula.
Puszka pomidorów w zalewie
Przyprawa Kucharek lub Vegeta, pieprz, sól.
Tłuszcz
Sposób przyrządzania
- Przygotuj mięso jak na kotlety mielone i uformuj z niego małe klopsiki
(W misce wyrabiamy na jednolitą masę, przyprawione Przyprawą lub Vegetą oraz pieprzem: mięso, namoczony w wodzie, potem odciśnięty chleb lub bułkę, przetarte przez tarkę o dużych oczkach oraz zeszkloną na margarynie większą cebulę)
- W rondelku gotuj pomidory razem z bardzo drobno pokrojoną mniejszą cebulą, aż stracą smak surowizny.
- Klopsiki obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej margarynę, opiekaj je z każdej strony, po kilka minut.
- Zalej opieczone klopsiki pomidorami i duś wszystko około 15 min.
Przypraw do smaku przyprawą i pieprzem, a w razie potrzeby podlej wodą z gotowanego makaronu.
- Najlepiej podawać z makaronem (świderki) i zasmażanymi buraczkami
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Klopsiki uwielbiają nie tylko seniorzy i dzieci.
Danie: - makaron z klopsikami w sosie pomidorowym, to pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.