maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

Klopsiki w sosie pomidorowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

1-no jajko

Czerstwy chleb lub bułka

1-na większa i 1-na mniejsza cebula.

Puszka pomidorów w zalewie

Przyprawa Kucharek lub Vegeta, pieprz, sól.

Tłuszcz

 

Sposób przyrządzania

   - Przygotuj mięso jak na kotlety mielone i uformuj z niego małe klopsiki

(W misce wyrabiamy na jednolitą masę, przyprawione Przyprawą lub Vegetą oraz pieprzem: mięso, namoczony w wodzie, potem odciśnięty chleb lub bułkę, przetarte przez tarkę o dużych oczkach oraz zeszkloną na margarynie większą cebulę)

   - W rondelku gotuj pomidory razem z bardzo drobno pokrojoną mniejszą cebulą, aż stracą smak surowizny.

   - Klopsiki obtocz w mące.

   - Na patelni rozgrzej margarynę, opiekaj je z każdej strony, po kilka minut.

   - Zalej opieczone klopsiki pomidorami i duś wszystko około 15 min.

Przypraw do smaku przyprawą i pieprzem, a w razie potrzeby podlej wodą z gotowanego makaronu.

- Najlepiej podawać z makaronem (świderki) i zasmażanymi buraczkami

 

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Klopsiki uwielbiają nie tylko seniorzy i dzieci.

Danie: - makaron z klopsikami w sosie pomidorowym, to pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com