Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Kiszki kartoflane

                                                                                                        klasyczny przepis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Połowa świńskiej głowy (bez ucha)

1 kg słoniny

10 kg sporych ziemniaków

0,7 kg wątroby

1 kg kaszy jęczmiennej

4 duże cebule

Flaki (jelita cienkie)

Sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzania

   - Głowiznę (połowę świńskiej głowy bez ucha) ugotować do miękkości. Po ugotowaniu, mięso oddzielić od kości - kości wyrzucić.

   - Razem z głowizną, w tej samej wodzie gotujemy słoninę i wątrobę przez 20 minut.

   - Kaszę w garnku o grubym dnie zalać płynem z ugotowanego mięsa (1 ½ l) i ugotować aż będzie sypka i miękka.

   Kaszę w ganku zwykłym zalać 2 l płynu i ugotować tak samo, od czasu do czasu mieszając. 

   - Wątrobę pokroić w kostkę ok. 0,5 cm.

   - Mięso, słoninę i cebulę przekręcić przez maszynkę do mielenia

   - Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach

   - Wszystko razem dokładnie wymieszać, popieprzyć, posolić. Soli można dać więcej, niż nam się wydaje, ponieważ podczas parzenia kiszki stracą część słonego smaku. Kłaść we flaki przy pomocy szprycy lub dużego lejka

   - W dużym garnku zagotować wodę. Kłaść do wody kiszki i podgrzewać przez ok. 30 min w temperaturze nieco niższej od wrzenia (nie gotować, bo popękają).

 

Kiszki kartoflane 

                                                                                                       umniejszony przepis. 

Składniki:

50 dkg surowego boczku   -  .10 dkg słoniny  -   40 dkg wątroby

3 kg sporych ziemniaków   -   3 szklanki kaszy jęczmiennej   -   2 cebule

Flaki (jelita cienkie),     pieprz,      sól.

Sposób przyrządzania jest taki sam, z tym że, kaszę w garnku o grubym dnie zalewamy 4 szklankami płynu, a w garnku zwykłym 6-oma. Boczek, którym zastąpiliśmy głowiznę, oraz słoninę, gotujemy tak samo i mielimy razem z cebulą.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Kiszki kartoflane

albo bardziej po polsku kiszki ziemniaczane, to tanie, sycące i bardzo smaczne danie. Coś dla mięsożerców, którzy pragną stopniowo przejść na dietę wegetariańską.