Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
klasyczny przepis
Składniki:
Połowa świńskiej głowy (bez ucha)
1 kg słoniny
10 kg sporych ziemniaków
0,7 kg wątroby
1 kg kaszy jęczmiennej
4 duże cebule
Flaki (jelita cienkie)
Sól, pieprz
Sposób przyrządzania
- Głowiznę (połowę świńskiej głowy bez ucha) ugotować do miękkości. Po ugotowaniu, mięso oddzielić od kości - kości wyrzucić.
- Razem z głowizną, w tej samej wodzie gotujemy słoninę i wątrobę przez 20 minut.
- Kaszę w garnku o grubym dnie zalać płynem z ugotowanego mięsa (1 ½ l) i ugotować aż będzie sypka i miękka.
Kaszę w ganku zwykłym zalać 2 l płynu i ugotować tak samo, od czasu do czasu mieszając.
- Wątrobę pokroić w kostkę ok. 0,5 cm.
- Mięso, słoninę i cebulę przekręcić przez maszynkę do mielenia
- Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- Wszystko razem dokładnie wymieszać, popieprzyć, posolić. Soli można dać więcej, niż nam się wydaje, ponieważ podczas parzenia kiszki stracą część słonego smaku. Kłaść we flaki przy pomocy szprycy lub dużego lejka
- W dużym garnku zagotować wodę. Kłaść do wody kiszki i podgrzewać przez ok. 30 min w temperaturze nieco niższej od wrzenia (nie gotować, bo popękają).
umniejszony przepis.
Składniki:
50 dkg surowego boczku - .10 dkg słoniny - 40 dkg wątroby
3 kg sporych ziemniaków - 3 szklanki kaszy jęczmiennej - 2 cebule
Flaki (jelita cienkie), pieprz, sól.
Sposób przyrządzania jest taki sam, z tym że, kaszę w garnku o grubym dnie zalewamy 5 szklankami płynu, a w garnku zwykłym 6-7 oma. Boczek, którym zastąpiliśmy głowiznę, oraz słoninę, gotujemy tak samo i mielimy razem z cebulą.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
albo bardziej po polsku kiszki ziemniaczane, to tanie, sycące i bardzo smaczne danie. Coś dla mięsożerców, którzy pragną stopniowo przejść na dietę wegetariańską.