maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Karkówka duszona w sosie grzybowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

40 dkg karkówki

1-na duża + 1-na mała cebula

8-10 suszonych grzybków

Vegeta, pieprz, kostka rosołowa

Margaryna

 

Sposób przyrządzania:

   - Mięso rozkrój na 2 plastry. Lekko rozbij tłuczkiem, oprósz Vegetą i pieprzem.

   - Obsmaż je na patelni z obydwu stron w niewielkiej ilości tłuszczu, razem z większą cebula pokrojoną w małe płatki.

   - Gdy mięso się zarumieni, a cebula zeszkli, zalej całość sosem grzybowym.

   - Zakryj patelnię szczelną pokrywką i duś, aż mięso będzie zupełnie miękkie.

 

                                                                 Sos grzybowy

   - Grzyby namocz w szklance wody, następnie pokrój je w drobne kawałki lub zmiksuj.

   - W rondelku na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij drobno posiekaną mniejszą cebulę.

   - Dodaj grzyby i zalej całość wodą, w której się moczyły.

   - Dodaj kawałek kostki rosołowej i gotuj kilka minut.

 

● Bitki podawaj z kaszą (wszelkie dostępne rodzaje), ogórkiem konserwowym lub buraczkami z chrzanem.

 

maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Karkówka duszona w sosie grzybowym podawana z kaszą to pyszne danie uatrakcyjniające nasz codzienny jadłospis. Grzybami podanymi w taki sposób, zajadać się będą wszyscy stołownicy, nawet ci co opowiadają, że grzyby lubią tylko zbierać.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com