Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
40 dkg karkówki
1-na duża + 1-na mała cebula
8-10 suszonych grzybków
Vegeta, pieprz, kostka rosołowa
Margaryna
Sposób przyrządzania:
- Mięso rozkrój na 2 plastry. Lekko rozbij tłuczkiem, oprósz Vegetą i pieprzem.
- Obsmaż je na patelni z obydwu stron w niewielkiej ilości tłuszczu, razem z większą cebula pokrojoną w małe płatki.
- Gdy mięso się zarumieni, a cebula zeszkli, zalej całość sosem grzybowym.
- Zakryj patelnię szczelną pokrywką i duś, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Sos grzybowy
- Grzyby namocz w szklance wody, następnie pokrój je w drobne kawałki lub zmiksuj.
- W rondelku na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij drobno posiekaną mniejszą cebulę.
- Dodaj grzyby i zalej całość wodą, w której się moczyły.
- Dodaj kawałek kostki rosołowej i gotuj kilka minut.
● Bitki podawaj z kaszą (wszelkie dostępne rodzaje), ogórkiem konserwowym lub buraczkami z chrzanem.
maggallery.pl * Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Karkówka duszona w sosie grzybowym podawana z kaszą to pyszne danie uatrakcyjniające nasz codzienny jadłospis. Grzybami podanymi w taki sposób, zajadać się będą wszyscy stołownicy, nawet ci co opowiadają, że grzyby lubią tylko zbierać.