Karkówka duszona w piwie

jest soczysta, miękka i rozpływa się w ustach. Do potrawy przeważnie podaje się schłodzone, wyborne piwo.

   Przy tak przyrządzonej karkówce nasi dorośli stołownicy długo nie odejdą od stołu.

Karkówka duszona w piwie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

3 plastry karkówki o grubości około 2 cm

3 średniej wielkości cebule

Piwo

1 pęczek natki pietruszki

2-ie średniej wielkości marchewki

Pieprz, tymianek, Vegeta

Musztarda

Tłuszcz

 

Sposób przyrządzania:

   - Mięso przypraw przyprawami w dużej misie i posmaruj z obu stron musztardą.

   - Cebulę pokrój w płatki, marchewkę w cienkie plasterki, posiekaj natkę pietruszki. Wszystko dodaj do mięsa, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę do lodówki.

   - Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wyjmij mięso z warzyw i smaż je po 3 min z każdej strony. Następnie dodaj warzywa, w których mięso leżało, podlej niewielką ilością piwa i duś wszystko do miękkości mięsa.

   - Jeśli sos, który się wytworzy, będzie zbyt rzadki, to odparuj go na dużym ogniu, zdejmując pokrywkę z patelni.

 

                    Podawaj z ziemniakami i piwem lub czerwonym wytrawnym winem.

 

Karkówkę można przyrządzić też w prostszy sposób, a będzie nie mniej smaczna.

 

3 plastry karkówki o grubości około 2 cm.

Pozostałe produkty takie same jak w przepisie powyżej, ale bez:

natki pietruszki, marchewki, musztardy i piwa.

 

- Karkówkę przypraw przyprawami i odstaw na 1 godzinę do lodówki.

- Na patelni rozgrzej łuszcz i smaż mięso z obu stron po 3 minuty.

- Dodaj cebulę pokrojoną w płatki i duś wszystko pod szczelną pokrywką, aż mięso będzie miękkie.

                  Podawaj z ziemniakami i piwem lub czerwonym wytrawnym winem.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113