jest soczysta, miękka i rozpływa się w ustach. Do potrawy przeważnie podaje się schłodzone, wyborne piwo.
Przy tak przyrządzonej karkówce nasi dorośli stołownicy długo nie odejdą od stołu.
Składniki:
3 plastry karkówki o grubości około 2 cm
3 średniej wielkości cebule
Piwo
1 pęczek natki pietruszki
2-ie średniej wielkości marchewki
Pieprz, tymianek, Vegeta
Musztarda
Tłuszcz
Sposób przyrządzania:
- Mięso przypraw przyprawami w dużej misie i posmaruj z obu stron musztardą.
- Cebulę pokrój w płatki, marchewkę w cienkie plasterki, posiekaj natkę pietruszki. Wszystko dodaj do mięsa, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Wyjmij mięso z warzyw i smaż je po 3 min z każdej strony. Następnie dodaj warzywa, w których mięso leżało, podlej niewielką ilością piwa i duś wszystko do miękkości mięsa.
- Jeśli sos, który się wytworzy, będzie zbyt rzadki, to odparuj go na dużym ogniu, zdejmując pokrywkę z patelni.
Podawaj z ziemniakami i piwem lub czerwonym wytrawnym winem.
Karkówkę można przyrządzić też w prostszy sposób, a będzie nie mniej smaczna.
3 plastry karkówki o grubości około 2 cm.
Pozostałe produkty takie same jak w przepisie powyżej, ale bez:
natki pietruszki, marchewki, musztardy i piwa.
- Karkówkę przypraw przyprawami i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
- Na patelni rozgrzej łuszcz i smaż mięso z obu stron po 3 minuty.
- Dodaj cebulę pokrojoną w płatki i duś wszystko pod szczelną pokrywką, aż mięso będzie miękkie.
Podawaj z ziemniakami i piwem lub czerwonym wytrawnym winem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113