Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Kapusta z boczkiem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg kapusty białej

50 dkg ziemniaków

10 dkg boczku (parzonego)

Kostka rosołowa, sól?, pieprz, kminek, kawałek listka laurowego

 Margaryna, mąka.

 

Sposób przyrządzania:

   - Kapustę pokroić w grubą kostkę i włożyć do garnka.

   - Ziemniaki obrać, też pokroić w kostkę i dodać do kapusty, zalać 2. szklankami wody w garnku o grubym dnie

(w garnku zwykłym dolać wody więcej) i gotować całość do miękkości kapusty. - Drugą połowę czasu gotowania, wykonać bez pokrywki, mieszając w garnku od czasu do czasu. W międzyczasie doprawiamy potrawę przyprawami, kostką rosołową i posiekanym ząbkiem czosnku.

   - Na patelni stopić boczek pokrojony w płatki z dodatkiem margaryny, po czym skwarki przełożyć do kapusty.        Z pozostałego na patelni tłuszczu, zrobić ciemną zasmażkę dodając mąkę, i rozprowadzając ją wywarem z garnka.

   - Dodać zasmażkę do kapusty, dokładnie wymieszać, chwilę podusić, doprawiając w miarę potrzeby pieprzem        i solą.

   - Wykładać na talerze.

  • Do potrawy można podać sok z buraczków lub inny sok warzywny.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Kapusta z boczkiem

to proste danie, które można przyrządzić i podać na obiad lub obiadokolację, szczególnie wtedy gdy nie mamy innego pomysłu co zrobić z resztą kapusty pozostałej po zrobieniu np. gołąbków.