to proste danie, które można przyrządzić i podać na obiad lub obiadokolację, szczególnie wtedy gdy nie mamy innego pomysłu co zrobić z resztą kapusty pozostałej po zrobieniu np. gołąbków.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
1 kg kapusty białej
50 dkg ziemniaków
10 dkg boczku (parzonego)
Kostka rosołowa, sól?, pieprz, kminek, kawałek listka laurowego
Margaryna, mąka.
Sposób przyrządzania:
- Kapustę pokroić w grubą kostkę i włożyć do garnka.
- Ziemniaki obrać, też pokroić w kostkę i dodać do kapusty, zalać 2. szklankami wody w garnku o grubym dnie
(w garnku zwykłym dolać wody więcej) i gotować całość do miękkości kapusty. - Drugą połowę czasu gotowania, wykonać bez pokrywki, mieszając w garnku od czasu do czasu. W międzyczasie doprawiamy potrawę przyprawami, kostką rosołową i posiekanym ząbkiem czosnku.
- Na patelni stopić boczek pokrojony w płatki z dodatkiem margaryny, po czym skwarki przełożyć do kapusty. Z pozostałego na patelni tłuszczu, zrobić ciemną zasmażkę dodając mąkę, i rozprowadzając ją wywarem z garnka.
- Dodać zasmażkę do kapusty, dokładnie wymieszać, chwilę podusić, doprawiając w miarę potrzeby pieprzem i solą.
- Wykładać na talerze.
Do potrawy można podać sok z buraczków lub inny sok warzywny.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113