to bardzo łatwa do przyrządzenia wersja "chudego" bigosu. Doskonała wtedy, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu, a jesteśmy bardzo głodni.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
0,6 kg kapusty kiszonej
2-ie cebule
10 dkg. wędzonego (miękkiego) boczku
0,6 kg ziemniaków
Margaryna (do smażenia)
Vegeta, pieprz, mielona ostra papryka, kostka rosołowa, kminek, listek laurowy.
Sposób przyrządzania:
- Kapustę, jeśli jest mocno kwaśna przepłukać, dodać połowę pokrojonego na cienkie płatki boczku, podlać wodą, przyprawić kostką rosołową, kilkoma ziarnkami kminku, kawałkiem listka laurowego i częściowo ugotować.
- Cebulę obrać, pokroić w pół krążki, usmażyć na trzech sporych łyżkach margaryny, razem z pozostałym boczkiem pokrojonym także na cienkie płatki.
- ziemniaki obrać, umyć i pokrajać na nie duże kawałki
- wszystkie produkty podzielić na dwie części.
- W garnku o grubym dnie poukładać warstwami: najpierw jedną połowę kapusty, połowę cebuli z boczkiem, połowę ziemniaków, posypując każdą warstwę potrawy przyprawami, po czym poukładać w taki sam sposób pozostałe połowy produktów i też je przyprawić. Zalać całość szklanką wody i udusić, przykrywając garnek pokrywką szbkowarową.
- W garnku zwykłym nie musimy dzielić składników na połowy. Układamy trzy warstwy w kolejności jak wyżej, (każdą przyprawiając). Zalewamy większą ilością wody i dusimy do miękkości produktów, od czasu do czasu mieszając.
* Dla stołowników niegardzących kawałkiem mięsa, można pod koniec duszenia wrzucić po porcji dobrej kiełbasy i podać ciepłą wraz z potrawą.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113