Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Kapusta kiszona z ziemniakami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

0,6 kg kapusty kiszonej

2-ie cebule

10 dkg. wędzonego boczku

0,6 kg ziemniaków

Margaryna (do smażenia)

Vegeta, pieprz, mielona ostra papryka, kostka rosołowa, kminek, listek laurowy.

 

Sposób przyrządzania:

   - Kapustę, jeśli jest mocno kwaśna przepłukać, dodać połowę pokrojonego na cienkie płatki boczku, podlać wodą, przyprawić kostką rosołową, kilkoma ziarnkami kminku, kawałkiem listka laurowego i częściowo ugotować.

   - Cebulę obrać, pokroić w pół krążki, usmażyć na trzech sporych łyżkach margaryny, razem z pozostałym boczkiem pokrojonym także na cienkie płatki.

   - ziemniaki obrać, umyć i pokrajać na nie duże kawałki

   - wszystkie produkty podzielić na dwie części.

   - W garnku o grubym dnie poukładać warstwami: najpierw jedną połowę kapusty, połowę cebuli z boczkiem, połowę ziemniaków, posypując każdą warstwę potrawy przyprawami, po czym poukładać w taki sam sposób pozostałe połowy produktów i też je przyprawić. Zalać całość szklanką wody i udusić, przykrywając garnek pokrywką szbkowarową. 

   - W garnku zwykłym nie musimy dzielić składników na połowy. Układamy trzy warstwy w kolejności jak wyżej, (każdą przyprawiając). Zalewamy większą ilością wody i dusimy do miękkości produktów, od czasu do czasu mieszając.

   * Dla stołowników niegardzących kawałkiem mięsa, można pod koniec duszenia wrzucić po porcji dobrej kiełbasy    i podać ciepłą wraz z potrawą.

  

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Kapusta kiszona z ziemniakami

to bardzo łatwa do przyrządzenia wersja "chudego" bigosu. Doskonała wtedy, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu, a jesteśmy bardzo głodni.