Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Nieraz w kuchni, stojąc ,,przy rondlach" zastanawiam się, czy ugotowanie jajka na półtwardo jest łatwiejsze od usmażenia go jako sadzonego. Oba te sposoby są takie proste, że nie można ich nazwać przepisami. Jeśli ktoś potrzebuje porady, np. jak zrobić jajko sadzone to podaję.
- Jajko wybić na talerzyk, po czym wlać na rozgrzany tłuszcz w rondelku lub na małej patelni. Popieprzyć, posolić i smażyć około 3 minut na niewielkim ogniu, w miarę potrzeby przykrywając pokrywką.
Wracając do przepisów:
2 jajka
2 duże plastry boczku
Margaryna do smażenia
Sól, pieprz
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i połóż plastry boczku
- Gdy lekko zrumienią się z jednej strony, obróć je na drugą stronę
- Wybij ostrożnie całe jaja, umieszczając w miarę możliwości na plastrach boczku, posól, popieprz, przykryj pokrywką i utrzymuj na niewielkim ogniu, aż białko się zetnie.
* podawaj z pieczywem
2 jajka + 1-no do panierowania
Tarta bułka
Masło + margaryna do smażenia
Sól, pieprz, łyżeczka octu winnego
- W płaskim garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem octu
- Jajka wybijaj na spodek, wlewaj je na wrzącą wodę i gotuj około 2 minut, po czym ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
- Panieruj jajka w roztrzepanym jajku i tartej bułce doprawionej pieprzem i solą.
- Smaż na złoty kolor w maśle z dodatkiem margaryny, delikatnie obracając
- Wyłóż na talerz i polej roztopionym tłuszczem, w którym się smażyły.
2-ie okrągłe bułki maślane
2 jajka
Tarty ser
Masło, sól, pieprz
- Bułki pokroić w ten sposób, aby dolna część była wyższa od górnej
- Z dolnej części usunąć trochę środka i wysmarować miękką stronę dolnej części dokładnie masłem
- Do powstałej miseczki wbić jajko, przekuć ostrym czubkiem noża żółtko i lekko zamieszać
- Posypać solą, pieprzem, startym serem i przykryć delikatnie posmarowaną masłem górną połową bułki
- Zapiekać około 20 minut w piekarniku w temperaturze 70 ° C.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Jajka na śniadanie można przygotowywać na dziesiątki sposobów. Trzy sposoby, które przedstawiłem na mojej stronie, są proste w przyrządzaniu i powinny zaspokoić gusta wszystkich
,,jajkożerców".