Jajka na śniadanie można przygotowywać na dziesiątki sposobów. Trzy sposoby, które przedstawiłem na mojej stronie, są proste w przyrządzaniu i powinny zaspokoić gusta wszystkich

 ,,jajkożerców".

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Jajka na śniadanie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Nieraz w kuchni, stojąc ,,przy rondlach" zastanawiam się, czy ugotowanie jajka na półtwardo jest łatwiejsze od usmażenia go jako sadzonego. Oba te sposoby są takie proste, że nie można ich nazwać przepisami. Jeśli ktoś potrzebuje porady, np. jak zrobić jajko sadzone to podaję.

- Jajko wybić na talerzyk, po czym wlać na rozgrzany tłuszcz w rondelku lub na małej patelni. Popieprzyć, posolić i smażyć około 3 minut na niewielkim ogniu, w miarę potrzeby przykrywając pokrywką.

    Wracając do przepisów:

 

1. Jajka na boczku (bekonie)

2 jajka

2 duże plastry boczku

Margaryna do smażenia

Sól, pieprz

   - Na patelni rozgrzej tłuszcz i połóż plastry boczku

   - Gdy lekko zrumienią się z jednej strony, obróć je na drugą stronę

   - Wybij ostrożnie całe jaja, umieszczając w miarę możliwości na plastrach boczku, posól, popieprz, przykryj pokrywką i utrzymuj na niewielkim ogniu, aż białko się zetnie.

* podawaj z pieczywem

 

2. Jajka a’la schabowe

2 jajka + 1-no do panierowania

Tarta bułka

Masło + margaryna do smażenia

Sól, pieprz, łyżeczka octu winnego

   - W płaskim garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem octu

   - Jajka wybijaj na spodek, wlewaj je na wrzącą wodę i gotuj około 2 minut, po czym ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.

   - Panieruj jajka w roztrzepanym jajku i tartej bułce doprawionej pieprzem i solą.

   - Smaż na złoty kolor w maśle z dodatkiem margaryny, delikatnie obracając

   - Wyłóż na talerz i polej roztopionym tłuszczem, w którym się smażyły. 

 

3. Bułki z masłem i jajkiem

2-ie okrągłe bułki maślane

2 jajka

Tarty ser

Masło, sól, pieprz

   - Bułki pokroić w ten sposób, aby dolna część była wyższa od górnej

   - Z dolnej części usunąć trochę środka i wysmarować miękką stronę dolnej części dokładnie masłem

   - Do powstałej miseczki wbić jajko, przekuć ostrym czubkiem noża żółtko i lekko zamieszać

   - Posypać solą, pieprzem, startym serem i przykryć delikatnie posmarowaną masłem górną połową bułki

   - Zapiekać około 20 minut w piekarniku w temperaturze 70 ° C.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113