maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Gulasz wołowy - Boeuf Strogonow

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

70 dkg polędwicy wołowej lub wołowiny miękkiej

2-ie spore cebule

25 dkg pieczarek

1 średniej wielkości ogórek konserwowy

Koncentrat pomidorowy

Przyprawa Kucharek lub Vegeta, kostka rosołowa, pieprz.

Natka pietruszki

Tłuszcz: najlepiej Margaryna do smażenia mięsa oraz Masło do smażenia pieczarek

 

Sposób przyrządzania:

   - Mięso oczyścić i pokroić w wąskie paski

   - Cebulę drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu.

   - Do garnka z cebulą dodać mięso. Przyprawić je kostką rosołową i pieprzem. Smażyć wszystko około 15 minut, mieszając, nie dopuszczając do przypalenia.

   - Wyjąć mięso na talerz. Do garnka dodać masło oraz oczyszczone i pokrojone na niewielkie kawałki pieczarki. Pod koniec smażenia przyprawić pieczarki Vegetą i pieprzem.

   - Do uduszonych pieczarek dodać: mięso z cebulą, 2-ie łyżki przecieru pomidorowego, drobno pokrojony ogórek konserwowy, trochę wody i dusić całość pod szczelną pokrywką około 1-ną godzinę.

   - Pod koniec duszenia przyprawić jeszcze raz potrawę w miarę potrzeby kostką rosołową          i pieprzem.

 

   ● Gulasz podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub z ulubionym rodzajem kaszy, delikatnie posypany posiekaną natką pietruszki.

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Gulasz wołowy - Boeuf Strogonow 

to król, a właściwie car wśród wszystkich gulaszy. Jest bardzo pożywny, niezwykle smaczny i aromatyczny. Można go podać na każdą okazję: jako danie główne na najbardziej wykwintny obiad czy na kolację-przyjęcie dla wielu osób.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com