Gulasz wieprzowy to sycące, smaczne danie, które nam się nigdy nie znudzi, ponieważ możemy podawać go z kaszą, ziemniakami, kluskami czy makaronem, za każdym razem nadając mu innego, wyjątkowego smaku.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Gulasz wieprzowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg łopatki. Po pozbyciu się ścięgien i kawałków białego tłuszczu zostanie nam                                                prawdopodobnie 80 dkg czystego mięsa.

1-na duża cebula

3-4 suszone grzybki

Listek laurowy

Kostka rosołowa, pieprz, papryka mielona - ostra.

Margaryna, mąka

 

Sposób przyrządzania:

   - W garnku zeszklić na tłuszczu, drobno pokrojoną cebulę.

   - Mięso pokroić na 1-2 cm kawałki i dodać do usmażonej cebuli.

   - Smażyć mięso na dużym ogniu, aż przestanie intensywnie parować (kilkanaście minut, mieszając je od czasu do czasu). Podczas smażenia przyprawić potrawę pieprzem i kostką rosołową, wrzucić też listek laurowy oraz wcześniej namoczone i drobno pokrojone grzyby.

   - Do garnka wlać wodę (tyle, aby przykrywała mięso). Przykryć garnek szczelną pokrywką      i dusić potrawę ok 40 min.

   - Pod koniec duszenia, gdy mięso jest już miękkie, dodać łyżkę mąki, rozrobioną                    w niewielkiej ilości zimnej wody. Przyprawić całość kawałkiem kostki rosołowej (jeśli jest taka potrzeba) i mieloną papryką, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrywki jeszcze ok. 5 minut.

   ● Gulasz można podawać z różnymi kaszami, ziemniakami lub makaronem                          oraz z buraczkami z chrzanem.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113