maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Gulasz wieprzowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 kg łopatki. Po pozbyciu się ścięgien i kawałków białego tłuszczu zostanie nam                                                prawdopodobnie 80 dkg czystego mięsa.

1-na duża cebula

3-4 suszone grzybki

Listek laurowy

Kostka rosołowa, pieprz, papryka mielona - ostra.

Margaryna, mąka

 

Sposób przyrządzania:

   - W garnku zeszklić na tłuszczu, drobno pokrojoną cebulę.

   - Mięso pokroić na 1-2 cm kawałki i dodać do usmażonej cebuli.

   - Smażyć mięso na dużym ogniu, aż przestanie intensywnie parować (kilkanaście minut, mieszając je od czasu do czasu). Podczas smażenia przyprawić potrawę pieprzem i kostką rosołową, wrzucić też listek laurowy oraz wcześniej namoczone i drobno pokrojone grzyby.

   - Do garnka wlać wodę (tyle, aby przykrywała mięso). Przykryć garnek szczelną pokrywką      i dusić potrawę ok 40 min.

   - Pod koniec duszenia, gdy mięso jest już miękkie, dodać łyżkę mąki, rozrobioną                    w niewielkiej ilości zimnej wody. Przyprawić całość kawałkiem kostki rosołowej (jeśli jest taka potrzeba) i mieloną papryką, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrywki jeszcze ok. 5 minut.

   ● Gulasz można podawać z różnymi kaszami, ziemniakami lub makaronem                          oraz z buraczkami z chrzanem.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Gulasz wieprzowy to sycące, smaczne danie, które nam się nigdy nie znudzi, ponieważ możemy podawać go z kaszą, ziemniakami, kluskami czy makaronem, za każdym razem nadając mu innego, wyjątkowego smaku.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com