Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
1 kg łopatki. Po pozbyciu się ścięgien i kawałków białego tłuszczu zostanie nam prawdopodobnie 80 dkg czystego mięsa.
1-na duża cebula
3-4 suszone grzybki
Listek laurowy
Kostka rosołowa, pieprz, papryka mielona - ostra.
Margaryna, mąka
Sposób przyrządzania:
- W garnku zeszklić na tłuszczu, drobno pokrojoną cebulę.
- Mięso pokroić na 1-2 cm kawałki i dodać do usmażonej cebuli.
- Smażyć mięso na dużym ogniu, aż przestanie intensywnie parować (kilkanaście minut, mieszając je od czasu do czasu). Podczas smażenia przyprawić potrawę pieprzem i kostką rosołową, wrzucić też listek laurowy oraz wcześniej namoczone i drobno pokrojone grzyby.
- Do garnka wlać wodę (tyle, aby przykrywała mięso). Przykryć garnek szczelną pokrywką i dusić potrawę ok 40 min.
- Pod koniec duszenia, gdy mięso jest już miękkie, dodać łyżkę mąki, rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Przyprawić całość kawałkiem kostki rosołowej (jeśli jest taka potrzeba) i mieloną papryką, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrywki jeszcze ok. 5 minut.
● Gulasz można podawać z różnymi kaszami, ziemniakami lub makaronem oraz z buraczkami z chrzanem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Gulasz wieprzowy to sycące, smaczne danie, które nam się nigdy nie znudzi, ponieważ możemy podawać go z kaszą, ziemniakami, kluskami czy makaronem, za każdym razem nadając mu innego, wyjątkowego smaku.