Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Gulasz segedyński

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 

40 dkg kapusty kiszonej

1-na spora cebula

1-na mała marchewka

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz, papryka mielona ostra, kostka rosołowa - wieprzowa

Tłuszcz - najlepiej margaryna

 

Sposób przyrządzania:

- Mięso oczyścić ze ścięgien i tłuszczu, pokroić na ok. 2-centymetrowe kawałki, posolić i popieprzyć.

- W garnku, na margarynie, usmażyć drobno pokrojoną cebulę i mięso (aż cebula się zeszkli, a mięso przestanie intensywnie parować). 

- Kapustę rozdrobnić ostrym nożem i ugotować w osobnym garnku z dodatkiem kostki rosołowej, startej na drobnych oczkach tarki marchewki oraz szklanki wody.

- Do kapusty dodać mięso. Przygotowując potrawę w garnku zwykłym, dodajemy w miarę potrzeby wodę, (aby potrawa nie przypaliła się).

- Wymieszać i dusić pod szczelną pokrywką ok. 30 min.

- Pod koniec duszenia doprawić rozciśniętym ząbkiem czosnku, ostrą papryką i w miarę potrzeby kostką rosołową.

 

  • Podawać z ziemniakami

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Gulasz segedyński

to prawdopodobnie najsłynniejszy gulasz węgierski. Aromatyczny, treściwy i bardzo smaczny. Przypomina nasz ,,chudy' bigos, ale jest o wiele prostszy w przygotowaniu.