Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Gulasz segedyński
Składniki:
60 dkg łopatki wieprzowej bez kości
40 dkg kapusty kiszonej
1-na spora cebula
1-na mała marchewka
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, papryka mielona ostra, kostka rosołowa - wieprzowa
Tłuszcz - najlepiej margaryna
Sposób przyrządzania:
- Mięso oczyścić ze ścięgien i tłuszczu, pokroić na ok. 2-centymetrowe kawałki, posolić i popieprzyć.
- W garnku, na margarynie, usmażyć drobno pokrojoną cebulę i mięso (aż cebula się zeszkli, a mięso przestanie intensywnie parować).
- Kapustę rozdrobnić ostrym nożem i ugotować w osobnym garnku z dodatkiem kostki rosołowej, startej na drobnych oczkach tarki marchewki oraz szklanki wody.
- Do kapusty dodać mięso. Przygotowując potrawę w garnku zwykłym, dodajemy w miarę potrzeby wodę, (aby potrawa nie przypaliła się).
- Wymieszać i dusić pod szczelną pokrywką ok. 30 min.
- Pod koniec duszenia doprawić rozciśniętym ząbkiem czosnku, ostrą papryką i w miarę potrzeby kostką rosołową.
Podawać z ziemniakami
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to chyba najsłynniejszy gulasz węgierski. Aromatyczny, treściwy i bardzo smaczny. Przypomina nasz ,,chudy' bigos, ale jest o wiele prostszy w przygotowaniu.