Najłatwiejsza do ugotowania zupa

(mając już przygotowany wywar grzybowy).

   Przy okazji. Jeśli w sezonie grzybobrań mamy ochotę na klasyczną zupę ze świeżych grzybów, to zapraszam na stronę: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów.

    Grzyby suszone panierowane

to wyjątkową potrawa: smaczna, aromatyczna, doskonała jako przystawka, a także danie główne i niewiele nas kosztująca,  jeśli byliśmy wystarczająco zapobiegliwi, żeby w sezonie zaopatrzyć się w ładne, duże, suszone grzybki.

 maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Grzyby suszone panierowane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Kilkanaście dużych, ładnych, suszonych grzybów.

Puszka „damskiego” piwa - horn lub podobne.

           Gdy mamy zamiar przyrządzać same grzybki, a wywar wyrzucić, możemy je moczyć                       i gotować w piwie „normalnym” np. „Dębowym”. Jeśli z wywaru robimy zupę, to lepsze    

           jest piwo delikatne.

Włoszczyzna

Kostka rosołowa, mielony pieprz.

Tarta bułka, mąka.

Olej + masło do smażenia.

 

Sposób przyrządzania:

   - Grzyby umyć i zalać kilka godzin wcześniej piwem (taką ilością piwa, aby napój je zakrywał).

   - 1. Do garnka, w którym się moczyły, dodać drobno pokrojoną włoszczyznę, cebulę i seler     w całości, kostkę rosołową, pieprz i ok. 0,5 l. wody, po czym gotować całość ok. 30 min.   Lub:

   - 2. Grzyby przepłukać zimną wodą, dodać składniki jak wyżej i gotować całość w 1 l wody.

   - Ugotowane grzyby wyjąć do durszlaka.

   - Grzyby obtaczać najpierw w tartej bułce, potem w mące i układać na desce stołowej,      po czym odstawić na kilkanaście minut.

   - Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła i smażyć je z obu stron na złoty kolor.

 

  • Podawać z pieczywem posmarowanym masłem i chrzanem.

 

 

Zupa grzybowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Wywar z wcześniej ugotowanych suszonych grzybów.

ok. 10 suszonych grzybków.

6 ziemniaków.

Masło, tarta bułka, mąka.

 

Sposób przyrządzania:

   - Namoczone wcześniej w wodzie grzybki, zmiksować lub drobno pokroić.

   - Ziemniaki obrać i pokroić na drobne kawałki, po czym dodać do wywaru wraz                          z rozdrobnionymi grzybami i wodą (ok. 0,5 l.), w której się moczyły.

   - Gotować całość ok. 20 min w międzyczasie doprawiając kostką rosołową i pieprzem.

   - Z masła, tartej bułki i mąki przyrządzić zasmażkę. Rozprowadzić ją niewielką ilością wody, dodać do zupy i gotować jeszcze ok. 15 min. 

   - Na koniec wyjmujemy i wrzucamy cebulę i seler. Jeśli jest potrzeba, jeszcze raz doprawiamy zupę kostką rosołową i pieprzem.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113