Najłatwiejsza do ugotowania zupa
(mając już przygotowany wywar grzybowy).
Przy okazji. Jeśli w sezonie grzybobrań mamy ochotę na klasyczną zupę ze świeżych grzybów, to zapraszam na stronę: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów.
to wyjątkową potrawa: smaczna, aromatyczna, doskonała jako przystawka, a także danie główne i niewiele nas kosztująca, jeśli byliśmy wystarczająco zapobiegliwi, żeby w sezonie zaopatrzyć się w ładne, duże, suszone grzybki.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
Kilkanaście dużych, ładnych, suszonych grzybów.
Puszka „damskiego” piwa - horn lub podobne.
Gdy mamy zamiar przyrządzać same grzybki, a wywar wyrzucić, możemy je moczyć i gotować w piwie „normalnym” np. „Dębowym”. Jeśli z wywaru robimy zupę, to lepsze
jest piwo delikatne.
Włoszczyzna
Kostka rosołowa, mielony pieprz.
Tarta bułka, mąka.
Olej + masło do smażenia.
Sposób przyrządzania:
- Grzyby umyć i zalać kilka godzin wcześniej piwem (taką ilością piwa, aby napój je zakrywał).
- 1. Do garnka, w którym się moczyły, dodać drobno pokrojoną włoszczyznę, cebulę i seler w całości, kostkę rosołową, pieprz i ok. 0,5 l. wody, po czym gotować całość ok. 30 min. Lub:
- 2. Grzyby przepłukać zimną wodą, dodać składniki jak wyżej i gotować całość w 1 l wody.
- Ugotowane grzyby wyjąć do durszlaka.
- Grzyby obtaczać najpierw w tartej bułce, potem w mące i układać na desce stołowej, po czym odstawić na kilkanaście minut.
- Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła i smażyć je z obu stron na złoty kolor.
Podawać z pieczywem posmarowanym masłem i chrzanem.
Składniki:
Wywar z wcześniej ugotowanych suszonych grzybów.
ok. 10 suszonych grzybków.
6 ziemniaków.
Masło, tarta bułka, mąka.
Sposób przyrządzania:
- Namoczone wcześniej w wodzie grzybki, zmiksować lub drobno pokroić.
- Ziemniaki obrać i pokroić na drobne kawałki, po czym dodać do wywaru wraz z rozdrobnionymi grzybami i wodą (ok. 0,5 l.), w której się moczyły.
- Gotować całość ok. 20 min w międzyczasie doprawiając kostką rosołową i pieprzem.
- Z masła, tartej bułki i mąki przyrządzić zasmażkę. Rozprowadzić ją niewielką ilością wody, dodać do zupy i gotować jeszcze ok. 15 min.
- Na koniec wyjmujemy i wrzucamy cebulę i seler. Jeśli jest potrzeba, jeszcze raz doprawiamy zupę kostką rosołową i pieprzem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113