maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny


Golonka wieprzowa w galarecie


















Składniki:

1-na duża golonka wieprzowa ok 1,5 kg.

1-na większa włoszczyzna + 2-3 marchewki, jeśli we włoszczyźnie jest ich mało

1-na cebula,

1-en liść laurowy. Kilka ziaren pieprzu + kilka ziaren ziela angielskiego

Kostki rosołowe, pieprz czarny mielony, Vegeta

Żelatyna


Sposób przyrządzania: 

* Podaję tutaj przyrządzanie golonki w garnku o grubym dnie. W garnku normalnym należy uzupełniać wodę podczas gotowania i od czasu do czasu w nim zamieszać


   - Golonkę dobrze oczyścić i umyć. Podzielić na trzy części (przekroić na pół i wykroić kość). Włożyć trzy części golonki do garnka, zalać ok 1-ym litrem wody tak, aby były zakryte wodą, po czym zagotować na dużym ogniu.

   - Podczas doprowadzania do wrzenia, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, jedną kostkę rosołową.

  - Po zagotowaniu, odszumować. Przykryć szczelną pokrywką i gotować na małym ogniu            ok 2-ie godz.

   - Warzywa obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę , a marchewkę w kostkę większą.

   - Wyjąć kość i dokładnie obrać z mięsa.

   - Do gotujących się golonek, dodać mięso od kości oraz pokrojone warzywa + seler i cebulę w całości. Doprawić pieprzem i kostką rosołową do smaku, Przykryć pokrywką, po czym dalej gotować do miękkości wszystkich składników.

   - W 0,5 l. podgrzanej wody rozpuścić żelatynę w zalecanej przez producenta ilości na ok. 1,5 litra wywaru (1 l. w którym gotuje się golonka + 0,5 woda z żelatyną).

   - Łyżką cedzakową na jeden talerz wyjąć golonki i rozdrobnić mięso, a na drugi wyłożyć warzywa. Cebulę i seler po wyjęciu wyrzucić.

   - Do wyparzonych słoików Twistów nakładać mięso i warzywa warstwami (powinno zmieścić się w 5-6 słoikach 0,5 l.

   - Do wywaru, który podczas wypełniania słoików, nam ostygł, wlewamy przygotowaną żelatynę. Podgrzewamy zawartość garnka, doprawiając pieprzem i Vegetą. Gdy tylko wywar zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia.

   - Gorącym wywarem zalewamy zawartość słoików. Po zamieszaniu łyżką zawartości słoika zakręcamy wieczka i odstawiamy do ostygnięcia.


* Podajemy z dodatkiem przyprawionego, tartego chrzanu, lub octu winnego np. jabłkowego      oraz pieczywem posmarowanym masłem.


● Przechowywane w lodówce golonki nadają się do spożycia w ciągu 10 dni.


maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

   Golonka wieprzowa w galarecie to bardzo pożywne danie na każdą okazję. Oprócz śniadania i kolacji może być wyborną przystawką na zakrapianym różnymi płynami  towarzyskim  wieczorku lub szybkim obiadem. 

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com