Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
1-na duża golonka wieprzowa ok 1,5 kg.
1-na większa włoszczyzna + 2-3 marchewki, jeśli we włoszczyźnie jest ich mało
1-na cebula,
1-en liść laurowy. Kilka ziaren pieprzu + kilka ziaren ziela angielskiego
Kostki rosołowe, pieprz czarny mielony, Vegeta
Żelatyna
Sposób przyrządzania:
* Podaję tutaj przyrządzanie golonki w garnku o grubym dnie. W garnku normalnym należy uzupełniać wodę podczas gotowania i od czasu do czasu w nim zamieszać
- Golonkę dobrze oczyścić i umyć. Podzielić na trzy części (przekroić na pół i wykroić kość). Włożyć trzy części golonki do garnka, zalać ok 1-ym litrem wody tak, aby były zakryte wodą, po czym zagotować na dużym ogniu.
- Podczas doprowadzania do wrzenia, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, jedną kostkę rosołową.
- Po zagotowaniu, odszumować. Przykryć szczelną pokrywką i gotować na małym ogniu ok 2-ie godz.
- Warzywa obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę , a marchewkę w kostkę większą.
- Wyjąć kość i dokładnie obrać z mięsa.
- Do gotujących się golonek, dodać mięso od kości oraz pokrojone warzywa + seler i cebulę w całości. Doprawić pieprzem i kostką rosołową do smaku, Przykryć pokrywką, po czym dalej gotować do miękkości wszystkich składników.
- W 0,5 l. podgrzanej wody rozpuścić żelatynę w zalecanej przez producenta ilości na ok. 1,5 litra wywaru (1 l. w którym gotuje się golonka + 0,5 woda z żelatyną).
- Łyżką cedzakową na jeden talerz wyjąć golonki i rozdrobnić mięso, a na drugi wyłożyć warzywa. Cebulę i seler po wyjęciu wyrzucić.
- Do wyparzonych słoików Twistów nakładać mięso i warzywa warstwami (powinno zmieścić się w 5-6 słoikach 0,5 l.
- Do wywaru, który podczas wypełniania słoików, nam ostygł, wlewamy przygotowaną żelatynę. Podgrzewamy zawartość garnka, doprawiając pieprzem i Vegetą. Gdy tylko wywar zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia.
- Gorącym wywarem zalewamy zawartość słoików. Po zamieszaniu łyżką zawartości słoika zakręcamy wieczka i odstawiamy do ostygnięcia.
* Podajemy z dodatkiem przyprawionego, tartego chrzanu, lub octu winnego np. jabłkowego oraz pieczywem posmarowanym masłem.
● Przechowywane w lodówce golonki nadają się do spożycia w ciągu 10 dni.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Golonka wieprzowa w galarecie to bardzo pożywne danie na każdą okazję. Oprócz śniadania i kolacji może być wyborną przystawką na zakrapianym różnymi płynami towarzyskim wieczorku lub szybkim obiadem.