Golonka wieprzowa w galarecie to bardzo pożywne danie na każdą okazję. Oprócz śniadania i kolacji może być wyborną przystawką na zakrapianym różnymi płynami  towarzyskim  wieczorku lub szybkim obiadem. 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny


Golonka wieprzowa w galarecie


















Składniki:

1-na duża golonka wieprzowa ok 1,5 kg.

1-na większa włoszczyzna + 2-3 marchewki, jeśli we włoszczyźnie jest ich mało

1-na cebula,

1-en liść laurowy. Kilka ziaren pieprzu + kilka ziaren ziela angielskiego

Kostki rosołowe, pieprz czarny mielony, Vegeta

Żelatyna


Sposób przyrządzania: 

* Podaję tutaj przyrządzanie golonki w garnku o grubym dnie. W garnku normalnym należy uzupełniać wodę podczas gotowania i od czasu do czasu w nim zamieszać


   - Golonkę dobrze oczyścić i umyć. Podzielić na trzy części (przekroić na pół i wykroić kość). Włożyć trzy części golonki do garnka, zalać ok 1-ym litrem wody tak, aby były zakryte wodą, po czym zagotować na dużym ogniu.

   - Podczas doprowadzania do wrzenia, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, jedną kostkę rosołową.

  - Po zagotowaniu, odszumować. Przykryć szczelną pokrywką i gotować na małym ogniu            ok 2-ie godz.

   - Warzywa obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę , a marchewkę w kostkę większą.

   - Wyjąć kość i dokładnie obrać z mięsa.

   - Do gotujących się golonek, dodać mięso od kości oraz pokrojone warzywa + seler i cebulę w całości. Doprawić pieprzem i kostką rosołową do smaku, Przykryć pokrywką, po czym dalej gotować do miękkości wszystkich składników.

   - W 0,5 l. podgrzanej wody rozpuścić żelatynę w zalecanej przez producenta ilości na ok. 1,5 litra wywaru (1 l. w którym gotuje się golonka + 0,5 woda z żelatyną).

   - Łyżką cedzakową na jeden talerz wyjąć golonki i rozdrobnić mięso, a na drugi wyłożyć warzywa. Cebulę i seler po wyjęciu wyrzucić.

   - Do wyparzonych słoików Twistów nakładać mięso i warzywa warstwami (powinno zmieścić się w 5-6 słoikach 0,5 l.

   - Do wywaru, który podczas wypełniania słoików, nam ostygł, wlewamy przygotowaną żelatynę. Podgrzewamy zawartość garnka, doprawiając pieprzem i Vegetą. Gdy tylko wywar zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia.

   - Gorącym wywarem zalewamy zawartość słoików. Po zamieszaniu łyżką zawartości słoika zakręcamy wieczka i odstawiamy do ostygnięcia.


* Podajemy z dodatkiem przyprawionego, tartego chrzanu, lub octu winnego np. jabłkowego      oraz pieczywem posmarowanym masłem.


● Przechowywane w lodówce golonki nadają się do spożycia w ciągu 10 dni.


maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113