maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Gołębie duszone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 hodowlane gołębie

Słonina 10 dkg

Sól, pieprz, majeranek

Kostka rosołowa

Margaryna

                               Składniki na zalewę:

Białe wytrawne wino,  bulion mięsny,  keczup lub przecier pomidorowy - 2-ie łyżki,  sok z cytryny - do smaku,  ocet winny - łyżeczka.

 

Sposób przyrządzania:

   - Przygotować zalewę - taką ilość, aby roztwór zakrywał gołębie. Podstawowym składnikiem zalewy jest bulion, może być to np. wywar z kostki rosołowej.

   - Sprawione i umyte gołębie zanurzyć w zimnej zalewie i pozostawić na 12 godz.  w chłodnym miejscu.

   - Gołębie wyjąć z zalewy, dokładnie umyć zimną wodą, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem oraz      w środku majerankiem.

   - Uformować tuszki, obłożyć je cienkimi plastrami słoniny i obwiązać nitką.

   - 1. W garnku o grubym dnie podgrzać margarynę i opiec gołębie z każdej strony potem podlać niewielką ilością wina (można dodać kawałek kostki rosołowej) i dusić pod szczelną pokrywką    do miękkości. Podczas duszenia obracać  gołębie w wytworzonym sosie, a jeśli jest potrzeba, uzupełniać sos dolewając do garnka niewielką ilość wody. 

   - 2. W garnku zwykłym na margarynie opiec gołębie z każdej strony, po czym podlać niewielką ilością wina i dusić kilka minut.

   - Przełożyć gołębie wraz z wytworzonym sosem do naczynia żaroodpornego i włożyć                    do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ⁰ C.

   - Dusić-piec  gołębie do miękkości, polewając je wytopionym sosem. (Jeśli sosu jest zbyt mało, uzupełniać go wodą). Przed podaniem zdejmujemy nitkę.

 

  • Podawać z ziemniakami i mizerią z ogórków

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

   Gołębie duszone

to bardzo zdrowe i chude mięso, źródło pełnowartościowego białka, polecane szczególnie dzieciom oraz alergikom.

   Podany tutaj prosty przepis można także stosować do przyrządzania drobnego ptactwa dzikiego takiego jak: przepiórki, kuropatwy czy perliczki.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com