Gołębie duszone

to bardzo zdrowe i chude mięso, źródło pełnowartościowego białka, polecane szczególnie dzieciom oraz alergikom.

   Podany tutaj prosty przepis można także stosować do przyrządzania drobnego ptactwa dzikiego takiego jak: przepiórki, kuropatwy czy perliczki.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

 

Gołębie duszone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 hodowlane gołębie

Słonina 10 dkg

Sól, pieprz, majeranek

Kostka rosołowa

Margaryna

                               Składniki na zalewę:

Białe wytrawne wino,  bulion mięsny,  keczup lub przecier pomidorowy - 2-ie łyżki,  sok z cytryny - do smaku,  ocet winny - łyżeczka.

 

Sposób przyrządzania:

   - Przygotować zalewę - taką ilość, aby roztwór zakrywał gołębie. Podstawowym składnikiem zalewy jest bulion, może być to np. wywar z kostki rosołowej.

   - Sprawione i umyte gołębie zanurzyć w zimnej zalewie i pozostawić na 12 godz.  w chłodnym miejscu.

   - Gołębie wyjąć z zalewy, dokładnie umyć zimną wodą, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem oraz      w środku majerankiem.

   - Uformować tuszki, obłożyć je cienkimi plastrami słoniny i obwiązać nitką.

   - 1. W garnku o grubym dnie podgrzać margarynę i opiec gołębie z każdej strony potem podlać niewielką ilością wina (można dodać kawałek kostki rosołowej) i dusić pod szczelną pokrywką    do miękkości. Podczas duszenia obracać  gołębie w wytworzonym sosie, a jeśli jest potrzeba, uzupełniać sos dolewając do garnka niewielką ilość wody. 

   - 2. W garnku zwykłym na margarynie opiec gołębie z każdej strony, po czym podlać niewielką ilością wina i dusić kilka minut.

   - Przełożyć gołębie wraz z wytworzonym sosem do naczynia żaroodpornego i włożyć                    do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ⁰ C.

   - Dusić-piec  gołębie do miękkości, polewając je wytopionym sosem. (Jeśli sosu jest zbyt mało, uzupełniać go wodą). Przed podaniem zdejmujemy nitkę.

 

  • Podawać z ziemniakami i mizerią z ogórków

 

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113