Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
2 hodowlane gołębie
Słonina 10 dkg
Sól, pieprz, majeranek
Kostka rosołowa
Margaryna
Składniki na zalewę:
Białe wytrawne wino, bulion mięsny, keczup lub przecier pomidorowy - 2-ie łyżki, sok z cytryny - do smaku, ocet winny - łyżeczka.
Sposób przyrządzania:
- Przygotować zalewę - taką ilość, aby roztwór zakrywał gołębie. Podstawowym składnikiem zalewy jest bulion, może być to np. wywar z kostki rosołowej.
- Sprawione i umyte gołębie zanurzyć w zimnej zalewie i pozostawić na 12 godz. w chłodnym miejscu.
- Gołębie wyjąć z zalewy, dokładnie umyć zimną wodą, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem oraz w środku majerankiem.
- Uformować tuszki, obłożyć je cienkimi plastrami słoniny i obwiązać nitką.
- 1. W garnku o grubym dnie podgrzać margarynę i opiec gołębie z każdej strony potem podlać niewielką ilością wina (można dodać kawałek kostki rosołowej) i dusić pod szczelną pokrywką do miękkości. Podczas duszenia obracać gołębie w wytworzonym sosie, a jeśli jest potrzeba, uzupełniać sos dolewając do garnka niewielką ilość wody.
- 2. W garnku zwykłym na margarynie opiec gołębie z każdej strony, po czym podlać niewielką ilością wina i dusić kilka minut.
- Przełożyć gołębie wraz z wytworzonym sosem do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ⁰ C.
- Dusić-piec gołębie do miękkości, polewając je wytopionym sosem. (Jeśli sosu jest zbyt mało, uzupełniać go wodą). Przed podaniem zdejmujemy nitkę.
Podawać z ziemniakami i mizerią z ogórków
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
to bardzo zdrowe i chude mięso, źródło pełnowartościowego białka, polecane szczególnie dzieciom oraz alergikom.
Podany tutaj prosty przepis można także stosować do przyrządzania drobnego ptactwa dzikiego takiego jak: przepiórki, kuropatwy czy perliczki.