Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113
Zapraszamy do serwisu
To jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
Kapusta - 16 liści
50 dkg wieprzowego mięsa mielonego
1-na szklanka ryżu
1-no jajko
Przecier pomidorowy
Sól, pieprz, przyprawa Kucharek, kostka rosołowa
Margaryna ok. 5 dkg
Śmietana
Sposób przyrządzania:
- Oddziel 16 liści od główki kapusty, gotując ją z wyciętym głąbem we wrzątku.
(pozostałą kapustę można wykorzystać, robiąc w następnych dniach na obiad np.
- Ryż ugotuj częściowo, w 2-uch szklankach lekko osolonej wody. (Gdy ryż wchłonie wodę, można przerwać gotowanie).
- W misce wymieszaj: ryż, mięso i jajko; dopraw pieprzem i przyprawą Kucharek.
- Nakładaj farsz na liście kapusty. Zawijaj je, formując zgrabne rulony.
- Na spodzie garnka połóż kawałki margaryny, a na nich ułóż dwie warstwy gołąbków,
doprawiając każdą warstwę rozkruszoną kostką rosołową i przecierem pomidorowym.
- Zalej całość wodą i duś pod szczelną pokrywką, aż do miękkości kapusty. (ok. 1 godz.)
● Sos, który się wytworzy, doprawiamy śmietaną. Gdy od razu nie podajemy wszystkich gołąbków, najlepiej do osobnego garnka włożyć potrzebną ich ilość, zalać je sosem wymieszanym w szklance ze śmietaną, w razie potrzeby z niewielką ilością mąki oraz przecieru pomidorowego, po czym zagotować, ostrożnie obracając w nim gołąbki.
Gołąbki można podawać na obiad z ziemniakami lub na kolację czy śniadanie z pieczywem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Gołąbki to bardzo smaczna i efektowna potrawa na każdą okazję. Można je podawać na obiad, śniadanie lub kolację, a także na okolicznościowe przyjęcia ze sporą liczbą stołowników.