Gołąbki to bardzo smaczna i efektowna potrawa na każdą okazję. Można je podawać na obiad, śniadanie lub kolację, a także na okolicznościowe przyjęcia ze sporą liczbą stołowników.

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Gołąbki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Kapusta - 16 liści

50 dkg wieprzowego mięsa mielonego

1-na szklanka ryżu

1-no jajko

Przecier pomidorowy

Sól, pieprz, przyprawa Kucharek, kostka rosołowa

Margaryna ok. 5 dkg

Śmietana

 

Sposób przyrządzania:

   - Oddziel 16 liści od główki kapusty, gotując ją z wyciętym głąbem we wrzątku.

     (pozostałą kapustę można wykorzystać, robiąc w następnych dniach na obiad np.

     groch z kapustą

   - Ryż ugotuj częściowo, w 2-uch szklankach lekko osolonej wody. (Gdy ryż wchłonie wodę, można przerwać gotowanie).

   - W misce wymieszaj: ryż, mięso i jajko; dopraw pieprzem i przyprawą Kucharek.

   - Nakładaj farsz na liście kapusty. Zawijaj je, formując zgrabne rulony.

   - Na spodzie garnka połóż kawałki margaryny, a na nich ułóż dwie warstwy gołąbków,

doprawiając każdą warstwę rozkruszoną kostką rosołową i przecierem pomidorowym.

   - Zalej całość wodą i duś pod szczelną pokrywką, aż do miękkości kapusty. (ok. 1 godz.)

● Sos, który się wytworzy, doprawiamy śmietaną. Gdy od razu nie podajemy wszystkich gołąbków, najlepiej do osobnego garnka włożyć potrzebną ich ilość, zalać je sosem wymieszanym w szklance ze śmietaną, w razie potrzeby z niewielką ilością mąki oraz przecieru pomidorowego, po czym zagotować, ostrożnie obracając w nim gołąbki.

 

   Gołąbki można podawać na obiad z ziemniakami lub na kolację czy śniadanie z pieczywem.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com

Zapraszamy do serwisu

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113