Gołąbki to bardzo smaczna i efektowna potrawa na każdą okazję. Można je podawać na obiad, śniadanie lub kolację, a także na okolicznościowe przyjęcia ze sporą liczbą stołowników.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
Składniki:
Kapusta - 16 liści
50 dkg wieprzowego mięsa mielonego
1-na szklanka ryżu
1-no jajko
Przecier pomidorowy
Sól, pieprz, przyprawa Kucharek, kostka rosołowa
Margaryna ok. 5 dkg
Śmietana
Sposób przyrządzania:
- Oddziel 16 liści od główki kapusty, gotując ją z wyciętym głąbem we wrzątku.
(pozostałą kapustę można wykorzystać, robiąc w następnych dniach na obiad np.
- Ryż ugotuj częściowo, w 2-uch szklankach lekko osolonej wody. (Gdy ryż wchłonie wodę, można przerwać gotowanie).
- W misce wymieszaj: ryż, mięso i jajko; dopraw pieprzem i przyprawą Kucharek.
- Nakładaj farsz na liście kapusty. Zawijaj je, formując zgrabne rulony.
- Na spodzie garnka połóż kawałki margaryny, a na nich ułóż dwie warstwy gołąbków,
doprawiając każdą warstwę rozkruszoną kostką rosołową i przecierem pomidorowym.
- Zalej całość wodą i duś pod szczelną pokrywką, aż do miękkości kapusty. (ok. 1 godz.)
● Sos, który się wytworzy, doprawiamy śmietaną. Gdy od razu nie podajemy wszystkich gołąbków, najlepiej do osobnego garnka włożyć potrzebną ich ilość, zalać je sosem wymieszanym w szklance ze śmietaną, w razie potrzeby z niewielką ilością mąki oraz przecieru pomidorowego, po czym zagotować, ostrożnie obracając w nim gołąbki.
Gołąbki można podawać na obiad z ziemniakami lub na kolację czy śniadanie z pieczywem.
maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny
iele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekrTo jest element tekstowy. Kliknij ten element dwukrotnie, aby edytować tekst. Możesz też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wanie, pokażą się one z wybranym efektem.
Zapraszamy do serwisu
Stanisław Magot
98 - 400 Wieruszów
ul. Warszawska 113