maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

 

Gołąbki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Kapusta - 16 liści

50 dkg wieprzowego mięsa mielonego

1-na szklanka ryżu

1-no jajko

Przecier pomidorowy

Sól, pieprz, przyprawa Kucharek, kostka rosołowa

Margaryna ok. 5 dkg

Śmietana

 

Sposób przyrządzania:

   - Oddziel 16 liści od główki kapusty, gotując ją z wyciętym głąbem we wrzątku.

     (pozostałą kapustę można wykorzystać, robiąc w następnych dniach na obiad np.

     groch z kapustą

   - Ryż ugotuj częściowo, w 2-uch szklankach lekko osolonej wody. (Gdy ryż wchłonie wodę, można przerwać gotowanie).

   - W misce wymieszaj: ryż, mięso i jajko; dopraw pieprzem i przyprawą Kucharek.

   - Nakładaj farsz na liście kapusty. Zawijaj je, formując zgrabne rulony.

   - Na spodzie garnka połóż kawałki margaryny, a na nich ułóż dwie warstwy gołąbków,

doprawiając każdą warstwę rozkruszoną kostką rosołową i przecierem pomidorowym.

   - Zalej całość wodą i duś pod szczelną pokrywką, aż do miękkości kapusty. (ok. 1 godz.)

● Sos, który się wytworzy, będzie doprawiony śmietaną, a sposób dodawania do niego śmietany, zależy od podawania gołąbków.

Najlepiej do osobnego garnka włożyć potrzebną ilość gołąbków, zalać je sosem wymieszanym w szklance ze śmietaną i w razie potrzeby niewielką ilością mąki oraz przecieru pomidorowego, po czym całość zagotować, ostrożnie obracając w nim gołąbki.

 

   Gołąbki można podawać na obiad z ziemniakami lub na kolację czy śniadanie z pieczywem.

 

maggallery.pl > Mój blog > Zrób to sam > Blog kulinarny

Gołąbki to bardzo smaczna i efektowna potrawa na każdą okazję. Można je podawać na obiad, śniadanie lub kolację, a także na okolicznościowe przyjęcia ze sporą liczbą stołowników.

Stanisław Magot

98 - 400 Wieruszów

ul. Warszawska 113

Zapraszamy do serwisu

tel.  48 668 216 761

tel. 48 62 78  41261

stmagot@gmail.com